About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Μάρθα... ένα όμορφο χωριό του Ηρακλείου!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1 Χρυσάνθη Δ.

 Το χωριό της μητέρας μου είναι η Μάρθα, η οποία βρίσκεται νότια της Κρήτης! Εκεί συνήθως βρισκόμαστε οικογενειακά, Χριστούγεννα, Πάσχα και σε γενέθλια ή γιορτές.
 Η Μάρθα είναι χωριό της επαρχίας Βιάννου και έδρα ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Βιάννου, στο Νομό Ηρακλείου. Βρίσκεται στους πρόποδες της νοτιοδυτικής πλαγιάς του υψώματος Κούπα της Δίκτης, στα 5 χιλιόμετρα μετά την Έμπαρο. Η απόστασή της είναι 54 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, απ' όπου νέος δρόμος οδηγεί δυτικά προς Πύργο και εν συνεχεία στους Αγίους Δέκα. Από τη Μάρθα ο δρόμος συνεχίζει προς νότο και σε 5,5 χιλιόμετρα διασταύρωση δεξιά οδηγεί στον Όρμο Κερατόκαμπου.
 Οι κάτοικοι ασχολούνται με την παραγωγή λαδιού, δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Το χωριό αποτελείται από δύο συνοικισμούς, την Πέρα Μάρθα ή Μικρή ή Ευαγγελισμού και την Πόδε Μάρθα ή Μεγάλη. Στον οικισμό μάλιστα κυκλοφορούν και σχετικές μαντινάδες, που πιστοποιούν την ύπαρξη δύο συνοικισμών, όπως επίσης και τα παραγόμενα προϊόντα. 
 Ο κεντρικός ναός στο χωριό είναι ο Άγιος Νεκτάριος. Υπάρχει επίσης το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Τσικαλούδη, του 1902 και η Παναγία, στην Πέρα Μάρθα, όπου βρίσκεται και το κοιμητήριο.

 Η Μάρθα είναι ένα μικρό χωριό αλλά δεν έχει σημασία, γιατί όποτε πηγαίνω εκεί περνάω ΤΕΛΕΙΑ!!!


πηγή: wikipedia.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου