About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Τα αγωνίσματα της γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

   Η γυμναστική περιλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Α΄ Ολυμπιάδα του 1896 στην Αθήνα και αποτελεί ένα από τα βασικά ολυμπιακά αθλήματα. Το 1928 στην Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ προστέθηκαν και τα γυναικεία αγωνίσματα γυμναστικής.
   Ως το 1980 στις Ολυμπιάδες γινόταν μόνο η ενόργανη γυμναστική. Από το 1984 στο Λος Άντζελες προστέθηκε και η ρυθμική γυμναστική που είναι καθαρά γυναικείο άθλημα. Το 2000 στο Σίδνεϊ μπήκε το τραμπολίνο.
   Αγώνες ενόργανης γυμναστικής υπήρχαν και στους μεσοολυμπιακούς του 1906 στην Αθήνα.


Ενόργανη γυμναστική

Άνδρες:
Το ολυμπιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ ανδρικά αγωνίσματα ενόργανης: έξι ατομικά αγωνίσματα οργάνων, το ατομικό σύνθετο και το ομαδικό σύνθετο. Σε παλιότερες ολυμπιάδες διεξήχθησαν και άλλα αγωνίσματα γυμναστικής.

Γυναίκες:
Το ολυμπιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι γυναικεία αγωνίσματα ενόργανης: τέσσερα ατομικά αγωνίσματα οργάνων, το ατομικό σύνθετο και το ομαδικό σύνθετο. Σε παλιότερες ολυμπιάδες διεξήχθη και μια παραλλαγή της σημερινής ρυθμικής.

Σημείωση: Το ομαδικό με όργανα ήταν ένα είδος ρυθμικής γυμναστικής. Περιλάμβανε ασκήσεις ομάδων στο έδαφος με μπάλες, κορύνες, κορδέλες και κρίκους.

Ρυθμική γυμναστική

Το 1952 και το 1956 είχαν διεξαχθεί ασκήσεις με όργανα της ρυθμικής (μπάλες, κορύνες, κορδέλες και κρίκους) ως αγώνισμα της ενόργανης.


Ελληνικά μετάλλια 

Η Ελλάδα έχει συνολικά 10 μετάλλια (4 χρυσά, 3 ασημένια, 3 χάλκινα) στη γυμναστική. Από αυτά εννέα είναι από την ενόργανη (τα περισσότερα το 1896) κι ένα στη ρυθμική.

· Χρυσά: 4

· Ασημένια: 3

· Χάλκινα: 3

· Σύνολο: 10

Χρυσά


· Νικόλαος Ανδριακόπουλος: αναρρίχηση επί κάλω (1896)

· Ιωάννης Μελισσανίδης: ασκήσεις εδάφους (1996)


Ασημένια

· Θωμάς Ξενάκης: αναρρίχηση επί κάλω (1896)

· Πανελλήνιος Γ.Σ.: δίζυγο ομαδικό (1896)


Χάλκινα


· Εθνικός Γ.Σ.: δίζυγο ομαδικό (1896)



















Πηγή: https://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου