About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Μάραθος, ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

Αποτέλεσμα εικόνας για μάραθο  Το μάραθο ή φινόκιο (Foeniculum vulgare) πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μαγειρική και φαρμακευτική χρήση. Το μάραθο είναι πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Το μάραθο έχει λεπτά φύλλα αρωματικά και αποκτά μεγάλη ανάπτυξη ως αυτοφυές και ως καλλιεργούμενο. Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Άλλες ονομασίες είναι το μάλαθρο, φινόκιο, μάλαθρο, μάραθρο, αγριομάραθο, μάραζα και αμαραθιά. Το μάραθο πολλαπλασιάζεται με σπόρο ενώ το φινόκιο με μεταφύτευση. Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ινδία και η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους καλλιεργητές του μάραθου.

Ιστορία του μάραθου

  Το συναντάμε συχνά στα αρχαία κείμενα. Εδώ και χιλιάδες χρονιά το μάραθο ήταν γνωστό στους αρχαίους πολιτισμούς της Ινδίας, της Κίνας και της Αιγύπτου σαν ένα αρωματικό φυτό πολύ χρήσιμο για τα φαγητά, που διαθέτει και διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες. Παλιά οι Κινέζοι και οι Ινδοί θεωρούσαν το μάραθο αντίδοτο για τα δαγκώματα των φιδιών και σκορπιών αλλά και ιδανικό φάρμακο στις δηλητηριάσεις. 
Αποτέλεσμα εικόνας για μάραθο  Το μάραθο αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής, της αρχαιότερης γραφής της ελληνικής γλώσσας (1450 – 1100 πΧ). την εποχή εκείνη το χρησιμοποιούσαν ως προσφορά στις θεότητες. Το μάραθο δάνεισε το όνομά του στο Μαραθώνα. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το μάραθο σύμβολο μεγάλης επιτυχίας και σίγουρα οφείλει το όνομά του στη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. ο Πλίνιος του αποδίδει 22 θεραπευτικές ιδιότητες και αναφέρει ότι τα φίδια τρώνε μάραθο όταν πρόκειται ν ‘αλλάξουν το δέρμα τους και ο Διοσκουρίδης, το περιγράφει σαν αποτελεσματικό διουρητικό «για όσους ουρούν σταγόνα-σταγόνα». Ένας συγγενής του, το γιγάντιο φυτό που επιστημονικά αποκαλείται ferula communis, είναι εκείνο που, σύμφωνα με τη μυθολογία, χρησίμευσε σαν μέσον για να μεταφέρει ο Προμηθέας τη φωτιά στους ανθρώπους. Την έκρυψε μέσα στον ξεραμένο κορμό που έχει ίνες σαν του μπαμπακιού και βοηθούσαν να μην σβήσει. 
  Μέχρι και παροιμία έγινε το φυτό. Σε αντικατάσταση της γνωστής φράσης «φασούλι το φασούλι..» οι Κρητικοί λένε, «μάραθο το μάραθο γεμίζει η γρα τον κάλαθο»

Οφέλη για την υγεία

Αποτέλεσμα εικόνας για μάραθο  Φυτοθρεπτικά συστατικά: το μάραθο περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό φυτοθρεπτικών συστατικών, όπως το φλαβονοειδές ρουτίνη, κερσετίνη (Quercetin) και διάφορους γλυκοζίτες (καμπφερόλη) με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βέβαια, το πιο ξεχωριστό του θρεπτικό συστατικό είναι η ανηθόλη (το κύριο πτητικό του έλαιο). Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι η ανηθόλη του μάραθου μειώνει τη φλεγμονή και να βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου.
  Βιταμίνη C: Εκτός από μοναδικά φυτοθρεπτικά συστατικά του, το μάραθο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και δρα στα υδάτινα μέρη του κυττάρου εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες σε όλα τα υδατικά μέρη του σώματος. Η βιταμίνη C βρίσκεται στο βολβό μάραθου προσφέρει επίσης άμεσα αντιμικροβιακή δράση και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  Καρδιαγγειακή υγεία και πεπτικό: το μάραθο είναι καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και καλίου. Ο βολβός του μάραθου μπορεί να συμβάλει στη μείωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης. Επίσης, δεδομένου ότι οι φυτικές ίνες απομακρύνουν τις καρκινογόνες τοξίνες από το παχύ έντερο, φαίνεται να είναι χρήσιμο στην πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο γιατί μειώνει τα επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνης του οποίου η αυξημένη συγκέντρωση στο αίμα έχει σχετιστεί στο παρελθόν με βλάβη στα αγγεία και στα νευρικά κύτταρα (εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, Alzheimer κ.α.). Τέλος, το κάλιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Άλλες ιδιότητες του μάραθου:

Διουρητικό (πέτρα στα νεφρά, ολιγουρία, κυστίτιδα και αρθριτικά)

Χωνευτικό: επιταχύνει την πέψη των λιπαρών τροφών και βοηθάει όσους υποφέρουν από ατονία του πεπτικού συστήματος.

Αποτέλεσμα εικόνας για μάραθοΕμμηναγωγό: διευκολύνει και ρυθμίζει τον έμμηνο κύκλο.

Γαλακταγωγό: Διευκολύνει τη γαλουχία με διέγερση της παραγωγής και της έκκρισης γάλακτος στις λεχώνες)

Αποχρεμπτικό: διευκολύνει την αποβολή των εκκρίσεων. Προφυλάσσει από τη γρίπη, ηρεμεί το βήχα και το άσθμα.

Σπασμολυτικό: σε πόνους της κοιλιάς και νευρικούς εμετούς.

Ανθελμινθικό: σκοτώνει τα σκουλήκια και τα παράσιτα του πεπτικού συστήματος.

Αντιμετεωρητικό: ρολαβαίνει κι ανακουφίζει από τον τυμπανισμό της κοιλιάς και την αεροφαγία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου