About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Halloween (Χάλογουιν)...

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ. 

 Διαβάστε παρακάτω για μια αμερικανική γιορτή, που θυμίζει κάπως το δικό μας καρναβάλι.
 Κάθε χρόνο το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, παράξενα και «τρομακτικά» πράγματα συμβαίνουν στη Βόρειο Αμερική. Φωτισμένες κολοκύθες, ανθρώπινοι σκελετοί, χαρούμενα φαντάσματα, μάγισσες καβάλα σε σκούπες κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων. Παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν κέικ η ζαχαρωτά για την ανάπαυση των ψυχών.
 Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς γιορτάζουν το Χάλογουιν (Halloween), μια γιορτή με μαζική συμμετοχή που θυμίζει καρναβάλι και κάλαντα μαζί, όπου ο φόβος δύσκολα ξεχωρίζει από το γέλιο και ο τρόμος από το ξεφάντωμα.

Η Φάλαινα


από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ευγενία Μ.

 Οι φάλαινες είναι Κητώδη θηλαστικά που ζουν στη θάλασσα. Η κοινή ονομασία φάλαινα περιλαμβάνει τα θηλαστικά που ανήκουν στις οικογένειες Φαλαινίδες, Φαλαινοπτερίδες και Φυσητηρίδες. Τα πιο χαρακτηριστικά είδη ανήκουν στην οικογένεια Φαλαινίδες. Παρά το γεγονός ότι έχουν την ανατομία και τα γνωρίσματα των θηλαστικών, η μορφή τους είναι αυτή του ψαριού. Ο αριθμός των φαλαινών έχει μειωθεί και πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας της εντατικής θήρευσης, για το λίπος , το κρέας, τα οστά και τις μπαλένες τους.

Δύο ακόμη γύπες δηλητηριάστηκαν...

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Κ.

 Διαβάστε τι συνέβη στην Ιεράπετρα με δυο γύπες.
Δύο γύπες βρέθηκαν δηλητηριασμένοι στην Ιεράπετρα Λασιθίου και παραδόθηκαν στους εθελοντές του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ). Πιο συγκεκριμένα χθες το πρωί 28/10 δέχτηκε κλίση η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιεράπετρας, για τους  γύπες που βρέθηκαν στην περιοχή σε κακή κατάσταση και έτσι ξεκίνησε η  επιχείρηση για τη διάσωσή τους.

Νυφίτσα ή Καλιγιαννού

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ.
 
 Θα σας μιλήσω για την νυφίτσα.
 Είναι ζώο μικρό με κοντά πόδια, μακρύ σώμα και μέτρια ουρά, φτάνοντας συνολικό μήκος 17 έως 24 εκ. (Τα θηλυκά είναι μικρότερα από τα αρσενικά).
 Το χρώμα της Κρητικής νυφίτσας είναι σκούρο καστανό, προς σταχτί-κιτρινωπό με ανοιχτόχρωμη κοιλιά.
 Ζει σε δάση, βράχους και θαμνότοπους και τρέφεται με ποντίκια, κουνέλια, αυγά, μικρά πουλιά, βατράχια κ.τ.λ. Άδικα κατηγορείται για επιδρομές σε κοτέτσια. Γι’ αυτό είναι υπεύθυνη μόνο η ζουρίδα, ζώο παρόμοιο με τη νυφίτσα, αλλά πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτήν.

28η Οκτωβρίου

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Κ.

Παλικάρια, μην αποχωρείτε. Πρέπει να πολεμήσουμε τους Γερμανούς για την λευτεριά της πατρίδας μας !

Η σκλαβιά δεν μας αρέσει. Θέλουμε ελεύθερες τις καρδιές μας. Πρέπει να αγωνιστούμε ενωμένοι για να είμαστε ελεύθεροι. 

Παλικάρια, μην σας εμποδίζει το κρύο, πάρτε θάρρος για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας που με τόσο κόπο την φτιάξαμε…..


Γιατί εμείς είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ !! 
       

Πέντε χώρες πνίγουν τους ωκεανούς με πλαστικά…

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Άννα Σπ.

 Ας διαβάσουμε για τη ρύπανση των ωκεανών, ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να απασχολεί όλους τους πολίτες του πλανήτη...
 Πέντε μόλις χώρες ευθύνονται για το 60% του όγκου των πλαστικών που απορρίπτονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς του πλανήτη: Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϋλάνδη και Βιετνάμ.
 Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στους ωκεανούς απορρίπτονται οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών.
 Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι χώρες δεν διαθέτουν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων για να αντιμετωπίσουν τον όγκο των απορριμμάτων

“Γαλάζια λίμνη” σε κρατήρα ηφαιστείου!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Σταύρο Α.

  Διαβάστε για έναν ασυνήθιστο κρατήρα ηφαιστείου.
 Ο κρατήρας Kerio βρίσκεται στην περιοχή Grímsnes στη νότια Ισλανδία και είναι ένας από τους πιο φωτογενείς και πολυφωτογραφημένους ηφαιστειακούς κρατήρες στον κόσμο. Αποτελεί τακτική στάση για τους τουρίστες κατά μήκος της διαδρομής τους προς τα αξιοθέατα του “Χρυσού Κύκλου” και λαμβάνει πολλά κλικ από τους φωτογράφους. Ο κρατήρας δημιουργήθηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη περίπου πριν από 3.000 χρόνια και είναι ένας από τους πολλούς στην περιοχή, που περιλαμβάνει τη χερσόνησο Reykjanes και τον παγετώνα Langjokull.

Ανακαλύφθηκε χελώνα που… φωσφορίζει!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ.

  Διαβάστε λίγα πράγματα για τη χελώνα που φωσφορίζει! Δείτε και το βίντεο.
 Μια χελώνα που φωσφορίζει ανακάλυψε πρόσφατα ο βιολόγος David Gruber από το City University της Νέας Υόρκης, που βρέθηκε στις Νήσους του Σολομώντα για τις ανάγκες μιας ταινίας. Ανάμεσα στα ψάρια και στα κοράλλια του βυθού ξαφνικά ένα αναπάντεχο θέαμα έκανε το συνεργείο να εντυπωσιαστεί. Μια χελώνα που φωσφορίζει ήταν μια απρόσμενη εικόνα, αν και είναι γνωστό πως πολλοί οργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να αντανακλούν το μπλε φως που συλλαμβάνει το σώμα τους και να το εκπέμπουν εκ νέου με διαφορετική απόχρωση. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τη βιοφωταύγεια, όπου οργανισμοί παράγουν το δικό τους φως που συλλαμβάνει το σώμα τους και να το εκπέμπουν εκ νέου με διαφορετική απόχρωση.

Η επέτειος του «ΟΧΙ»

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Κωνσταντίνα Χ.


   Περίπου στις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
   Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.

Μάρθα... ένα όμορφο χωριό του Ηρακλείου!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1 Χρυσάνθη Δ.

 Το χωριό της μητέρας μου είναι η Μάρθα, η οποία βρίσκεται νότια της Κρήτης! Εκεί συνήθως βρισκόμαστε οικογενειακά, Χριστούγεννα, Πάσχα και σε γενέθλια ή γιορτές.
 Η Μάρθα είναι χωριό της επαρχίας Βιάννου και έδρα ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Βιάννου, στο Νομό Ηρακλείου. Βρίσκεται στους πρόποδες της νοτιοδυτικής πλαγιάς του υψώματος Κούπα της Δίκτης, στα 5 χιλιόμετρα μετά την Έμπαρο. Η απόστασή της είναι 54 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, απ' όπου νέος δρόμος οδηγεί δυτικά προς Πύργο και εν συνεχεία στους Αγίους Δέκα. Από τη Μάρθα ο δρόμος συνεχίζει προς νότο και σε 5,5 χιλιόμετρα διασταύρωση δεξιά οδηγεί στον Όρμο Κερατόκαμπου.

Έξυπνες ιδέες για κολατσιό στο σχολείο!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ευαγγελία Κ.

 Καθώς εμείς τα παιδιά περνάμε πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας στο σχολείο, το τι τρώμε τις συγκεκριμένες ώρες είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξή μας, αλλά και για τη διαμόρφωση της διατροφικής μας συμπεριφοράς.
 Τι θα μπορούσαμε, λοιπόν, να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε καταναλώνουμε ένα θρεπτικό και υγιεινό κολατσιό στο σχολείο μας; Ιδού μερικές επιλογές για το κολατσιό που μπορούμε να ετοιμάσουμε από το σπίτι:
 Τοστ ή σάντουιτς με τυρί και λαχανικά, όπως ντομάτα και μαρούλι (αποφύγετε τα αλλαντικά, λόγω του ότι αλλοιώνονται από τη ζέστη). 

Σοκολάτα χωρίς θερμίδες!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ.

 Μου αρέσει η σοκολάτα αλλά παχαίνει πολύ! 
 Για τους εθισμένους στη σοκολάτα αλλά και για τους αμετανόητους γλυκατζήδες τα νέα είναι κάτι παραπάνω από καλά. Στο μέλλον θα τρώμε τη σοκολάτα χωρίς τις τύψεις των κιλών και των επιπλέον θερμίδων. Συγκεκριμένα, το project με τίτλο Cravings έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός πειστικότατου υποκατάστατου με μηδέν θερμίδες, ήτοι λωρίδες γεύσης για το στόμα (όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για καθαρή αναπνοή) που θα χαρίζουν πλήρη γεύση σοκολάτας γάλακτος με μηδενικό θερμιδικό φορτίο.

Βροχή από πεφταστέρια στον φθινοπωρινό ουρανό!

Από την μαθήτρια του ΣΤ1, Πελαγία Τσ.

 Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον ουρανό τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, 
καθώς κορυφώνεται η φθινοπωρινή βροχή των Ωριωνιδών! 
 Η βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, οι Ωριωνίδες, κορυφώνεται σήμερα τα χαράματα στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα. 
 Οι Ωριωνίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου. Φέτος αναμένεται να φθάσουν στο μέγιστο σημείο τους από την Τετάρτη το βράδυ προς χαράματα Πέμπτης 22 Οκτωβρίου.

Η Τίγρη... το μεγαλύτερο αιλουροειδές!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ. και Χρυσάνθη Δ.

  Η τίγρη είναι ένα από τα αγαπημένα μας ζώα, γι’ αυτό αποφασίσαμε να γράψουμε μερικές πληροφορίες γι’ αυτήν!
  Η τίγρη είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογενείας των αιλουριδών, της οποίας αποτελεί το μεγαλύτερο και ισχυρότερο μέλος. Απαντά αποκλειστικά στην ασιατική ήπειρο και διακρίνεται σε 9 υποείδη, από τα οποία τα 3 θεωρούνται εξαφανισμένα.
  Η τίγρη, ένα από τα λιγοστά ζώα της επονομαζομένης Χαρισματικής Μεγαπανίδας , αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα είδη στην υφήλιο, με το χαρακτηριστικό μοτίβο από κάθετες, σκούρες ραβδώσεις σε κόκκινο-πορτοκαλί υπόστρωμα στην άνω επιφάνεια και, την πιο ανοιχτόχρωμη κάτω επιφάνεια του σώματός της.

Ανέκδοτα για... πολύ γέλιο!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Κ.

Διαβάστε τα παρακάτω ξεκαρδιστικά ανέκδοτα!

Η τηλεφωνική φάρσα του Τοτό

Ο Τοτός κάνει φάρσα σε ένα κρεοπωλείο: 
- Κρεοπωλείο "Το Χοιρομέρι". Τι θα θέλατε; 
- Έχετε μοσχαρίσια πόδια; 
- Ναι. 
- Αυτιά προβατίνας; 
- Ασφαλώς. 
- Κοιλιά γουρουνιού; 
- Μα και βέβαια. 
- Καλά φίλε πρέπει να μοιάζεις με τέρας! απαντά ο Τοτός.

Η χρησιμότητα του νερού στον άνθρωπο και ειδικότερα στους αθλητές

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Κωνσταντίνα Χ.


   Το νερό είναι από τα σημαντικότερα και πιο άφθονα συστατικά του ανθρώπινου σώματος. Οι περισσότεροι ιστοί του σώματός μας (π.χ. μυϊκός ιστός) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό της τάξης του 70- 80%.
   Το νερό μεταφέρει τις θρεπτικές ουσιών στα κύτταρα και στα όργανα του σώματος, αλλά και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες (τοξίνες) από αυτό. Επίσης λειτουργεί σαν μέσο απορρόφησης κραδασμών, προστατεύοντας τα οστά, τους μυς, αλλά και ευαίσθητα όργανα όπως ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη. Μία ακόμα σημαντική λειτουργία του νερού είναι ότι εμποδίζει τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος, που θα είχαν καταστρεπτικές επιπτώσεις στον οργανισμό, διατηρώντας τη μέσα σε στενά όρια.

Κρύα Βρύση Ρεθύμνου

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ.

Η Κρύα Βρύση είναι το χωριό της μαμάς μου και θα ήθελα να σας γράψω λίγα λόγια γι' αυτό.
Είναι ένα μικρό χωριό μέσα στο Ρέθυμνο. Καθώς έρχεσαι βλέπεις μια μεγάλη πλατεία. Γύρω γύρω παλιά σπίτια και το μνημείο των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς. Άλλα δρομάκια οδηγούν σε παλιά σπίτια και χωράφια. Πίσω από την εκκλησία του χωριού ανεβαίνεις  στο παλιό σχολειό όπου τώρα δεν λειτουργεί, μόνο καμιά φορά αν πάμε εμείς,  παίζουμε εκεί. Καθώς πηγαίνεις στα χωράφια ανακαλύπτεις ερειπωμένα σπίτια.

Χορτοφαγία

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

   Ο άνθρωπος για να επιβιώσει χρησιμοποιεί όλη την τροφική αλυσίδα. Πρέπει να τρώει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και άλλα ωφέλιμα συστατικά για να είναι υγιής.
   Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χορτοφαγία είναι ένας εξίσου υγιής τρόπος διατροφής αρκεί να τρέφεσαι σωστά. Ελάχιστοι άνθρωποι το κάνουν αυτό γιατί εδώ και αιώνες έχει διατηρηθεί ο μύθος για το ότι το κρέας είναι το πιο ωφέλιμο απ΄όλα τα τρόφιμα.

Ο αθλητισμός

 από τον μαθητή του ΣΤ3, Βασίλη Μ.

   Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες, στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι .
   Παράλληλα ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της. Για παράδειγμα στην Αρχαία Ελλάδα, ο αθλητισμός στην Αθήνα θεωρούταν κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό και είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα, ενώ αντίθετα στην Σπάρτη ο αθλητισμός χρησιμοποιούταν για την στρατιωτική εκπαίδευση.

H εκδρομή μας στο Dinosauria Park!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

Σήμερα 19 Οκτωβρίου 2015, εμείς, τα παιδιά της έκτης τάξης του σχολείου μας, πήγαμε εκδρομή στο Dinosauria Park στης Γούβες. Ήταν πολύ ωραία! Μόλις κατεβήκαμε από το λεωφορείο αντικρίσαμε ένα πανέμορφο ξύλινο κτίριο. Κάναμε γραμμές έξω από την πόρτα και δύο κυρίες μας ξενάγησαν στο υπέροχο πάρκο των δεινοσαύρων. Αρχικά μπήκαμε σε μία χρονομηχανή και πήγαμε έξι εκατομμύρια χρόνια πίσω. Είδαμε πολλά είδη δεινοσαύρων μεγάλα και μικρά, φυτοφάγα και σαρκοφάγα αλλά και παμφάγα.

Έκθεση φωτογραφίας στο ενυδρείο Κρήτης…

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Άννα Σπ.

Ας διαβάσουμε ένα άρθρο για την έκθεση φωτογραφίας στο ενυδρείο της Κρήτης για να μάθουμε για μια όμορφη εκδήλωση με θέμα τον θαλάσσιο κόσμο και τους κατοίκους του...
Το Ενυδρείο Κρήτης, Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, και η «Πυξίδα της Πόλης» παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας του ΣΠΥΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗ «Παγίδα - Trap». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Ενυδρείου μέχρι τέλος Οκτώβριου.

Το σχολείο των ονείρων μου!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Κ.
Αποτέλεσμα εικόνας για σχολείο
   Παιδιά υπάρχει ένα σχολείο που καθένας θα ήθελε να φοιτά, το σχολείο των ονείρων μου!Βρίσκεται στην Παιχνιδολιλιπούπολη . Χτίστηκε πριν από πέντε χρόνια για να πραγματοποιήσει τα όνειρά μας!
  Είναι δεκαπενταόροφο, βαμμένο κιτρινωπό με χρυσά σχέδια και έχει μια μεγάλη αυλή με πισίνα και δυο συντριβάνια. Στο υπόγειο θα βρείτε τα γήπεδα του τένις, μπάσκετ, ποδοσφαίρου και γκόλφ!

Συνέντευξη από τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Ανδρέα Μπουχαλάκη

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Φ.

- Γεια σας κύριε Μπουχαλάκη, θα μπορούσα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις για το πώς είναι να είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής;

Φυσικά πείτε μου!

- Πώς φτάσατε ως εδώ να είστε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με την φανέλα του Ολυμπιακού;

- Αυτό το οφείλω στους γονείς μου που με πήγαν στις ακαδημίες του Εργοτέλη όπου με ανέδειξαν και υπέγραψα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο στον Εργοτέλη και μετά από δική μου σκληρή δουλειά υπέγραψα στον Ολυμπιακό.

- Ποια ήταν τα συναισθήματα σας όταν παίξατε τον πρώτο επίσημο αγώνα με την φανέλα του Ολυμπιακού;

Γαράζο... ένα όμορφο χωριό του Ρεθύμνου!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Άγγελο Σκ.

Το Γαράζο βρίσκεται στο νομό Ρεθύμνου και το αγαπώ πολύ γιατί από εκεί κατάγεται η μητέρα μου και το επισκέπτομαι συχνά κυρίως το καλοκαίρι.
Το Γαράζο βρίσκεται σε υψόμετρο 270 μέτρων, νότια του Kουλούκωνα (οροσειρά του Μυλοπόταμου) κι έχει 556 κατοίκους. Απέχει 37χλμ από το Ρέθυμνο. Έχει υψόμετρο 251 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμβολο του χωριού είναι η βελανιδιά, καθώς μεγάλες βελανιδιές υπήρχαν στην πλατεία με την εκκλησία της Αγίας Κυριακής να δεσπόζει στο κέντρο της. Είναι ένα εύφορο χωριό, πρώτο στην παραγωγή κίτρου στο Μυλοπόταμο και η Γιορτή Kίτρου που οργανώνεται κάθε καλοκαίρι σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Λούστρος...

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Φ.

Θα σας μιλήσω για ένα παλιό επάγγελμα που έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό και ίσως κάποιοι από τους προγόνους μας να το έκαναν.
Παλιότερα που ο κόσμος περπατούσε σε χωμάτινους δρόμους, τα παπούτσια σκονίζονταν ή λασπώνονταν εύκολα. Τότε γνώρισε άνθηση και το επάγγελμα του λουστραδόρου. Αυτός με ένα κασελάκι μπροστά του, αληθινό κομψοτέχνημα, και γύρω του να κρέμονται οι βούρτσες και τα βερνίκια με τα διάφορα χρώματα, καθόταν σε ένα χαμηλό σκαμνάκι, στην αρχή της πλατείας, περιμένοντας υπομονετικά. Για να προσελκύσει τους πελάτες γινόταν ταχυδακτυλουργός ή χτύπαγε ρυθμικά το κασελάκι. Ο πελάτης πλησίαζε κι άπλωνε, όπως ήταν όρθιος, πρώτα το δεξί πόδι Πάνω στην ειδική μεταλλική θέση της κασέλας κι έπειτα το άλλο. Έτσι άρχισε η «ιεροτελεστία» του βαψίματος… 

Μυρμήγκια...

 από την μαθήτρια του ΣΤ3, Κωνσταντίνα Χ.
 
   "Αν ζυγίζαμε όλα τα μυρμήγκια που υπάρχουν στον κόσμο, θα είχαν ίσο βάρος με όλους τους ανθρώπους που υπάρχουν στον πλανήτη".
Αυτό τουλάχιστον είχε ισχυριστεί ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Edward O Wilson, και ο Γερμανός βιολόγος Bert Hoelldobler το 1994 στο βιβλίο τους "Journey To The Ants".

Νάξος...το ονειρεμένο νησί

  από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.

   Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, στο Αιγαίο Πέλαγος. Η έκτασή της είναι 435 τ.χιλ. και το μήκος των ακτών της 91 χλμ. Το σχήμα της είναι ελλειψοειδές και ένας ορεινός όγκος από το Βορρά προς το Νότο διασχίζει το νησί. 
   Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Αιγαίου, στις ανατολικές Κυκλάδες, έχοντας βόρεια της τη Μύκονο, ανατολικά τη Δονούσα, νοτιοανατολικά την Αμοργό, νότια την Ίο και δυτικά τη Πάρο .

Γιατί το τσίμπημα των κουνουπιών ερεθίζει το δέρμα;

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μάριο Μ.
    Το ξέρατε ότι τα κουνούπια έχουν 47 δόντια ικανά να τρυπήσουν τα ρούχα μας;
Το κουνούπι είναι δίπτερο την οικογένειας των Culicidae με 3.500 περίπου είδη ανά τον κόσμο. Θεωρείται ζώο νούμερο 1 φονιάς των ανθρώπων παγκοσμίως.
    Το μικρό και λεπτό σώμα του ενήλικου κουνουπιού καλύπτεται με λέπια και έχει μακριά πόδια μόνο για να σταθεροποιείται. Τα φτερά του είναι καλυμμένα με μεμβράνη. Χαρακτηριστικό του είναι μια επιμήκης προβοσκίδα που βγαίνει από την στοματική του κοιλότητα.
Το αρσενικό κουνούπι έχει πιο τριχωτές κεραίες από το θηλυκό. Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν και να κάνουν αβγά.

Γιατί το τσίμπημα των κουνουπιών ερεθίζει το δέρμα;

Μια φάλαινα στην Κρήτη!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ. και Χρυσάνθη Δ.

Φάλαινα φυσητήρας εμφανίστηκε στα νερά της Κρήτης!
Στα ανοιχτά του Λουτρού Σφακίων, σε απόσταση περίπου έξι μιλίων, κάποιος   ψαράς  είδε ένα… γιγαντιαίο πλάσμα να κολυμπά αμέριμνο.
Ο λόγος για μια φάλαινα φυσητήρα μήκους περίπου 10 μέτρων, που έκανε την βόλτα της στα βαθιά νερά της περιοχής.
Και επειδή φάνηκε πως αυτή η φάλαινα ήταν μόνη της, μάλλον πρόκειται για αρσενική , καθώς συνήθως οι θηλυκές πηγαίνουν σε κοπάδια ενώ οι αρσενικές μόνες τους.

Ο πλανήτης Kepler 452b... η δεύτερη γη!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ. και Χρυσάνθη Δ.

Με αφορμή το μάθημα της Γεωγραφίας όπου μιλήσαμε για ''Το Ηλιακό μας σύστημα'' ψάξαμε και βρήκαμε έναν πλανήτη σχεδόν ίδιο με τη ΓΗ...
Ο εν λόγω πλανήτης, στον οποίο δόθηκε το όνομα Kepler 452b, βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου και περιφέρεται γύρω από ένα άστρο αντίστοιχο του δικού μας Ήλιου, σε απόσταση περίπου ίδια με αυτήν που έχει η Γη από το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή, κάτι που θα επέτρεπε την ύπαρξη ζωής, όπως τη γνωρίζουμε.

Αινίγματα...

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ελένη Π.

Σας γράφω μερικά αινίγματα για να τα βρείτε διασκεδάζοντας.

Χωρίς πόδια, χωρίς χέρια, ζωγραφίζει και αστέρια.
Τι είναι;


Το καλοκαίρι παγωμένο,

και το χειμώνα πυρωμένο,

το καλοκαίρι μοναξιά

και το χειμώνα συντροφιά.

Τι είναι;

Καρχαρίας τίγρης

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ελένη Π.

Διαβάστε για τον καρχαρία τίγρη, ένα από τα 10 πιο επικίνδυνα είδη καρχαριών του κόσμου!
Ο καρχαρίας-τίγρης (επιστημονική ονομασία Galeocerdo cuvier) είναι ένας καρχαρίας τίγρης της οικογένειας των καρχαρινίδων. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι σκούρες ραβδώσεις στο σώμα του, οι οποίες μοιάζουν με το μοτίβο της τίγρης, και εξασθενούν όσο ο καρχαρίας μεγαλώνει. Είναι ένα σχετικά μεγάλο αρπακτικό ψάρι, με μέγεθος που πολλές φορές ξεπερνά τα 5 μέτρα.
Ο καρχαρίας τίγρης είναι ένας μοναχικός, κυρίως νυκτερινός κυνηγός.

Ανέκδοτα

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ελένη Π.

Διαβάστε μερικά ανέκδοτα για πολύ γέλιο...

Πάλι καλά!
Ο Τοτός λέει στον καινούργιο μαθητή του σχολείου:
- "Ο καινούργιος διευθυντής δεν σου δίνει στα νεύρα;"
Και το καινούργιο παιδί λέει:
- "Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Ο γιος του!!!"
Και ο Τοτός:
- "Εσύ ξέρεις ποιος είμαι εγώ;
- "Όχι."
- "Πάλι καλά!!!"

Υποβρύχια εκκλησία!

Από την μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ. 

Είναι ένα πάρα πού ωραίο νέο και θα ήθελα να το μάθετε.
Στην Ρωσία η Ορθοδοξία αναγεννιέται σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια και οι Ρώσοι αυτό το γεγονός το ζούνε με ενθουσιασμό. Δεν είναι αρκετό να έχουμε ορθόδοξες εκκλησίες στο Βόρειο και Νότιο Πόλο, στις κορυφές των βουνών, σε ερήμους και αλλού. Τώρα μια ορθόδοξη εκκλησία θα κατασκευαστεί στο βυθό της θάλασσας, ξεκινώντας με έναν Σταυρό βάρους τριών τόνων. Δύτες στην Κριμαία προχώρησαν στην ανέγερση ενός μεγάλου Σταυρού σε σχήμα άγκυρας στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας. Οι υπεύθυνοι υπόσχονται πως είναι η αρχή για μια υποβρύχια εκκλησία. Ο σταυρός τριών τόνων είναι μόνο η αρχή ενός υποβρύχιου κόσμου. 
«Η υποβρύχια εκκλησία θα μοιάζει με μια εκκλησία. Θα υπάρχουν εικόνες στο εσωτερικό – όπως ακριβώς και σε ένα πραγματικό ναό. Πιθανότατα θα είναι ανάγλυφα εικονίδια από ανοξείδωτο χάλυβα ή πέτρα, » δήλωσε στα Μέσα.

Κάρπαθος... το όμορφο νησί της Δωδεκανήσου!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Άννα Σπ.

Η Κάρπαθος είναι όπως πολλοί λένε ένα από τα διαμάντια του Αιγαίου με ονειρεμένες παράλιες όπως η Κυρά Παναγιά, η Αχάτα, τα Άπελλα και με πολύ πράσινο. Από εκεί κατάγεται η μητέρα μου και έτσι λοιπόν την επισκέπτομαι πολύ συχνά. Επίσης έχει τα πανέμορφα μαγευτικά τοπία από τα όμορφα χωριά. Ας διαβάσουμε κάποιες πληροφορίες:
Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του ελληνικού συμπλέγματος της Δωδεκανήσου (μετά τη Ρόδο). Έχει έκταση 302,152 τ.χλμ., 160 χλμ. μήκος ακτών και συνολικό πληθυσμό 7.113 κατοίκους. Αποτελεί πλούσιο βιότοπο και για αυτόν τον λόγο διαθέτει προστατευμένες περιοχές, όπου επιζούν πληθυσμοί προς εξαφάνιση. Βρίσκεται στην μέση του Καρπάθιου πελάγους μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και έχει πρωτεύουσα τα Πηγάδια ή Κάρπαθος (2.280 κάτοικοι).

Διάφανα ζώα…!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ελένη Π.

Σας παρουσιάζω κάποια από τα πιο περίεργα ζώα του κόσμου. Είναι σπάνια αλλά πραγματικά.

Ο διάφανος βάτραχος. 

 Ο γυάλινος βάτραχος όπως ονομάζεται, ανήκει στην οικογένεια Centrolenidae. Το πάνω μέρος του σώματός του είναι χρωματισμένο πράσινο, όπως και των πιο πολλών βατράχων. Στο κοιλιακό του μέρος ωστόσο, το δέρμα είναι διάφανο, με αποτέλεσμα η καρδιά, το συκώτι και τα άλλα εσωτερικά όργανα να είναι ορατά.



Ζωνοδέλφινο... ένα πανέμορφο θηλαστικό των ελληνικών θαλασσών

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιάννη Αγ.

Διαβάστε πληροφορίες για το ζωνοδέλφινο, ένα από τα ομορφότερα πλάσματα του πλανήτη μας. Δείτε και ένα όμορφο βίντεο.
Το ζωνοδέλφινο δεν είναι μόνο το μικρότερο στην «οικογένειά» του. Είναι επίσης αυτό που συναντάμε πιο συχνά στα ελληνικά νερά. Με γκρι χρώμα, πήρε το όνομά του από τη μαύρη γραμμή (ζώνη) που ξεκινάει από το μάτι και κατευθύνεται προς την κοιλιά του. Με μέσο μήκος 1,65 μέτρα είναι μικρότερο από τα υπόλοιπα δελφίνια. Ζει σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, σε μεγάλο βάθος αλλά κοντά στις ακτές. Ένας απομονωμένος πληθυσμός ζει στον κλειστό Κορινθιακό κόλπο.

Εντυπωσιακός θερμοπίδακας!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ελένη Π.

Σας γράφω αυτό το άρθρο για να μάθετε  για τον θερμοπίδακα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, το νερό που βρίσκεται συγκεντρωμένο σε υπόγειες πηγές βαθιά κάτω από τη Γη, καταφέρνει να βρει διέξοδο προς την επιφάνεια μέσω στοών. Όταν οι υπόγειες αυτές πηγές βρίσκονται κοντά σε ενεργά ηφαιστιακές περιοχές, το νερό που περιέχουν ζεσταίνεται σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της επαφής του με τα πολύ θερμά ηφαιστιακά πετρώματα, με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσής του. Σταδιακά η πίεση αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να εκτονωθεί. Η εκτόνωση γίνεται με την εκτίναξη νερού και ατμών και συνήθως είναι εντυπωσιακή.
Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς θερμοπίδακες είναι και ο θερμοπίδακας Strokkur. Βρίσκεται κοντά στον ποταμό Hvítá (άσπρο νερό) στην Ισλανδία και είναι ο πιο γνωστός από τους πολλούς θερμοπίδακες της χώρας. Στο συγκεκριμένο θερμοπίδακα, οι εκτινάξεις του νερού απέχουν συνήθως 3 με 4 λεπτά μεταξύ τους, φτάνοντας μέχρι και τα 25 μέτρα.

Ένα παράξενο βουνό από… αλάτι!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Κ.

Διαβάστε το παρακάτω ακατόρθωτο εύρημα.
Το Monte Κάλι είναι ένα ασυνήθιστο ορόσημο στη μικρή πόλη Heringer, στην ανατολική Έσση της Γερμανίας. Αποτελεί έναν μεγάλο όγκο αλατιού, που έχει τραπεζοειδές σχήμα και δεσπόζει στην περιοχή. Για πάνω από εκατό χρόνια, η εξόρυξη ποτάσας αποτελεί σημαντική βιομηχανία στον τόπο και σήμερα εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο ορυχείο καλίου στον κόσμο. Το Monte Kali άρχισε να αυξάνεται το 1973, ενώ ο σωρός χλωριούχου νατρίου υψώνεται πάνω από 200 μέτρα, περιέχοντας περίπου 188 εκατομμύρια τόνους αλάτι.

Παγκόσμια ημέρα Όρασης

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Φ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Στόχος των δύο οργανώσεων, να στρέψουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης και τις επιπτώσεις του στον πάσχοντα και το περιβάλλον του. Οι δύο οργανώσεις «τρέχουν» το φιλόδοξο πρόγραμμα «2020: Δικαίωμα στην Όραση», με σκοπό τον δραστικό περιορισμό των τυφλών ως το 2020.

Ωκεανογραφικό πανεπιστήμιο σε σχήμα… σαλαχιού!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Κ.

Να μια πολύ πρωτότυπη κατασκευή!
Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Jacques Rougerie εμπνεύστηκε από το σαλάχι και σχεδίασε ένα πλωτό ερευνητικό κέντρο που μιμείται την εμφάνιση του εν λόγω ψαριού. Με την ονομασία “The City of Meriens”, η δημιουργία του Rougerie θα στεγάσει ένα διεθνές ωκεανογραφικό πανεπιστήμιο που θα μπορεί να φιλοξενεί 7.000 ερευνητές, καθηγητές και φοιτητές για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Η δομή, που θα επιπλέει στο νερό, θα περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες της ωκεανογραφικής έρευνας, ενώ θα μπορεί να μετακινηθεί στο νερό σε διάφορα σημεία του ωκεανού.

Ένα υπόγειο σπίτι εξαιρετικής πολυτέλειας!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Κ.

Μια πρωτότυπη κατασκευή που έρχεται από το μέλλον...
Για εκείνους που θέλουν να περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπό τους στο περιβάλλον, το καλύτερο μέρος για να οικοδομήσουν είναι… προς τα κάτω. Και το υπόγειο που βλέπεται αποδεικνύει πως ένα σπίτι κάτω από το έδαφος μπορεί να είναι και όμορφο αλλά και πολυτελές. “Οι δομές αυτές ελαχιστοποιούν την ποσότητα του χώρου που χρησιμοποιείται πάνω από το έδαφος για την κατασκευή με αποτέλεσμα να προστατεύεται το περιβάλλον και να ενισχύεται η πράσινη ανάπτυξη.

Ο φαλαινοκαρχαρίας


Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιάννη Αγ.

Διαβάστε τις πληροφορίες που βρήκα για τον φαλαινοκαρχαρία.
Ο φαλαινοκαρχαρίας είναι το μεγαλύτερο είδος ψαριού με κάποια ενήλικα να φτάνουν σε μήκος σχεδόν τα 17 μέτρα ! Πιστεύεται ότι εμφανίστηκαν περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια πριν, γεγονός που κάνει τον καρχαρία φάλαινα ένα από τα παλαιότερα είδη σήμερα στη Γη. 
Ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κολυμπώντας μέσα στους ανοικτούς ωκεανούς σε αναζήτηση τροφής, ψαριών και καλαμαριών. Σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη καρχαρία, είναι γνωστό ότι οι φαλαινοκαρχαρίες τρέφονται με μεγάλα κοπάδια από μικρά ψάρια και δεν κυνηγούν μεγαλύτερα ψάρια ή θαλάσσια θηλαστικά. Έχει δηλαδή ίδιες διατροφικές συνήθειες με τη φάλαινα όπως και άλλα μικρότερα ζώα της θάλασσας.

Σωστή διατροφή για... καλή υγεία!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ. και Χρυσάνθη Δ.

Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες για να έχουμε καλή υγεία;
Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.
Πάνω από όλα, τη διατροφή σας πρέπει να την απολαμβάνετε!
Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων, όπως κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά σας. Εκτός από τα θέματα υγείας, η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την εμφάνιση σας.

Πώς γιορτάσαμε την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Από τους μαθητές του ΣΤ1, Σταύρο Α. και Στέφανο Ρ. 

Σήμερα 5 Οκτωβρίου, γιορτάστηκε η 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Επειδή το 2016 είναι έτος διεξαγωγής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, σε όλη την Ελλάδα αφιέρωσαν τη σημερινή μέρα σε αθλοπαιδιές και ενημέρωση γύρω από τα ολυμπιακά αθλήματα.

Έτσι λοιπόν και το σχολείο μας διοργάνωσε μια εκδρομή στο γήπεδο της Μινωικής.

Εκεί κάναμε πολλά αθλήματα όπως τσουβαλοδρομίες, άλμα εις ύψος, άλμα εις μήκος, διατάσεις, ακόντιο, σφαίρα και πολλά άλλα.

Ημιμαραθώνιος Κρήτης

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Φ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Αρκαλοχώρι Μονοφατσίου ο ημιμαραθώνιος Κρήτης. Συμμετείχαν περίπου 1300 αθλητές ηλικίας από 9 μηνών έως 89 ετών !!!! 
Με τη συμμετοχή πλήθους αθλητών πραγματοποιήθηκε ο Ημιμαραθώνιος των 21χλμ και οι λαϊκοί αγώνες 5, 10 χλμ και 1000 μέτρων για παιδιά Δημοτικού με την ονομασία Arkalochori Street Run στο Αρκαλοχώρι !
Ο Ημιμαραθώνιος και ο αγώνας 10 χλμ ξεκίνησαν στις 9 το πρωί ενώ οι υπόλοιποι αγώνες ξεκίνησαν λίγο πριν τις 12.00 με τη συμμετοχή και του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη !

2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού - 5/5/2015

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ελένη Π.

Με αφορμή την ημέρα Σχολικού Αθλητισμού σας γράφω το παρακάτω άρθρο για να γνωρίσετε σχετικά με την ημέρα αυτή.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας τη «παρεμβατική δυναμική» του Σχολικού Αθλητισμού, της Άθλησης και της Δια Βίου Άσκησης στην ισόρροπη ψυχοκινητική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, θεσμοθέτησε ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους.

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα ζώων

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ευαγγελία Κ.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων και θέλω να μοιραστώ μερικές πληροφορίες μαζί σας!!!

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, καθώς συμπίπτει και με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που για την Καθολική Εκκλησία είναι ο προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Το Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

Διαβάστε για ένα όμορφο μέρος που βρίσκεται στο νομό Ρεθύμνου και αξίζει να επισκεφτείτε!

Το Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται 8 km νοτιοδυτικά της Μονής Αρκαδίου, στην καταπράσινη επαρχία Αμαρίου. Τα νερά του φαραγγιού χύνονται πλέον στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών. 
Από τη Χριστιανική εποχή έως σήμερα τιμώμενος είναι ο Άγιος Αντώνιος, θεωρείται Θαυματουργός και προσελκύει πλήθος προσκυνητών. Το Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου είναι γνωστό και ως Φαράγγι Πατσού. Οι ονομασίες προέρχονται από το χωριό Πατσός που βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιόμετρα περίπου, καθώς και από το εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου το οποίο βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο. Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα φαράγγια της Κρήτης μήκους 5 χιλιομέτρων και φιλοξενεί 80 είδη χλωρίδας, από τα οποία τα 4 είναι προστατευμένα. Έχουν καταμετρηθεί επίσης 24 είδη πανίδας, από τα οποία τα 11 είναι προστατευμένα.

Ευρωπαϊκή διάκριση ερευνητή του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Κ.

Διαβάστε για μια σημαντική βράβευση που μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι για τους Έλληνες επιστήμονες...
Ο Γιώργος Γαρίνης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), βραβεύθηκε από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό και υψηλού κύρους πρόγραμμα χρηματοδότησης Νέων Ερευνητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO Young Investigator award) για την ερευνητική του πρόταση με τίτλο "Ο ρόλος των γενετικών βλαβών στην ανάπτυξη και στις ασθένειες".