About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Χριστουγεννιάτικες συνταγές

Από τον μαθητή του Ε1 Γιώργο Μπ.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ  ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Υλικά

1 κιλό και 200 γραμμάρια αλεύρι
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος
1,5 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι  τσαγιού γάλα
8 αυγά
2 κουταλιές της σούπας μαγιά μπύρας (κοφτές)
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
80 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα
2-3 κουταλιές ζάχαρη

Εκτέλεση


Ετοιμάζετε τη ζύμη ακριβώς όπως και για τα τσουρέκια, μόνο που δε θα βάλετε μαχλέπι. Αφού τη ζυμώσετε και φουσκώσει, την ξαναζυμώνετε και τη βάζετε σε στρογγυλό ταψί, προσέχοντας να γεμίσει κατά το μισό, για να έχει περιθώρια να φουσκώσει.
Σκεπάζετε το ταψί σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη, αλείφετε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζετε με τα χοντροκομμένα αμύγδαλα, (μπορείτε να τα βάλετε και ολόκληρα, ανοιγμένα στη μέση) και τη ζάχαρη. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο περίπου 1 ώρα.


ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ                                                                                                                                                                
                                                                                   
Υλικά

800 γραμμάρια φυτίνη
1 φλιτζάνα λάδι
1 κουταλιά της σούπας βιτάμ ή στακοβούτυρο
1 φλιτζάνα άχνη ζάχαρη
1 αυγό ολόκληρο και ένα κρόκο αυγού
1 φλιτζάνα κονιάκ
1 πιάτο  χοντροκομμένα, καβουρδισμένα αμύγδαλα
1 κουταλάκι κανέλα
Αλεύρι όσο σηκώσει (περίπου 1700 γραμμάρια-1600 γραμμάρια)

Εκτέλεση


Χτυπάμε την φυτίνη (αφού την έχουμε ξεπαγώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος), το βούτυρο, το λάδι και την άχνη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα μαλάσουμε.

                                                             

Και μια νηστίσιμη συνταγή


  ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΟ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΓΛΥΚΟ         

Υλικά

12 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι ή πορτοκαλιού
4,5 κουταλιές της σούπας άνθος αραβοσίτου
4,5 κουταλιές της σούπας corn flouer
5 φλιτζάνες νερό
2 φλιτζάνες ζάχαρη
Ξύσμα από 1 λεμόνι ή ένα πορτοκάλι
1 φλιτζάνα αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα (εκτός το ξύσμα και τα αμύγδαλα). Όταν πάρουν 2 βράσεις στη φωτιά αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο και μετά βάζουμε τα αμύγδαλα και το ξύσμα. Στη συνέχεια τα βάζουμε όλα μαζί σε μία φόρμα και μετά στο ψυγείο










1 σχόλιο: