About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Καλλιτεχνικό πατινάζ

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


 Ένα από τα αγαπημένα μου αθλήματα είναι το καλλιτεχνικό πατινάζ. Έτσι αποφάσισα να βρω κάποιες πληροφορίες και να τις μοιραστώ μαζί σας!
  Στο καλλιτεχνικό πατινάζ οι αθλητές κινούνται με τη συνοδεία της μουσικής και το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει κίνηση στον πάγο, βηματισμός και άλματα που βαθμολογούνται από τους κριτές. Αγωνίζονται άντρες, γυναίκες και ζευγάρια.
 Τα αγωνίσματα περιλαμβάνουν ένα σύντομο πρόγραμμα με υποχρεωτικές κινήσεις και ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια ελεύθερο πρόγραμμα. Ο χορός σε πάγο γίνεται σε ζεύγη. Έμφαση δίνεται στο συγχρονισμό των κινήσεων με τη μουσική αλλά και δεν επιτρέπονται άλματα ή ανυψώσεις.
 Ο χορός στον πάγο περιλαμβάνει 2 υποχρεωτικά χορευτικά προγράμματα και ένα ελεύθερο. Μια μεγάλη πρωταθλήτρια με παγκόσμιο ρεκόρ στους ολυμπιακός , είναι η Αμερικανίδα αθλήτρια Νάνσι Κέριγκαν στους ολυμπιακούς του 1994.
  Οι πρώτοι σύλλογοι παγοδρομιών ιδρύθηκαν τον 19ο αιώνα ενώ το 1892 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Παγοδρομιών. Οι παγοδρομίες ως ολυμπιακό άθλημα διακρίνονται στο καλλιτεχνικό πατινάζ και το πατινάζ ταχύτητας. Ολυμπιακό άθλημα αποτέλεσε το καλλιτεχνικό πατινάζ το 1908 ,ενώ το 1924 εντάχθηκε μαζί με το πατινάζ ταχύτητας στα αγωνίσματα της πρώτης Χειμερινής Ολυμπιάδας. Επίσης, διοργανώνεται παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα παγοδρομιών.
  Το καλλιτεχνικό πατινάζ περιλαμβάνει τις δοκιμασίες του ατομικού πατινάζ ανδρών και γυναικών, του διπλού (σε ζεύγη) και του χορού επί πάγου .
Ενσωματωμένη εικόνα 3
Στο ατομικό και διπλό πατινάζ εκτελούνται από τους διαγωνιζόμενους:

α) υποχρεωτικές φιγούρες

β) σύντομο πρόγραμμα, που διαρκεί ως 2 λεπτά, με υποχρεωτικά άλματα και πιρουέτες, συνοδευόμενο από μουσική υπόκρουση της επιλογής του διαγωνισμού,

γ)ελεύθερο πατινάζ. Στο χορό επί πάγου εκτελούνται κινήσεις μπαλέτου και λαϊκών χορών.

Στο ατομικό πατινάζ οι υποχρεωτικές φιγούρες αντιστοιχούν στο 30% της βαθμολογίας (συντελεστής 0,6), το σύντομο πρόγραμμα στο 20% (συντελεστής 0,4) και το ελεύθεροπατινάζ στο 50% (συντελεστής 1). Στο διπλό πατινάζ το σύντομο πρόγραμμα καταλαμβάνει το 30% της βαθμολογίας (συντελεστής 0,4) και το ελεύθερο πρόγραμμα το 70% (συντελεστής 1).

Το καλλιτεχνικό πατινάζ μπήκε ως άθλημα στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1908 και το πατινάζ ταχύτητας το 1924.



Πηγή:  7gym-athin.att.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου