About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Χουδέτσι... το αγαπημένο μου χωριό!

Από την μαθήτρια του ΣΤ1, Δέσποινα Κ.

 Το Χουδέτσι είναι το χωριό του μπαμπά μου. Πηγαίνω πολύ συχνά εκεί και περνάω πολύ καλά! Διαβάστε μερικές πληροφορίες γι' αυτό.
 Το Χουδέτσι είναι χτισμένο στο κέντρο του Δήμου "Νίκος Καζαντζάκης" της επαρχίας πεδιάδας. Συνορεύει με το Δήμο Αρκαλοχωρίου από τα ανατολικά και με τους Δήμους Τεμένους και Αρχανών από τα δυτικά.
 Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 440 μέτρων και απέχει από το Ηράκλειο 23 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 863 κατοίκους , το δεύτερο σε πληθυσμό χωριό του Δήμου μας.
 Αξιόλογο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κρήνη του χωριού, που χρονολογείται στα 1671 και ονομάζεται Χατζινές.Στη θέση Φλαμπουριάρης, βρέθηκε το 1952 μικρή πήλινη κεφαλή της θεάς Αθηνάς με κράνος. Στην ίδια θέση σώζονται λείψανα εγκατάστασης και αγωγοί υδραγωγείου ελληνιστικής εποχής. Το 1961 στη θέση Κορφή βρέθηκαν τμήματα ειδωλίων και ζωδίων, τύπου Μεσομινωικής εποχής.
 Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος που θεμελιώθηκε το 1874.Μέσα έχει πολλές , ασβεστωμένες δυστυχώς τοιχογραφίες. Εδώ ανακαλύφτηκε και η πέτρινη εικόνα του Αγίου Γεωργίου.
 Κατά τη Μάχη της Κρήτης το χωριό πολέμησε ηρωικά κατά των Γερμανών εισβολέων.


Η έφεση στην Κρητική ρίμα και η αγάπη για τη μουσική και τα μουσικά όργανα είναι τα «σήματα κατατεθέντα» των Χουδετσανών. Δεν είναι τυχαία η εγκατάσταση του πολυταξιδεμένου και άξιου μουσικού και δασκάλου RossDaily στο Χουδέτσι, όπου ο Δήμος με τη συμβολή του σπουδαίου μουσικού δημιούργησε το μουσείο Παραδοσιακών μουσικών οργάνων και Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος». το οποίο ιδρύθηκε το 1982 από τον Ross Delly, με κύριο αντικείμενο τη μύηση νέων ανθρώπων σε μια δημιουργική προσέγγιση μουσικών παραδόσεων σχεδόν από ολόκληρο τον κόσμο, και που από το 2002 σε συνεργασία με το Δήμο "Νίκος Καζαντζάκης", στεγάζει τις δραστηριότητες του σε ένα παλιό κτίριο, καλόγουστα διαμορφωμένο, στο Χουδέτσι.










πηγή: http://www.dimos-archanon-asterousion.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου