About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Νυφίτσα ή Καλιγιαννού

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ.
 
 Θα σας μιλήσω για την νυφίτσα.
 Είναι ζώο μικρό με κοντά πόδια, μακρύ σώμα και μέτρια ουρά, φτάνοντας συνολικό μήκος 17 έως 24 εκ. (Τα θηλυκά είναι μικρότερα από τα αρσενικά).
 Το χρώμα της Κρητικής νυφίτσας είναι σκούρο καστανό, προς σταχτί-κιτρινωπό με ανοιχτόχρωμη κοιλιά.
 Ζει σε δάση, βράχους και θαμνότοπους και τρέφεται με ποντίκια, κουνέλια, αυγά, μικρά πουλιά, βατράχια κ.τ.λ. Άδικα κατηγορείται για επιδρομές σε κοτέτσια. Γι’ αυτό είναι υπεύθυνη μόνο η ζουρίδα, ζώο παρόμοιο με τη νυφίτσα, αλλά πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτήν.
 Πολύ συχνά χρησιμοποιεί σαν κατοικία της τις φωλιές ποντικών που τις στρώνει με ξερά φύλλα για ν’ αναθρέψει εκεί τα μικρά της (12 στον αριθμό πολλές φορές).
 Ο μέσος όρος ζωής στο φυσικό τους περιβάλλον είναι 3 χρόνια, το μέγιστο στην άγρια φύση είναι 10 χρόνια. Σε αιχμαλωσία, αυτό το είδος μπορεί να ζήσει μέχρι 18 χρόνια.
 Είναι συνήθως μοναχικά ζώα εκτός από τη περίοδο αναπαραγωγής.
 Σε κατοικημένες περιοχές μπορούν να γίνουν ενοχλητικά. Συνήθως κάνουν τη φωλιά τους σε σοφίτες ή γεωργικές αποθήκες, ή σε τμήματα μηχανών αυτοκινήτων καταστρέφοντας πλαστικούς σωλήνες και καλώδια.
 Είναι είδος καιροσκόπο και παμφάγο, Παρότι προτιμά το κυνήγι ζώων. Η διατροφή τους ποικίλει ανά εποχή και τη διαθεσιμότητα κυνηγιού.

πηγές: http://gym-platan.chan.sch.gr/cdrom/p
             http://www.rentokil.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου