About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το χταπόδι με τους μπλε δακτυλίους - όμορφο, αλλά θανατηφόρο...

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

 Είναι μικρό, μόνο 12-20 εκατοστά, χρωματιστό με όμορφους μπλε δακτυλίους που το κάνουν ελκυστικό, ήσυχο. Όμως είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη θαλάσσια πλάσματα. Πρόκειται για ένα χταπόδι, του οποίου το δηλητήριο είναι τόσο ισχυρό ώστε να σκοτώσει άνθρωπο. 
Είναι το χταπόδι με τους μπλε δακτυλίους.
   Υπάρχουν τρία ή τέσσερα τέτοια είδη χταποδιών, που ζουν στους κοραλλιογενείς ύφαλους του Ειρηνικού και του Ινδικού ωκεανού. Ξεχωρίζουν από το κιτρινωπό δέρμα τους και τους μαύρους ή μπλε δακτυλίους. Όταν το χταπόδι ενοχλείται ή απειλείται, οι καφέ κηλίδες στο δέρμα του σκουραίνουν και εμφανίζονται οι ιριδίζοντες μπλε δακτύλιοι, οι οποίοι πάλλονται και προειδοποιούν. Τυπικά, 50-60 μπλε δακτύλιοι καλύπτουν την ραχιαία και τις πλευρικές επιφάνειες του μανδύα.
   Είναι νυχτόβια πλάσματα και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κρυμμένα στη φωλιά τους. Τρέφονται με μικρά καβούρια και γαρίδες, αλλά και με ψάρια-αν καταφέρουν να πιάσουν κανένα. Ορμάνε στο θήραμά τους, το αρπάζουν με τους βραχίονες τους και το οδηγούν στο στόμα τους. Απελευθερώνουν το δηλητήριο τους και παραλύουν το θύμα τους.
   Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό πεθαίνουν μετά την αναπαραγωγική διαδικασία. Το αρσενικό πεθαίνει αμέσως μετά το ζευγάρωμα. Το θηλυκό γεννά 50-100 αυγά, τα οποία στην συνέχεια φυλάει με την ίδια του τη ζωή, κυριολεκτικά. Δεν τρώει σε όλη τη διάρκεια της κύησης, που διαρκεί 1-2 μήνες κι έτσι στο τέλος της περιόδου κύησης πεθαίνει.
   Το χταπόδι με τους μπλε δακτυλίους παράγει ένα δηλητήριο που περιέχει (μεταξύ άλλων) τετροδοτοξίνη και για το οποίο δεν υπάρχει αντίδοτο. Το δηλητήριο παράγεται από βακτήρια στους σιελογόνους αδένες του χταποδιού. Παράλυση, αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή προκαλούνται άμεσα. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει σε λίγα λεπτά, αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση.
   Ένα δάγκωμα από ένα τέτοιο χταπόδι μπορεί να παραλύσει εντελώς και να σκοτώσει έναν ενήλικο άνθρωπο μέσα σε λίγα λεπτά. Το δηλητήριό του είναι 10 χιλιάδες φορές πιο ισχυρό από το υδροκυάνιο. Ένα μεσαίου μεγέθους χταπόδι έχει αρκετές τοξίνες για να σκοτώσει 26 ενήλικους ανθρώπους με τη μία. Τα δαγκώματά του είναι μικρά και ανώδυνα και πολλά θύματα δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν δηλητηριαστεί, μέχρι να φανούν τα συμπτώματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου