About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Έθιμα του Πάσχα!

Από τον μαθητή του ΣΤ2 Αντώνη Λ.



Διαβάστε τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας...

Μεγάλη Δευτέρα

Ξεκινάμε να ψωνίζουμε για τα καλούδια θα ετοιμάσουμε τις επόμενες μέρες. Το αρνί, τα αυγά κτλ. Το απόγευμα πάμε στην εκκλησία.


Μεγάλη Τρίτη

Οι προετοιμασίες ξεκινούν και η νηστεία συνεχίζεται. Το απόγευμα στην εκκλησία ακούμε τον ύμνο της Κασσιανής.

Μεγάλη Τετάρτη


Την Μεγάλη Τετάρτη, γίνεται το Μέγα Ευχέλαιο ενώ οι πιστοί γονατίζουν πριν οι ιερείς τους χαρίσουν με το Άγιο Λάδι για να λάβουν υποχρέωση. Το απόγευμα, στις εκκλησίες.


Μεγάλη Πέμπτη

Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της Ανάστασης ξεκινούν τη Μ. Πέμπτη. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν παραδοσιακά τσουρέκια, αυγοκούλουρα, κουλούρια ούζου και χρωματιστά αυγά (κυρίως κόκκινα). Το απόγευμα στις εκκλησίες γίνεται η λειτουργία των 12 Ευαγγελίων και η αναπαράσταση της Σταύρωσης του Χριστού. Οι πιστοί προσφέρουν στεφάνια σε Αυτόν.


Μεγάλη Παρασκευή


Η Παρασκευή είναι η πιο ιερή από τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, η μέρα της αποκορύφωσης των Παθών του Χριστού με την αποκαθήλωση και την ταφή. Όλη μέρα οι καμπάνες της εκκλησίας κτυπούν με πένθιμο κτύπο. Οι γυναίκες και τα παιδιά πηγαίνουν στην εκκλησία και στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια που μαζεύουν ή αγοράζουν. Οι θρήνοι ψάλλονται το απόγευμα ¾ ,ακολουθεί η έξοδος του Επιταφίου στους δρόμους της πόλης ή του χωριού και τρεις φορές γύρω από την εκκλησία.



Μεγάλο Σάββατο

Αργά το βράδυ , στις 11 η ώρα , όλοι μαζεύονται στον περίβολο της εκκλησίας. Σε όλη την Ελλάδα η λειτουργία γίνεται έξω από τον ναό, όλοι κρατούν από ένα κερί που θα το ανάψουν με το Άγιο φως. Πριν τα μεσάνυχτα όλα τα φώτα του ναού σβήνουν και ο ιερέας εμφανίζεται προσφέροντας το Άγιο φως σε όλους. Λέει «Δεύτε λάβετε Φως» που σημαίνει ελάτε να πάρετε το Άγιο Φως. Αφού οι άνθρωποι λάβουν το φως, τα μεσάνυχτα, ο ιερέας παίρνει την ιερή εικόνα της ανάστασης και βγαίνει έξω από τον ναό, στη πλατφόρμα. Η Δευτέρα ανάσταση συμβαίνει μόλις ο ιερέας πει Χριστός Ανέστη και ξεκινάει μια μεγάλη και μεγαλιώδης φωτιά. Όλοι δίνουν τα χέρια και εύχονται καλό Πάσχα στους γύρω τους. Αυτό είναι το επονομαζόμενο ’’φιλί της αγάπης’’. Θεωρείται τύχη να φτάσει κανείς σπίτι με το κερί του αναμμένο! Με το ‘’Άγιο Φως’’ των κεριών οι άνθρωποι κάνουν το σχήμα του σταυρού πάνω από τη κεντρική πόρτα για καλή τύχη.


Κυριακή του Πάσχα ή Λαμπρή


Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, σε πολλά μέρη της χώρας το αρνί ετοιμάζεται στην σούβλα. Υπάρχει γιορτινή ατμόσφαιρα παντού και οι άνθρωποι τρώνε συνήθως μέχρι αργά το βράδυ.


Καλό Πάσχα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου