About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Επιταχύνεται ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγoι στην Ανταρκτική

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Αντονέτα Τ. και Χαρά Α.
Το ξέρατε πως ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική συνεχώς αυξάνεται, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει όλο και περισσότερο η στάθμη των θαλασσών; Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας. 
Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε ο ΕΟΔ, μετά από τρία χρόνια ερευνών που βασίστηκαν στις παρατηρήσεις του δορυφόρου CryoSat, οι πάγοι αυτής της περιοχής χάνουν περίπου 150 κυβικά χιλιόμετρα από τον όγκο τους κάθε χρόνο.
Ο Άντριου Σέφερντ του Πανεπιστημίου του Λιντς, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, σημείωσε ότι η παρατηρούμενη μείωση του πάγου ενδέχεται να οφείλεται είτε στο επιταχυνόμενο λιώσιμό του είτε στο γεγονός ότι ο δορυφόρος κάνει πιο ακριβείς μετρήσεις σε σχέση με το παρελθόν. «O CryoSat μας επιτρέπει να επιτηρούμε τις παράκτιες περιοχές και το υψόμετρο της Ανταρκτικής, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν τα παλαιότερα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας. Φαίνεται ότι οι περιοχές αυτές είναι κρίσιμης σημασίας για τον καθορισμό της συνολικής εικόνας», τόνισε.
Οι επιστήμονες παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία, κυρίως λόγω των επιπτώσεων που έχει το φαινόμενο αυτή στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
Η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει επίσης από το λιώσιμο άλλων ογκοπάγων και λόγω της θερμικής διαστολής που προκαλείται από την υπερθέρμανση των υδάτων των ωκεανών. Η μέση στάθμη αυξήθηκε κατά 19 εκατοστά από το 1901 έως το 2010, δηλαδή κατά 1,7 χιλιοστά ετησίως. Τα τελευταία τριάντα χρόνια όμως η άνοδος ήταν πιο έντονη, αφού έφτασε τα 3,2 χιλιοστά τον χρόνο.
πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου