About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το πάντα

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Κωνσταντίνα Χ.

  Μόλις 1.864 Γιγάντια πάντα (Ailuropoda melanoleuca) απομένουν ελεύθερα στη φύση σήμερα. Ο πληθυσμός τους είναι πολύ μικρός, όμως το θετικό είναι ότι δείχνει ανοδική πορεία: σήμερα υπάρχουν 40% περισσότερα Γιγάντια πάντα από όσα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν το WWF ξεκίνησε το πρόγραμμα προστασίας του στην Κίνα.

Η ζωή του Πάντα

   Τα θηλυκά Γιγάντια πάντα γεννάνε Όταν γεννιέται, το μωρό Γιγάντιο Πάντα είναι τυφλό και ζυγίζει μόλις 90-130 γραμμάρια, δηλαδή όσο ένα κινητό τηλέφωνο. Όταν ενηλικιώνεται φτάνει τα 100-150 κιλά.
   Παρά τη γλυκιά τους εμφάνιση, τα Πάντα είναι αρκούδες και αν χρειαστεί μπορεί να αγριέψουν προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Επίσης, παρόλο που μπορεί να μοιάζουν τεμπέλικα, είναι εξαιρετικά ικανά στην αναρρίχηση δέντρων, αλλά και στην κολύμβηση. Μες στο δάσος, παραμένουν μακριά από τους ανθρώπους και η ασπρόμαυρη γούνα τους χρησιμεύει σαν καμουφλάζ. Ένα χαρακτηριστικό τους, πέρα από το χρωματισμό τους, είναι ο «ψευδο-αντίχειρας»: μέρος του καρπού τους είναι μεγεθυμένο και βρίσκεται αντιμέτωπο με τα υπόλοιπα δάχτυλα, βοηθώντας το να κρατάει τα καλάμια, σαν ένα έκτο δάχτυλο.
Αποτέλεσμα εικόνας για παντα   Τα Γιγάντιο πάντα τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με φύλλα, βλαστάρια και καλάμια μπαμπού. Όμως, όπως κάθε αρκούδα, έχει πεπτικό σύστημα σαρκοβόρου ζώου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφήσει πολλά θρεπτικά από τα μπαμπού που επιπλέον έχουν έτσι και αλλιώς χαμηλή θρεπτική αξία. Γι’ αυτό καθημερινά χρειάζεται να τρώει μέχρι και 38 κιλά μπαμπού και να περνά ως και 14 ώρες της ημέρας του μασουλώντας!
   Τον χειμώνα, αντίθετα με άλλες αρκούδες, τα Γιγάντια πάντα δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Αντίθετα, κατεβαίνουν χαμηλότερα στο βουνό για να βρουν πιο ζεστό κλίμα, ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνουν στις πιο δροσερές περιοχές του δάσους τους. Ποτέ ωστόσο δεν απομακρύνονται από περιοχές όπου τα μπαμπού αφθονούν.

Η ζωή που απειλείται

   Τα Γιγάντια πάντα μεταναστεύουν συχνά, ακολουθώντας τα μπαμπού. Κάθε 10 με 100 χρόνια, ανάλογα το είδος του, το δάσος μπαμπού μαραίνεται. Τότε, τα Γιγάντια πάντα αναγκάζονται να μετακινηθούν μες στο δάσος προς αναζήτηση φρέσκου μπαμπού. Όσο τα δάση παρέμεναν εκτεταμένα, τα πάντα είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τη μετανάστευση αυτή χωρίς πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια όμως, η διάνοιξη δρόμων και η αποψίλωση των δασών τους για ξυλεία ή για καλλιέργειες, σημαίνει πως η δυνατότητα τους για προσαρμογή έχει περιοριστεί. Άρα, παρόλο που δεν έχουν πολλούς φυσικούς εχθρούς, τα Γιγάντια πάντα απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της εξαφάνισης του βιότοπού τους.

Η ζωή που προστατεύουμε

   Σήμερα, οι πληθυσμοί των Γιγάντιων πάντα στην Κίνα βρίσκονται απομονωμένοι σε περίπου 20 τμήματα δάσους. Στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας του, δημιουργούμε «πράσινους διαδρόμους» δάσους, για να μπορούν τα απομονωμένα ζώα να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
  Επίσης ενισχύουμε τις τοπικές περιπολίες ενάντια στο παράνομο κυνήγι, την παράνομη υλοτομία και την καταπάτηση των δασών.
Αποτέλεσμα εικόνας για παντα   Τέλος, βοηθάμε τις τοπικές κοινωνίες να αξιοποιήσουν την παρουσία του Γιγάντιου πάντα με βιώσιμο τρόπο, μέσω του οικοτουρισμού.
   Η κυβέρνηση της Κίνας έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα μελέτης και αναπαραγωγής των Γιγάντιων πάντα σε αιχμαλωσία. Παρόλο που η έρευνα αυτή μας έχει δώσει πολύτιμα επιστημονικά στοιχεία για το είδος, την ίδια στιγμή δείχνει και τα όρια της τεχνητής παρέμβασης για την προστασία των ειδών. Η απελευθέρωση των πάντα που έχουν γεννηθεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας στη ζούγκλα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν είναι μαθημένα να ζουν ελεύθερα στη φύση και συχνά δεν καταφέρνουν να ενταχθούν στην κοινωνία των άγριων πάντα.



Πηγή:  WWF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου