About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το μυστικό των εξωτικών πουλιών "ΤΟΥΚΑΝ"

από τον μαθητή του Στ2  Γιώργο Β.
 
  Είστε σίγουροι ότι ξέρετε για το ΤΟΥΚΑΝ το πτηνό με το ιδιαίτερα μεγάλο ράμφος; Αν είστε ,τότε διαβάστε να μάθετε περισσότερα...                      
  Για αιώνες δεν μπορούσε να εξηγηθεί από τους επιστήμονες το που χρησιμεύει το τόσο μεγάλο ράμφος του εξωτικού πτηνού Τουκάν. Ωστόσο, ερευνητική ομάδα πιστεύει πως μπορεί να έχει την απάντηση. Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, αναφέρεται ότι το μεγάλο ράμφος χρησιμεύει για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του πτηνού. 

Χρησιμοποίησαν θερμική κάμερα και παρατήρησαν ότι μεταφέρεται θερμότητα από το σώμα στο ράμφος. Με αυτό τον τρόπο, το πτηνό νιώθει το σώμα του να δροσίζεται. Αρκετά πιο πίσω στο χρόνο ο Δαρβίνος προσπάθησε να εξηγήσει το ιδιαίτερο πουλί. Πίστευε πως το ράμφους βοηθούσε στο να ελκύει συντρόφους, ενώ μεταγενέστερες θεωρίες ανέφεραν πως χρειαζόταν ώστε να ξεφλουδίζει φρούτα, να καταστρέφει φωλιές ώστε να τρέφεται, κ.λπ. 
   Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Brock στον Καναδά σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Estadua Paulista της Βραζιλίας μελέτησαν το Ramphastos toco, το είδος με το μεγαλύτερο ράμφος. Ο δρ. Γκλέν Τάτερσαλ, από το πανεπιστήμιο Brock αναφέρει: "Χρησιμοποιήσαμε υπέρυθρη θερμική τεχνολογία για να καταγράψουμε την θερμοκρασία της επιφάνειας του ράμφους των Τουκάν, όταν αυτά εκτίθεντο σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 35 Κελσίου. Έτσι μπορέσαμε και βρήκαμε την ακριβή θερμοκρασία τους". Παρατηρήθηκε πως όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται το Τουκάν, το ράμφος "τραβάει" τη ζέστη από το σώμα και το πουλί ανακουφίζεται. 
ΠΗΓΉ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΏΝ   http://ow.ly/KNICZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου