About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας με μείον 93,2 βαθμούς Κελσίου στην Ανταρκτική

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Αντονέτα Τ. και Χαρά Α. 
Το πιο κρύο σημείο του πλανήτη μας βρίσκεται στην καρδιά της Ανταρκτικής και έχει θερμοκρασία μείον 93,2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν από δορυφόρους.
Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας είχε καταγραφεί επίσης στην παγωμένη Ανταρκτική, στη ρωσική βάση «Βοστόκ», στις 21 Ιουλίου 1983, και ήταν μείον 89,2 βαθμοί Κελσίου. 
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τεντ Σκάμπος του Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, τη μεγαλύτερη σύναξη γεωεπιστημόνων στον κόσμο, σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν πως η καταγραφή της συγκεκριμένης θερμοκρασίας έγινε στις 10 Αυγούστου 2010 και πως πρόκειται ακόμα για προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ δεν απέκλεισαν η τελική θερμοκρασία να είναι ακόμα χαμηλότερη. 
Το θερμοκρασιακό ρεκόρ του 1983 δεν ήταν επιφανείας, αλλά αφορούσε τον αέρα λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια, ενώ το νέο ρεκόρ αφορά εκτίμηση από ψηλά της θερμοκρασίας του ίδιου του εδάφους. «Τόσο χαμηλές θερμοκρασίες είναι πραγματικά δύσκολο ακόμα και να τις φανταστεί κανείς», δήλωσε ο Σκάμπος. 
Οι θερμοκρασίες αυτές ρεκόρ της Ανταρκτικής είναι περίπου 50 βαθμούς χαμηλότερες από την Αλάσκα ή τη Σιβηρία και 30 βαθμούς χαμηλότερες από την κορυφή της Γροιλανδίας. Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στη νότια παγωμένη ήπειρο συμβαίνουν στη διάρκεια των πολύμηνων σκοτεινών χειμώνων, σε μεγάλα υψόμετρα, όταν ο υπερβολικά ξηρός και καθαρός αέρας επιτρέπει πολύ αποτελεσματικά στη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας να ακτινοβολείται πίσω στο διάστημα. 
Τα πιο κρύα σημεία στην Ανταρκτική σχηματίζουν μια νοητή «αλυσίδα» υπερυψωμένων σημείων, που εκτείνονται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων ανάμεσα στο Θόλο Α (Άργος) και στον Θόλο F (Φούτζι), όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ των μείον 92 και μείον 94 βαθμών Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου