About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η ιστορία της βασιλόπιτας

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ. 
Γνωρίζετε ότι το έθιμο με το τυχερό φλουρί που βάζουμε κάθε Πρωτοχρονιά στη βασιλόπιτα προήλθε από το Μέγα Βασίλειο; Αν θέλετε να μάθετε τη σχετική ιστορία διαβάστε τα παρακάτω: Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, πριν από 1500 χρόνια ο Μέγας Βασίλειος ήταν Δεσπότης της Καισαρείας στην Καππαδοκία. Την πόλη επιβουλεύονταν διάφοροι εχθροί, μεταξύ αυτών ο Έπαρχος Καππαδοκίας, ο οποίος πήγε με το στρατό του και με άγριες διαθέσεις στον Μέγα Βασίλειο και απαίτησε από αυτόν να ζητήσει από τους κατοίκους της πόλης να του παραδώσουν ότι πιο πολύτιμο είχαν σε χρυσάφι και άλλα τιμαλφή.
Οι κάτοικοι της Καισαρείας, παρότι ήταν φτωχοί, μάζεψαν όλα τους τα πολύτιμα αντικείμενα και χρυσαφικά και τα παρέδωσαν στον Μέγα Βασίλειο. Τα χρυσαφικά που μαζεύτηκαν ήταν τόσα πολλά που σχημάτισαν ένα μικρό βουνό. Μόλις ο στρατηγός πήγε να αρπάξει τα χρυσαφικά, ξαφνικά μια λάμψη εμφανίστηκε που έκανε τον στρατηγό και τους στρατιώτες του να απομακρυνθούν τρέχοντας. Σύμφωνα με την παράδοση, η λάμψη προήλθε από την εμφάνιση του Αγίου Μερκουρίου με τους αγγέλους του. 
Η πόλη της Καισαρείας σώθηκε, αλλά ο Μέγας Βασίλειος βρέθηκε σε μεγάλο δίλημμα, καθώς έπρεπε να μοιράσει τα τιμαλφή ξανά στους κατόχους τους. Τα τιμαλφή όμως ήταν τόσα πολλά που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να μοιράσει χωρίς να γίνει κάποιο λάθος. Τότε αποφάσισε το εξής: Κάλεσε τον κόσμο να ζυμώσει ψωμάκια και μέσα σε κάθε ψωμάκι έβαλε και μερικά χρυσαφικά. Τα ψωμάκια δόθηκαν στους κατοίκους της Καισαρείας και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από την δίκαιη αυτή μοιρασιά.
Σε ανάμνηση του γεγονός αυτού και προς τιμή του Αγίου Βασιλείου, κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς φτιάχνουμε τη βασιλόπιτα και βάζουμε ένα φλουρί μέσα σ΄αυτήν. 

..και επί τη ευκαιρία σας προτείνουμε μια συνταγή βασιλόπιτας...

Βασιλόπιτα (Η τυχερή), από τον Ηλία Μαμαλάκη
750 γραμ αλεύρι
200 γραμ βούτυρο 
260 γραμ ζάχαρη άχνη
3 αβγά
100 γραμ φρέσκο γάλα
25 γραμ κονιάκ
2 κουτ γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
25 γραμ μαχλέπι καλά κοπανισμένο
1 πρέζα βανίλια
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
60 γραμ καρυδόψιχα
καθαρισμένα ρόδια για τη διακόσμηση
κερασάκια για τη διακόσμηση


Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ σας το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα κτυπάτε καλά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά.

Σε ένα μπολ κτυπάτε μαζί τα αβγά με το γάλα και το κονιάκ. Στη συνέχεια αδειάζετε το μείγμα των αβγών μέσα στο μίξερ που εξακολουθεί και κτυπάει το βούτυρο με τη ζάχαρη.

Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη βανίλια. Αφήνετε το μίξερ να συνεχίσει να δουλεύει.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τη καρυδόψιχα. Το ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Αδειάζετε το μείγμα αλευριού μέσα στο μίξερ και συνεχίζετε το κτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη ζύμη. Σταματάτε το μίξερ.

Βουτυρώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 40 εκ , ρίχνετε μέσα το μείγμα, το ισιώνετε καλά με μια σπάτουλα να απλωθεί παντού.

Ψήνετε τη πίτα στους 180ο για 45 λεπτά.

Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει, τη βγάζετε από το ταψί και τη πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Διακοσμείτε βάζοντας κερασάκια στο κέντρο της βασιλόπιτας. Γύρω-γύρω στη πιατέλα τοποθετείτε σπόρους ροδιού.

Καλη επιτυχία !!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου