About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ο κάστορας


από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.

  Ο κάστορας ανήκει στο γένος οπλόδοντων τρωκτικών ζώων. Είναι θηλαστικό και ανήκει στην οικογένεια των καστοριδών. 
  Υπάρχουν δύο είδη καστόρων: ο ευρωπαϊκός, που ζει στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία, και ο καναδικός, που ζει στη Β. Αμερική.
  Ο κάστορας ζει στα ποτάμια και στις λίμνες. Είναι αρκετά μεγαλόσωμο τρωκτικό. Το μήκος του φτάνει μέχρι 90 εκ. Είναι άριστος κολυμβητής, γιατί τα δάχτυλα των πισινών ποδιών του είναι ενωμένα με μεμβράνη. Η ουρά του είναι πλατιά, σκεπασμένη με λέπια και τη χρησιμοποιεί ως πηδάλιο, όταν κολυμπά. Στο κάτω μέρος της κοιλιάς του έχει δύο αδένες, που εκκρίνουν μία λιπαρή ουσία, το καστόριο, που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική ως αντισπασμωδικό και καταπραϋντικό. Τα αυτιά του και τα ρουθούνια του κλείνουν, ώστε να μπορεί να κολυμπά και κάτω από το νερό. Ζει 20-50 χρόνια.

Η κατοικία του. 

Αποτέλεσμα εικόνας για κάστορας Ο κάστορας κατασκευάζει τη φωλιά του υπόγεια, κοντά σε υδάτινα ρεύματα και κατόπιν κλείνει την είσοδο με τα νερά που συγκεντρώνονται σε φράγματα που κατασκευάζει, τοποθετώντας κορμούς δέντρων, κλαδιά πέτρες και λάσπη. Η φωλιά του έχει κωνικό σχήμα και αποτελείται από την κυρίως κατοικία και μία αποθήκη τροφής. Κατασκευάζει επίσης μία τρύπα στην κορυφή, έξω από το νερό, για τον εξαερισμό, και πολλές υποβρύχιες εισόδους.
   Κάθε ζευγάρι καστόρων έχει ξεχωριστή φωλιά. Έχει παρατηρηθεί ότι το χτίσιμο της φωλιάς αναλαμβάνουν οι θηλυκοί κάστορας, ενώ οι αρσενικοί κουβαλούν τα υλικά. Τροφή. Ο κάστορας τρέφεται με φλούδες δέντρων, με υδρόβια φυτά, με τρυφερά φύλλα και με καρπούς. 

Πολλαπλασιασμός.

 Ο θηλυκός κάστορας, μετά από 90 περίπου ημέρες εγκυμοσύνης, γεννά 1-5 μικρά, τα οποία, μόλις μπορέσουν να κολυμπήσουν άνετα, μετακομίζουν σε άλλη φωλιά. 

Αποτέλεσμα εικόνας για κάστοραςΧρησιμότητα.

 Ο κάστορας κυνηγιέται για το πολύτιμο σκουρόχρωμο δέρμα του, με το οποίο κατασκευάζονται γουναρικά. Για το λόγο αυτό στην Ευρώπη, όπου ζουν κάστορες, τους παρέχεται μεγάλη προστασία. Επίσης προσφέρει στον άνθρωπο και το καστόριο.

www.livepedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου