About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Νάξος...το ονειρεμένο νησί

  από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.

   Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, στο Αιγαίο Πέλαγος. Η έκτασή της είναι 435 τ.χιλ. και το μήκος των ακτών της 91 χλμ. Το σχήμα της είναι ελλειψοειδές και ένας ορεινός όγκος από το Βορρά προς το Νότο διασχίζει το νησί. 
   Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Αιγαίου, στις ανατολικές Κυκλάδες, έχοντας βόρεια της τη Μύκονο, ανατολικά τη Δονούσα, νοτιοανατολικά την Αμοργό, νότια την Ίο και δυτικά τη Πάρο .
   Το όνομά της φαίνεται να το πήρε από τον «Νάξο», τον θρυλικό ηγεμόνα των πρώτων αποίκων που ήταν Κάρες, ένας αρχαιότατος λαός στη Μικρά Ασία. Άλλοι ιστορικοί ερευνητές και φιλόλογοι θεωρούν ότι το όνομα προέρχεται από την αρχαία λέξη «νάξαι», που σημαίνει «θυσαί», που εκλήφθηκε έτσι από τις πλούσιες θυσίες που γινόταν στο νήσο προς τιμή των θεών .
Κατά την διάρκεια των επόμενων χρόνων η Νάξος κατοικήθηκε από τους Ίωνες, που σηματοδότησαν μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για το νησί, κατά την οποία ξεκινάει και φτάνει στην κορύφωσή της τον 7ο -6ο αιώνα π.Χ, με παράλληλη άνθηση των τεχνών και ειδικά της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής .














Πηγή:

1 σχόλιο: