About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ποια είδη καταστρέφουν τον πλανήτη

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ
Πρόσφατα στο μάθημα της γεωγραφίας μάθαμε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πως ο άνθρωπος μπορεί με τις δραστηριότητες του να συμβάλλει στην διατάραξη της φύσης.
Ξέραμε επίσης ότι για τους ίδιους λόγους (κλιματικές αλλαγές και ανθρώπινη επέμβαση όπως το παράνομο κυνήγι, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η ανεξέλεγκτη συρρίκνωση των βιοτόπων τους) πολλά είδη ζώων και φυτών κινδυνεύουν με εξαφάνιση ή εξαφανίζονται καθημερινά. 
Αυτό που έμαθα πρόσφατα και αξίζει να του ρίξετε μια ματιά είναι, ότι υπάρχουν ζώα που είναι απλά …πολλά!
Γενικότερα στο βασίλειο των ζώων τα αρπακτικά έχουν αναλάβει το ρόλο του «ισορροπιστή» στους πληθυσμούς των πολυπληθέστερων «θυμάτων» τους.
Τι γίνεται όμως αν εξαφανιστούν οι θηρευτές; Tότε ο πληθυσμός των υπόλοιπων ζώων θα αυξηθεί δραματικά με τον υπερπληθυσμό συγκεκριμένων ειδών να απειλεί την ισορροπία της βιοποικιλότητας.
Παρακάτω παρατίθεται μια λίστα με μερικά ζώα, των οποίων ο πληθυσμός έχει αυξηθεί πολύ και δημιουργεί ποικίλα προβλήματα....

1. Αυστραλία: κανγκουρό

Τα συμπαθέστατα καγκουρό έχουν καταλάβει τους δρόμους της Canberra. Έχουν αναφερθεί ακόμη περιστατικά κατά τα οποία καγκουρό εισέβαλλαν σε σπίτια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εξαιτίας τους έχουν προκληθεί αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

2. Κίνα: σκυλιά

Η ανερχόμενη μεσαία τάξη της Κίνας έχει αποκτήσει μια σχέση «εξάρτησης» με τα σκυλιά. Καθώς όμως αυξάνεται ο πληθυσμός των σκυλιών, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης εστιών λύσσας. Η χώρα έχει άσχημο παρελθόν με περιστατικά λύσσας, με αποτέλεσμα η Σανγκάη να εισάγει νόμο που αφορά αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες σκύλων.

3. ΗΠΑ: ελάφια με λευκή ουρά

Ο υπερπληθυσμός των ελαφιών προκαλεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς τρώγοντας το μεγαλύτερο μέρος των φυτών, καταστρέφουν τα δάση και την ικανότητά τους να αναπαράγονται.

4. Σε όλον τον κόσμο

Ο πληθυσμός των μεδουσών στους ωκεανούς του πλανήτη αυξάνεται με τόσο ραγδαίο ρυθμό, που... θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον κόσμο ολόκληρο! Για παράδειγμα προκαλούν μεγάλα προβλήματα στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μέδουσες δεν κινδυνεύουν σχεδόν από κανένα αρπακτικό, τρώνε τα πάντα και είναι πολύ δύσκολο να τις σκοτώσει κανείς.

5. Αγγλία: ασβοί/κουνάβια: μέδουσες 

Η «έκρηξη» στον πληθυσμό των ασβών στην Αγγλία προκαλεί ραγδαία εξάπλωση της φυματίωσης στα βοοειδή. Φυσικά, οι φιλοζωικές οργανώσεις δεν συμφωνούν με την άποψη αυτή και μάχονται για την προστασία τους.

6. Καναδάς: γάτες

Το 2011 οι Καναδοί πέταξαν στο δρόμο πάνω από 600.000 γάτες. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί οι Καναδοί δεν υιοθετούν τόσο συχνά γάτες ή δεν τις αναζητούν τόσο θερμά όταν χαθούν. Η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες προκειμένου να αυξηθούν οι υιοθεσίες γατών από τα διάφορα κέντρα προστασίας της χώρας.

7. Νότια Αφρική: ελέφαντες

Ενώ σε πολλά μέρη της Αφρικής αυξάνονται τα περιστατικά λαθροθηρίας ελεφάντων, στη Νότια Αφρική συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Πληθυσμοί ελεφάντων απελευθερώθηκαν εντός προστατευμένων περιοχών, όπως το Makalali Game Reserve, όπου υπήρχε άφθονη βλάστηση για τα τραφούν. Φαίνεται όμως ότι ο πληθυσμός τους πλέον έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του κέντρου να καταφύγουν σε πρακτικές ελέγχου των γεννήσεων.

8. Αργεντινή: κάστορες

Η Αργεντινή εισήγαγε το 1946, 50 κάστορες από τον Καναδά, προκειμένου να ξεκινήσει το εμπόριο της γούνας του. Από τότε τα συμπαθέστατα ζωάκια κατάφεραν να φτιάξουν μια αποικία που αριθμεί 200.000 μέλη, ενώ έχουν φτάσει μέχρι και τη Χιλή... ρίχνοντας δέντρα στο πέρασμά τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει να προωθούν μια νέα μέθοδο: προσπαθούν να πείσουν τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να εντάξουν τους κάστορες στο μενού τους!

9. Ινδία: μαϊμούδες

Οι μαϊμούδες θεωρούνται ιερές στην Ινδία καθώς αντιπροσωπεύουν την ινδουιστική θεότητα Hanuman. Οι μαϊμούδες έχουν φτάσει στο σημείο να εισβάλλουν σε σπίτια για να αρπάξουν λιχουδιές, ενώ επιτίθενται και σε ανθρώπους όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους δε μπορεί να γίνει κάτι εκτός κι αν οι κάτοικοι σταματήσουν να τις ταΐζουν από μόνοι τους.

10. Μπαχάμες: lionfish

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα lionfish βρήκαν το δρόμο τους για τα νερά της Καραϊβικής όταν ο τυφώνας Andrew «χτύπησε» ένα ενυδρείο το 1992. Κάποια από τα ψάρια απελευθερώθηκαν και από τότε... έχουν γίνει οι «τρομοκράτες» της θαλάσσιας αυτής περιοχής. Προκειμένου να ελεγχθεί ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός τους οι επιστήμονες σκέφτονται να... «ρίξουν» στη μάχη έναν θανάσιμο εχθρό τους: τη σφυρίδα.

11. Ο άνθρωπος

Με πληθυσμό 7,2 δισεκατομμυρίων ο ανθρώπινος πληθυσμός αποτελεί τον ορισμό του «υπερπληθυσμού». Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ο παγκόσμιος πληθυσμός της Γης θα ξεπεράσει τα 8 δισ. μέχρι το 2025. Η αποψίλωση των δασών, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η εξάντληση των φυσικών πόρων είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα για τα οποία ευθύνεται ο άνθρωπος!

Σίγουρα με κάποια θα γελάσατε, με κάποια άλλα θα προβληματιστήκατε. Το σίγουρο είναι ότι σε όλα τα πράγματα θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία αλλιώς …χαθήκαμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου