About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Σύννεφα “ιπτάμενοι δίσκοι” μας… μαγεύουν!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


perierga.gr - "Αυτοί" είναι αρκετά κοντά μας...  Η πρώτη αντίδραση, βλέποντας τις εικόνες αυτές, είναι σίγουρα… ένας κόμπος στο στομάχι! Στη συνέχεια, έρχεται ο προβληματισμός και η απορία. Τέλος, νιώθουμε έτοιμοι να βγούμε και να φωνάξουμε ότι είδαμε ιπτάμενους δίσκους! Σωστά;
  Επειδή τα σύννεφα που βλέπετε μοιάζουν τόσο τεχνητά, η θέα τους και μόνο προκαλεί περιέργεια, κατάπληξη, ακόμη και φόβο! Κι, όμως, δεν πρόκειται για “επισκέπτες” από το μακρινό διάστημα…

10 τρόποι για να αυξήσω τη συγκέντρωσή μου στο διάβασμα

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.


Η διαδικασία της μελέτης μπορεί να γίνει στις μέρες μας ένα αρκετά προκλητικό εγχείρημα για μαθητές και φοιτητές. Η προσπάθεια να συγκεντρωθεί κάποιος στην ύλη που πρέπει να αφομοιώσει δυσχεραίνεται από τις εκατοντάδες πληροφορίες με τις οποίες ο εγκέφαλός μας βομβαρδίζεται καθημερινά αλλά και από τα ποικίλα προβλήματα που παραμένουν άλυτα στη ζωή μας. Κακές συνήθειες διαβάσματος αλλά και η σωματική και ψυχική κόπωση έρχονται να καταστήσουν το διάβασμα έναν δυσεπίτευκτο στόχο.
  Καθώς συναντώ συχνά φοιτητές και μαθητές που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο διάβασμα, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας συμβουλές και τεχνικές που μπορούν να κάνουν τη διαδικασία της μελέτης λίγο πιο εύκολη και ίσως ενδιαφέρουσα.

Κινηματογράφος

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


  Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά (από Κινηματογράφος -> Cinematograhp -> Cinema) αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Αρχικά εμφανίστηκε περισσότερο ως μια νέα τεχνική καταγραφής της κίνησης και οπτικοποίησής της, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο όρος (κινηματογράφος = κινήματα + γραφή).

Θέατρο Μπολσόι: Το θέατρο - μύθος και όσα δεν γνωρίζετε

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.


 Tο θέατρο Μπολσόι είναι το ιστορικότερο θέατρο της Μόσχας και σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ιωσήφ Μποβέ με σκοπό την φιλοξενία παραστάσεων μπαλέτου και όπερας. Η ακαδημία των μπαλέτων Μπολσόι είναι μία από τις παλαιότερες του κόσμου με ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις και τα θέματα που αφορούν τον χώρο. Ακόμα η φήμη και το επίπεδο των ίδιων των μπαλέτων είναι τόσο υψηλά που με το πέρασμα των χρόνων έχει δημιουργηθεί ένας θρύλος γύρο από το όνομά τους. Η ίδρυση της ακαδημίας πραγματοποιείται το 1776 από τους Πέτρο Ουρούσοφ και Μιχαήλ Μάντοξ και μέχρι να στεγαστεί μόνιμα το 1780 στο Θέατρο Πετρόφκα έδινε τις πρώτες παραστάσεις σε ιδιωτικούς χώρους. Το σημερινό κτίριο θα αντικαταστήσει το 1824 το θέατρο Πετρόφκα όταν το δεύτερο καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1805.

Τζίμης Πανούσης

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μάριο Μ.

Φωτογραφία του Τζίμη Πανούση στην εμφάνισή του στο Athens Pride 2009, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.
  Ο Τζίμης Πανούσης είναι σύγχρονος Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης, σατιρικός και ηθοποιός του μουσικού θεάτρου, γνωστός για τη σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο στίχο του.
  Γεννήθηκε στις 12 Φλεβάρη του 1954 από μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς - τον Θεόδωρο και τη Φωτεινή - στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Χολαργό. Το 1973 βρίσκει από αγγελία δουλειά σε περιοδεύοντα θίασο. Στη συνέχεια εγκαταλείπει το θίασο για να δουλέψει ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα από την οποία θα παραιτηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχει έναν γιο, τον Άρη, και μια κόρη, τη Φωτεινή.

Ο Ελέφαντας

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.

Αφρικανικός ελέφαντας στο Εθνικό Πάρκο Μικούμι, στην Τανζανία

  Οι Ελέφαντες είναι μεγάλα θηλαστικά της οικογένειας των Ελεφαντιδών και της τάξεως των Προβοσκιδοειδών. Παραδοσιακώς, αναγνωρίζονται δύο είδη, ο αφρικανικός ελέφαντας (Loxodonta africana - Λοξόδοντα η αφρικανή) και ο ασιατικός ελέφαντας (Elephas maximus - Ελέφας ο μάξιμος), αν και ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφρικανικοί ελέφαντες της σαβάνας και ο αφρικανικοί ελέφαντες των δασών αποτελούν ξεχωριστά είδη (L. africana - Λ. αφρικανή καιL. cyclotis - Λ. κύκλωτις αντιστοίχως).
 Οι ελέφαντες είναι διάσπαρτοι σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, την νότια Ασία και την νοτιοανατολική Ασία. Οι Ελεφαντίδες είναι η μόνη επιζώσα οικογένεια της τάξεως των Προβοσκιδοειδών· άλλες, τώρα εξαφανισμένες, οικογένειες της τάξεως περιλαμβάνουν τα μαμούθ και τους μαστόδοντες.

Ανέκδοτα!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ευαγγελία Καμ. 

 Διαβάστε τα παρακάτω ανέκδοτα:

Ο δάσκαλος: Κωστάκη, κλείνε μου το ρήμα τρέχω.
Και ο Κωστάκης: τρέχω, έτρεχα, σκόνταψα, έπεσα. Χτύπησα, έκλαψα, σηκώθηκα και έφυγα.

Το κοτόπουλο Boomer


Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ. 

 Το κοτόπουλο Boomer μου κίνησε την περιέργεια είμαι σίγουρη πως ούτε εσείς έχετε ξαναδεί τέτοιο κοτόπουλο για αυτό σας έγραψα τις παρακάτω πληροφορίες.
 Το κοτόπουλο που βλέπετε στη φωτογραφία ονομάζεται Boomer και είναι το μεγαλύτερο κοτόπουλο των λιβαδιών. Η επιστημονική του ονομασία είναι Tympanuchus cupido. Είναι ένα μεγάλο πουλί που ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πέρδικα. Είναι είδος της Βόρειας Αμερικής και κάποτε αφθονούσε. Σήμερα όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων του. 

Θα διώξω τα σύννεφα

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ. 

 Ακούστε το τραγούδι ''Θα διώξω τα σύννεφα''  της δεκαετία του '60, σε στίχους του Α. Δασκαλόπουλου, μουσική Η. Παπακώστα που ερμηνεύει η Καίτη Χωματά. Ελπίζω να σας αρέσει!!!!!!




Τι σημαίνει το χρώμα των τροφών;

 Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού παίρνουν το χρώμα τους τα φρούτα και τα λαχανικά;  Αν ναι τότε διαβάστε το παρακάτω και θα καταλάβετε!!!!!!
 Επιστημονικές έρευνες που ασχολήθηκαν επί μακρόν πάνω στο χρώμα των τροφών, αναφέρουν ότι μπορεί να καθορίσει ανάλογα τη διατροφική τους αξία και τη θεραπευτική τους ιδιότητα.

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Αριστέα Ζ. & Μυρσίνη Κ.

 Αποφασίσαμε να σας γράψουμε για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.
 Η Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.

Ισημερία

από τις μαθήτριες του ΣΤ3, Ελένη Μ. , Χαρά Κ. και Ηλιάνα Α.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ισημερία  Πρώτη μέρα της άνοιξης είναι η Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 μιας και η εαρινή ισημερία που θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής θα σημαίνει και επίσημα τον ερχομό της Άνοιξης!
  Φέτος η εαρινή ισημερία θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 τα ξημερώματα της Κυριακής και θα αρχίσει και επίσημα η Άνοιξη του στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας.
  Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του ηλίου με αποτέλεσμα η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας να είναι ίση σε οποιοδήποτε σημείο της Γης.

Έχετε δει ποτέ παγόνια να πετάνε;

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Άγγελο Σκ.

 Το πλουμιστό τους φτέρωμα αλλά και ο εντυπωσιακός σχηματισμός του δεν περνούν απαρατήρητα και είναι αυτά τα δύο στοιχεία που κάνουν τα παγόνια ελκυστικά στο μάτι του θεατή. Μεγαλόσωμα πτηνά με υπέροχα φτερά αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όπου κι αν τα συναντήσουμε.

Μια ελληνική “πόλη-φάντασμα” στην Ιταλία!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Άγγελο Σκ.

 Το Craco βρίσκεται στην περιφέρεια της Basilicata και στην επαρχία Matera της Ιταλίας και κατοικήθηκε τον 8ο αιώνα από Έλληνες αποίκους με την ονομασία Montedoro, οι οποίοι προτίμησαν την ενδοχώρα για αμυντικούς λόγους, εγκαταλείποντας την παραθαλάσσια πόλη Metaponto. 

Τα γιγάντια τείχη των Ίνκας

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Άγγελο Σκ.

 To Sacsayhuamαn είναι ένα εντυπωσιακό οχυρωματικό έργο στην πλαγιά ενός λόφου κοντά στην παλιά προτεύουσα των Ίνκας, το Cuzco. Βρίσκεται σε υψόμετρο 3500 μέτρων, πιό ψηλά κλι από το Μάτσου Πίτσου. Συνίσταται σε πολυεπίπεδα τείχη χτισμένα με γιγάντιες πέτρες

Eναέριες φωτογραφίες από προάστια της Κίνας!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Άγγελο Σκ.


Συναρπαστικές αεροφωτογραφίες της Κίνας δείχνουν πώς είναι η προαστιακή ζωή στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Μπλε και κόκκινες σκεπές σπιτιών που είναι απόλυτα τακτοποιημένα στο έδαφος κοντά στο κέντρο της πόλης Wuhan, στην επαρχία Hubei, όπου μένουν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην κεντρική Κίνα.

Ο βασιλικός και οι ευεργετικές του ιδιότητες

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.


Βασιλικός και οι ευεργετικές του ιδιότητες  Ο βασιλικός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα βότανα και η επιστημονική ονομασία του είναι Ocimum basilicum. Ο βασιλικός είναι ποώδες, μονοετές ή πολυετές φυτό 20-100εκ., με φύλλα μέχρι 10εκ. μακρόστενα, μυτερά και διαφέρουν σε μέγεθος και σχήμα από ποικιλία σε ποικιλία (πλατόφυλλος - ψιλλόφιλος βασιλικός), πράσινα ή ιωδίζοντα ή μελανωπά και άνθη μικρά άσπρα ή ροζ που σχηματίζουν στάχεις στις κορφές των βλαστών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν περισσότερες από 60 ποικιλίες βασιλικού. Ανάλογα τα είδη έχει και διαφορετική ονομασία όπως αθάνατος, πλατύφυλλος, σγουρός κλπ.

Σκι

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


  Το σκι ή χιονοδρομία είναι ένα χειμερινό άθλημα.
Το σκι απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι οι ποικίλες καιρικές συνθήκες σε ορεινό έδαφος και οι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί κίνδυνοι. Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες τεχνικές κίνησης όπως σε άλλα αθλήματα. Είναι ατομικό άθλημα και ο κάθε αθλητής χρησιμοποιεί ειδική προστατευτική ενδυμασία, παπούτσια και κατάλληλα πέδιλα. Υπάρχει διεθνής χιονοδρομική ομοσπονδία, και στην Ελλάδα έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια, το σκι όπως και η δημιουργία και οργάνωση χιονοδρομικών κέντρων στον Παρνασσό, στο Παγγαίο, στο Βέρμιο και σε πολλές άλλες ορεινές τοποθεσίες.
  Το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα είναι αυτό του Σελίου, το οποίο βρίσκεται στο όρος Βέρμιο και λειτουργεί και στις μέρες μας.
Το άθλημα του σκι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Αντίπαρος

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


  Η Αντίπαρος (αρχ. Ωλίαρος) είναι μικρό βραχώδες κατοικημένο νησί του Νοτίου Αιγαίου στην καρδιά των Κυκλάδων, το οποίο απέχει λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι από την Πάρο, με το λιμένα της οποίας συνδέεται με μικρό τοπικό πορθμείο. Στην νησίδα Σαλιαγκός βρίσκεται ο αρχαιότερος οικισμός των Κυκλάδων, ενώ το Δεσποτικό, ακατοίκητη νήσος στα νοτιοδυτικά της Αντιπάρου, αποτελεί τόπο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.

Οκτώ από τα πιο σπάνια πτηνά στον κόσμο

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.


  Πάρα πολλά του ζωικού βασιλείου του πλανήτη μας απειλούνται με εξαφάνιση. Οι λόγοι είναι πολλοί και οι περισσότεροι σχετίζονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η απώλεια ενδιαιτημάτων, η θήρευση, το παράνομο εμπόριο, η αποψίλωση των δασών, η μόλυνση των υδάτων είναι μερικοί από τους λόγους αυτούς. Η Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN, που καθιερώθηκε το 1948, είναι το πλέον περιεκτικό ευρετήριο για την παγκόσμια κατάσταση φυσικής προστασίας ειδών φυτών και ζώων.

Ξιφασκία

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


Η ξιφασκία αποτελεί άθλημα χειρισμού (εκπαιδευτικού) ξίφους, που ασκείται με τρία διαφορετικά μέσα:

· Το ξίφος ασκήσεως,
· το ξίφος μονομαχίας και
· τη σπάθη (άσκησης).

  Κάθε μέσο από τα παραπάνω έχει το δικό του στυλ και έναν σύνολο κανόνων αποκλειστικά δικό του. Ο στόχος κάθε αθλητή είναι ο ίδιος για όλα τα ασκούμενα μέσα, να χτυπήσει κάποιος τον αντίπαλο χωρίς να χτυπηθεί.

Αυτά είναι τα Χρώματα που μας Κάνουν πιο Έξυπνους

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.


Το μοβ είναι ένα πολύ ενδιαφέρον χρώμα, γιατί δεν γίνεται βαρετό.
Το γκρι είναι ο ιδανικός καμβάς για ένα εφηβικό δωμάτιο.
Το off white είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για αίθουσες διδασκαλίας.
Eίναι γνωστό ότι τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεση. Ποια είναι, όμως, η δύναμη που ασκούν στον εγκέφαλο; Με την ευκαιρία των αλλαγών της σεζόν, ας δούμε ποια είναι εκείνα τα χρώματα που διεγείρουν τη μνήμη σε μικρούς και μεγάλους.

Μελί Κάτι ανάμεσα σε βερικοκί, πορτοκαλί και κεχριμπάρι, η φωτεινή αυτή απόχρωση καταφέρνει να διεγείρει το μυαλό χωρίς όμως να αποπροσανατολίζει. Μην το φοβηθείτε, είναι ζεστό και φωτίζει όμορφα τον χώρο.

Νάντια Κομανέτσι

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


  Η Νάντια Κομανέτσι (Nadia Elena Comăneci, 12 Νοεμβρίου 1961) είναι Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής. Ήταν η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που βραβεύτηκε με το τέλειο 10, ενώ θεωρείται μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στο άθλημα, καθώς και μία από τις κορυφαίες αθλήτριες σε όλα τα αθλήματα.

Το κόκκινο καγκουρό

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ευγενία Μ.


  Ο Ρότζερ, το κόκκινο καγκουρό με βάρος 89 κιλά και ύψος 2 μέτρα (ναι ναι 2 μέτρα), είναι ένα μεγαθήριο της ανατολικής ακτής που περιπλανιέται στους δρόμους τρομάζοντας τους πάντες. Ο Ρότζερ είναι μόλις 9 χρονών.
  Για να αναδείξει την ανδρεία του, ο Ρότζερ, που ζει στο καταφύγιο Καγκουρό, Alice Springs της Βόρειας Επικράτειας, αρέσκεται στο να συντρίβει μεταλλικούς κουβάδες με τα πόδια του!!!

Ο ελέφαντας

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.


  Οι Ελέφαντες είναι μεγάλα θηλαστικά της οικογένειας των Ελεφαντιδών και της τάξεως των  Προβοσκιδοειδών. Παραδοσιακώς, αναγνωρίζονται δύο είδη, ο αφρικανικός ελέφαντας(Loxodonta africana - Λοξόδοντα η αφρικανή) και ο ασιατικός ελέφαντας (Elephas maximus - Ελέφας ο μάξιμος), αν και ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφρικανικοί ελέφαντες της σαβάνας και ο αφρικανικοί ελέφαντες των δασών αποτελούν ξεχωριστά είδη (L. africana - Λ. αφρικανή και L. cyclotis - Λ. κύκλωτις αντιστοίχως). Οι ελέφαντες είναι διάσπαρτοι σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, την νότια Ασία και την νοτιοανατολική Ασία.

Τα 13 ωραιότερα δάση του κόσμου σύμφωνα με το National Geographic.

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.


  Μέρη που κόβουν την ανάσα του θεατή αλλά και του πιο έμπειρου ταξιδιώτη... Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα 13 πιο όμορφα δάση στον κόσμο σύμφωνα με το National Geographic. 
  Πάνω από μέρη όπου ο άνθρωπος εξακολουθεί να φαίνεται να έχει αφήσει το σημάδι του, όπου η φύση κυριαρχεί ειρηνικά, και όπου ακόμη και οι πιο κουρασμένοι ταξιδιώτες βρίσκουν ένα ζεστό καταφύγιο μέσα σε κορμούς, πουλιά και τα κρυστάλλινα νερά.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Αρμαντίλλο: το τεθωρακισμένο της φύσης

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Άγγελο Σκ.

 Tα αρμαντίλλο είναι μικρά θηλαστικά που είναι γνωστά επειδή το σώμα τους καλύπτεται από οστεώδες κέλυφος, και η ίδια η ονομασία τους σημαίνει στα ισπανικά «μικρό θωρακισμένο». Υπάρχουν πολλά είδη αρμαντίλλο, και κάποια από αυτά διακρίνονται από τον αριθμό των ζωνών στην «πανοπλία» τους.

Αρσενικά ζώα διαφορετικά από τα θηλυκά τους!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Τα ζώα όπως και οι άνθρωποι έχουν κάποιες διαφορές ανάλογα με το φύλο τους. Παρακάτω δείτε κάποια ζώα που ανήκουν στο ίδιο είδος και δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Αν ενδιαφέρεστε διαβάστε τα παρακάτω.
 Τα αρσενικά και θηλυκά ζώα ή πτηνά που ανήκουν σε ένα είδος συνήθως μοιάζουν, ενώ αν υπάρχουν κάποιες διαφορές στην εμφάνισή τους αυτές είναι μικρές.

Ένας σπάνιος μωβ αστερίας

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ. 

 Ο μωβ αστερίας είναι ένα πολύ σπάνιο ζώο και έγραψα κάπoια πράγματα για αυτόν που θα ήθελα να τα μάθετε και εσείς.
 Ανήκει στην οικογένεια Pisaster ochraceus και απαντά κυρίως στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό το αστέρι της θάλασσας ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό μοβ χρώμα του, που το καθιστά ως ένα από τα πιο σπάνια θαλάσσια είδη του πλανήτη. 

Η σοκολάτα μας κάνει πιο έξυπνους

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ.

 Είναι πολύ περίεργο που η σοκολάτα μας κάνει πιο έξυπνους , είναι μια χρήσιμη πληροφορία που θα ήθελα να την ξέρετε.
 Έναν επιπλέον λόγο έχουμε όλοι για να τρώμε σοκολάτα… Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Νότιας Αυστραλίας, του Μέιν και του Ινστιτούτου Υγείας του Λουξεμβούργου επισημαίνουν ότι ο γλυκός πειρασμός μας κάνει έξυπνους. 

Η Βρετανία φωτίστηκε από το Βόρειο Σέλας!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Ψάχνοντας πληροφορίες για το Βόρειο Σέλας είδα πως συνέβη πριν από λίγες μέρες στη Μεγάλη Βρετανία.
 Στο μεγαλύτερο μέρος της Μεγάλης Βρετανίας ήταν ορατό το Βόρειο Σέλας, προσφέροντας μοναδικές εικόνες. Το βράδυ της Κυριακής 13/3/2016 εκατομμύρια Βρετανοί είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα από τα σπανιότερα και συνάμα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα.

Συνέντευξη από έναν κτηματομεσίτη

Από την μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ.

 Αποφάσισα να πάρω μια συνέντευξη από τον κύριο Γιάννη Ζωγραφάκη που κάνει ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα. Είναι κτηματομεσίτης. 

-Γιατί διαλέξατε αυτό το επάγγελμα ;

-Γιατί μου αρέσει η επαφή με τον κόσμο και η απασχόληση με τα ακίνητα. 

-Σας αρέσει η δουλειά σας ;

Αν δεν ξέρατε σκάκι ήρθε η ώρα να μάθετε!!!!

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μάριο Μ.

  Παλαιότερα το σκάκι το ονόμαζαν «παιγνίδι των Βασιλέων». Αυτό προέρχονταν από το γεγονός ότι αποτελούσε για μακρό χρόνο την κυρίαρχη ψυχαγωγία Βασιλέων, Παπών, Πριγκίπων, και γενικά του ανώτερου κλήρου, αυλικών, ευγενών και πλουσίων τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής. Σήμερα το σκάκι χαρακτηρίζεται «βασιλιάς των παιγνιδιών» ως το δυσκολότερο, επιστημονικότερο και ωραιότερο.
  Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE), το 1970 είχε ήδη στη δύναμή της 70 εθνικές σκακιστικές ομοσπονδίες και κάθε δύο χρόνια διοργανώνει «Σκακιστικές Ολυμπιάδες» στις οποίες η Ελλάδα μετέχει από το 1950.
  Τους ισχυρότερους σκακιστές και σκακίστριες που λαμβάνουν μέρος στα διεθνή τουρνουά σκακιού και εθνικά πρωταθλήματα αποκαλούν «μαιτρ» και «γκραν μαιτρ» (= εξέχοντες μαιτρ). Γενικά οι έμπειροι σκακιστές μέχρι και οι ερασιτέχνες, που μελέτησαν τους κανόνες του παιγνιδιού και λαμβάνουν μέρος σε αγώνες, κατατάσσονται σε παίκτες Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας.

Παιδί, Τηλεόραση και Υπολογιστής - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς


από τις μαθήτριες του ΣΤ3, Άννα Π. , Χαρά Κ.

Ενσωματωμένη εικόνα 1  Η τηλεόραση, το ίντερνετ και τα διάφορα άλλα ηλεκτρονικά μέσα, βρίσκονται ήδη στην καθημερινότητα των παιδιών.

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς:

  Σύμφωνα με το άρθρο του Spiegel, (Ν.20, 14.5.07) με τίτλο «Πόσο πολύ μπορούν να αντέξουν τα παιδιά την τηλεόραση/ τον ηλεκτρονικό υπολογιστή?» υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία επιτάσσουν μια προσεκτική και καλά ζυγισμένη επαφή των παιδιών με αυτά τα μέσα.
  Η τηλεόραση και ο υπολογιστής είναι αναμφισβήτητα μία εξαιρετική πηγή γνώσεων και μάθησης.
Κατά πόσο όμως οι γονείς τα χρησιμοποιούν για αυτές τους τις ιδιότητες, με επίβλεψη και περιορισμούς? Ποιοί θα έπρεπε να είναι αυτοί οι περιορισμοί και ποιός ο λόγος για να υπάρχουν περιορισμοί στην χρήση τους?

Παιδιά και αθλητισμός

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Άννα Π.
  Η άθληση για τα παιδιά σήμερα είναι ουσιαστικά το παιχνίδι μιας εποχής όπου οι αλάνες έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει πια χρόνος, ευκαιρία ή και ασφάλεια για ελεύθερο παιχνίδι στις γειτονιές. Γι’ αυτό δεν πρέπει κανείς μας να ξεχνά ότι ο βασικός στόχος της άθλησης χρειάζεται να είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για το παιδί.
  Η συμμετοχή στα οργανωμένα αθλήματα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά και στους νέους να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να συνηθίσουν σ’ έναν τρόπο ζωής και άσκησης που ιδανικά θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους.

Τομάτα η… θαυματουργή!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

  Η διατροφική αξία της τομάτας είναι αναμφισβήτητη και έχει αποδειχθεί από πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες. Δείτε πόσο ωφέλιμη είναι για την υγεία μας…
  Η τομάτα βρίσκεται ως συστατικό, στα περισσότερα από τα αγαπημένα μας πιάτα. Προσθέτει γεύση και νοστιμιά σε σάντουιτς, πίτσες, σάλτσες και σε άλλες γευστικές απολαύσεις και αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές σαλάτες.
  Εκτός όμως από τη νοστιμιά σας, η τομάτα είναι κι ένα πολύτιμο τρόφιμο για την υγεία μας, με σημαντικές ιδιότητες κατά του καρκίνου και άλλων παθήσεων. Ας δούμε αναλυτικά τα διάφορα οφέλη της για την υγεία μας:

Καλλιτεχνικό πατινάζ

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


 Ένα από τα αγαπημένα μου αθλήματα είναι το καλλιτεχνικό πατινάζ. Έτσι αποφάσισα να βρω κάποιες πληροφορίες και να τις μοιραστώ μαζί σας!
  Στο καλλιτεχνικό πατινάζ οι αθλητές κινούνται με τη συνοδεία της μουσικής και το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει κίνηση στον πάγο, βηματισμός και άλματα που βαθμολογούνται από τους κριτές. Αγωνίζονται άντρες, γυναίκες και ζευγάρια.
 Τα αγωνίσματα περιλαμβάνουν ένα σύντομο πρόγραμμα με υποχρεωτικές κινήσεις και ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια ελεύθερο πρόγραμμα. Ο χορός σε πάγο γίνεται σε ζεύγη. Έμφαση δίνεται στο συγχρονισμό των κινήσεων με τη μουσική αλλά και δεν επιτρέπονται άλματα ή ανυψώσεις.
 Ο χορός στον πάγο περιλαμβάνει 2 υποχρεωτικά χορευτικά προγράμματα και ένα ελεύθερο. Μια μεγάλη πρωταθλήτρια με παγκόσμιο ρεκόρ στους ολυμπιακός , είναι η Αμερικανίδα αθλήτρια Νάνσι Κέριγκαν στους ολυμπιακούς του 1994.

Λίμνη Bohinj: Κρυφό “κόσμημα” στη Σλοβενία!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


perierga.gr - Λίμνη Bohinj: Κρυφό "κόσμημα" στη Σλοβενία!  Η λίμνη Bohinj βρίσκεται στην Σλοβενία και πλαισιώνεται από τις Ιουλιανές Άλπεις, σε μικρή μόλις απόσταση από τη διάσημη Bled. Και οι δύο είναι παγετώδεις λίμνες που είχαν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα για αιώνες, λόγω του κακού οδικού δικτύου και του ανώμαλου εδάφους.
  Στις όχθες της δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, ενώ το τοπίο κερδίζει με την πρώτη ματιά τις εντυπώσεις. Είναι περιτριγυρισμένη από βοσκοτόπια, όπου οι βοσκοί εξακολουθούν να έχουν να τα κοπάδια τους, όπως ακριβώς εδώ και αιώνες.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Αριστέα Ζ. και Μυρσίνη Κ.

 Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κι αποφάσισα να γράψω και να μοιραστώ μαζί σας πως καθιερώθηκε η ημέρα αυτή...
 Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Η Κοκκινοσκουπίτσα

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Η Κοκκινοσκουπίτσα είναι ένα μικρό και πανέξυπνο κορίτσι στην ηλικία τον 7 ετών. Οι γονείς της την ονόμασαν έτσι γιατί φοράει συνεχώς κόκκινα ρούχα και της αρέσει πολύ δηλαδή πάρα πολύ να σκουπίζει.
 Οι γονείς της ήταν φουρνάρηδες και μία μέρα η μαμά της την έστειλε να πάει ένα φρεσκότατο και μυρωδάτο ψωμί στην άρρωστη θεία της. Επίσης της υπενθύμισε να μην μιλάει σε αγνώστους στο δρόμο και να προσέχει τον άταχτο και φαγανό ιπτάμενο σκίουρο Τικ-Τοκ. Το λένε έτσι γιατί παρακολουθεί σκαρφαλωμένος πάνω στα δέντρα και όταν βλέπει κάποιον να κρατάει φαγητό λέει Τικ-Τοκ πηδάει από το δέντρο και το παίρνει.

Γκραντ Κάνυον

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Πελαγία Τσ.

 Το Γκραντ Κάνυον (Αγγλικά: Grand Canyon, Μεγάλο Φαράγγι) είναι ένα μακρύ φαράγγι που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο και βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το χταπόδι φάντασμα!

 Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ.

 Το χταπόδι φάντασμα είναι ένα πολύ περίεργο ζώο που ανακαλύφτηκε στην Χαβάη και αποφάσισα να σας γράψω για αυτό. 
 Ένα απίθανο χταπόδι εντόπισε το τηλεκατευθυνόμενο βαθυσκάφος ROV ενώ περνούσε από μια επίπεδη βραχώδη περιοχή καλυμμένη με ιζήματα σε βάθος 4.290 μέτρων, στο βυθό της Χαβάης. “Η εμφάνιση του ζώου αυτού διέφερε από οτιδήποτε υπάρχει στα χρονικά που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα και πρόκειται για το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο έχει βρεθεί ποτέ κεφαλόποδο του είδους αυτού”, είπε ο ζωολόγος Michael Vecchione, ένας από τους υπευθύνους της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). 

20 υπέροχα γαλήνια & απομονωμένα μέρη στον κόσμο

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Φ.

Μετέωρα – Θεσσαλία, Ελλάδα
 Υπάρχουν μερικά υπέροχα μέρη στον κόσμο που η ηρεμία και η γαλήνη είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους. Εδώ ο χρόνος φαίνεται ότι απλά δεν υπάρχει η σταμάτησε ξαφνικά. Η αίσθηση ότι ο επισκέπτης βρίσκεται σε απόλυτη επαφή με τη φύση προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Τόποι που προσφέρουν χαλάρωση, ηρεμία και άδειασμα από τα προβλήματα της καθημερινότητας…

Σύγχρονα… παραμυθόσπιτα στον κόσμο!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Φ.

 Σπίτια εμπνευσμένα από παραμύθια, με τη Χιονάτη και την Σταχτοπούτα να ετοιμάζονται ν’ ανοίξουν την πόρτα αλλά και με τον Χάνσελ και την Γκρέτελ να ετοιμάζουν το σοκολατένιο μικρό παράδεισό τους… Κάτι τέτοιο σκέφτεται όποιος βλέπει τα σπίτια των ακόλουθων φωτογραφιών που έχουν ως πρότυπο σχεδιαστικό -τι άλλο;- τα αγαπημένα παραμυθόσπιτα της παιδικής μας ηλικίας. Πολύχρωμα, κουκλίστικα και μοναδικά στο είδος τους, ξεχωρίζουν χωρίς καμία δυσκολία στη γειτονιά που βρίσκονται… Απολαύστε τα!

Η “Χώρα των Χρωμάτων” στον πλανήτη Γη!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Άγγελο Σκ.

 Σε αυτό το άρθρο θα σας περιγράψω τη Χώρα των Χρωμάτων στον πλανήτη μα Γη! Δείτε τις όμορφες φωτογραφίες!
 Η κοιλάδα Jiuzhai -γνωστή και ως Jiuzhaigou (σ.σ. “Κοιλάδα των Εννέα Χωριών” στα Κινέζικα)- είναι ένα εντυπωσιακό εθνικό πάρκο που βρίσκεται στην οροσειρά Min Shan, στη νοτιοδυτική Κίνα, που αποτελείται από πολύχρωμα δάση, θεαματικούς καταρράκτες, τιρκουάζ λίμνες και σπάνια είδη πτηνών.Αν και θα μπορούσε να ανήκει άνετα στα “επτά θαύματα του κόσμου”, καθώς αποτελεί ένα μνημειώδες δημιούργημα της φύσης, ωστόσο από το 1992 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ είναι εδώ και δεκαετίες μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Ασίας. 

Νεϊμάρ... Ένας Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Άγγελο Σκ.

 Ο Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ ή απλώς Νεϊμάρ (Neymar) είναι Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής και γεννήθηκε στο Σάο Πάολο στις 5 Φεβρουαρίου του 1992. Αγωνίζεται με την ομάδα της Μπαρτσελόνα και η θέση του είναι στην κορυφή της επίθεσης ή και ως πλάγιος επιθετικός

 Το 2012, το περιοδικό Σπορτς Προ χαρακτήρισε τον Νεϊμάρ ως τον πιο εμπορεύσιμο αθλητή στον κόσμο. Επίσης, η εφημερίδα Γκάρντιαν τον κατέταξε στην θέση 13 από τους καλύτερους 100 ποδοσφαιριστές του 2012. Στην ηλικία των 19, ο Νεϊμάρ κέρδισε το βραβείο ως ποδοσφαιριστής της χρονιάς της Νότιας Αμερικής για το 2011. Το 2011 έλαβε υποψηφιότητες για τη Χρυσή Μπάλα, όπου ήρθε στη 10η θέση και το βραβείο ΦΙΦΑ Πούσκας, το οποίο κέρδισε. Είναι γνωστός για την επιτάχυνση, την ταχύτητα, την ντρίμπλα και το φινίρισμα του. Το ποδοσφαιρικό του στυλ έχει κερδίσει τους κριτικούς, τους οπαδούς, και τα ΜΜΕ. Ο Πελέ χαρακτηριστικά είπε σε μια δήλωση του για τον Νεϊμάρ "εξαιρετικός παίκτης.

Ρέθυμνο

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ.


  Το Ρέθυμνο είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού (περιφερειακής ενότητας) της Κρήτης και έδρα του μητροπολιτικού ομώνυμου Δήμου της περιφέρειας Κρήτης (πρόγραμμα Καλλικράτης). Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας ήταν έδρα του Δήμου Ρεθύμνης. Εμφανίζει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ οι 10.500 και πλέον ενεργοί φοιτητές καθιστούν την πόλη ιδιαίτερα ζωντανή κατά την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 34.300 κατοίκους (απογραφή 2011) και του δήμου σε 55.525 κατοίκους. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά.