About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η χωριάτικη σαλάτα

  απο τους μαθητές του Στ1 Γιώργο  Σ. και Νικόλα Κ.
 
   Σκεφτήκαμε να γράψουμε για την σαλάτα μιας και είναι  μια  παραδοσιακή σαλάτα της Κρήτης και είναι πολύ νόστιμη και πολύ γνωστή επίσης σε όλους μας!!!!

Χωριάτικη σαλάτα είναι η ονομασία που συναντάται σε πολλές εθνικές κουζίνες για σαλάτες με προέλευση από την ύπαιθρο. Χαρακτηριστικό γνώρισμά τους είναι η απλότητα.
                                 Ελλάδα
   Η ελληνική χωριάτικη σαλάτα, γνωστή στο εξωτερικό με την ονομασία ελληνική σαλάτα γίνεται με ντομάτα, αγγούρι, λάδι, ρίγανη και αλάτι. Προαιρετικά εμπλουτίζεται με φέτα, ελιές, κρεμμύδι και πράσινη πιπεριά. Κάποιες φορές προστίθεται κάππαρη και ξύδι και για διακόσμηση μαϊντανός.
                           Προετοιμασία
   Οι ντομάτες κόβονται σε συμμετρικά σφηνοειδή κομμάτια. Η φλούδα του αγγουριού προαιρετικά είτε αφαιρείται ολόκληρη ή σε λωρίδες για διακόσμηση. Στη συνέχεια το αγγούρι, το κρεμμύδι κι η πιπεριά κόβονται σε λεπτές φέτες και τοποθετούνται πάνω στη σαλάτα μετά τη ντομάτα και το αγγούρι. Τέλος, προστίθεται η φέτα και οι ελιές (μαύρες συνήθως), το λάδι, αλάτι και ρίγανη.
Η σαλάτα δεν ανακατεύεται πριν σερβιριστεί στο τραπέζι. Προσφέρεται σε βαθύ πιάτο.
                              Κατανάλωση
   Η χωριάτικη σαλάτα καταναλώνεται είτε από το ίδιο πιάτο είτε μοιράζεται στους συνδαιτυμόνες μετά το στάδιο του ανακατέματος.
   Δεδομένου ότι το λάδι σε μια καλά προετοιμασμένη χωριάτικη είναι αρκετό, αλλά και λόγω των χυμών της ντομάτας, στο πιάτο της σαλάτας παραμένει ποσότητα λαδιού και χυμών. Η ποσότητα αυτή παραλαμβάνεται με τη βοήθεια ψωμιού, το οποίο βουτούν οι συνδαιτυμόνες και κοινώς αποκαλείται λαδομπούκι. Η πρακτική αυτή δε θεωρείται σύμφωνη με τους "καλούς τρόπους", αλλά είναι πολύ συνηθισμένη στην Ελλάδα.

Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7_%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου