About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Τι γνωρίζεις για το ροδάκινο;

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Το ροδάκινο είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Διαβάστε παρακάτω μερικές πληροφορίες για τα ροδάκινα:
Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού και έχει φανατικούς οπαδούς αλλά και κάποιους… όχι ιδιαίτερα στενούς φίλους, που φαίνεται ότι παρουσιάζουν κάποια μορφή αλλεργίας στη χνουδωτή επιφάνειά του.

Η θρεπτική αξία του μελιού

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Μια από τις τροφές που συγκεντρώνει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον κυρίως λόγω των θρεπτικών συστατικών του είναι το μέλι. Το μέλι είναι μια φυσική γλυκαντική τροφή που παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική, αντιμοκροβιακή και κυταροπροστατευτική δράση. Διαβάστε παρακάτω να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις διατροφική αξία του μελιού.
Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφώνται αμέσως, γι' αυτό & το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό. Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό & τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα, και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.

Ο Κερατόκαμπος

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρτώ Β.
Ο Κερατόκαμπος για εμένα είναι ο καλύτερος τόπος διαμονής το καλοκαίρι λόγω της πεντακάθαρης θάλασσάς του και την ξεκούραση που σου προσφέρει. Αν σας ενδιαφέρει διαβάστε το.
Ο Κερατόκαμπος είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο θέρετρο που βρίσκεται 72 km νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Τσούτσουρα και της Βιάννου. Ο Κερατόκαμπος, μαζί με το διπλανό Καστρί, τα τελευταία χρόνια αποτελούν έναν αναδυόμενο τουριστικό προορισμό, καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στην περιοχή για να απολαύσουν τις πανέμορφες παραλίες της.

Συνέντευξη από μια βρεφονηπιαγωγό

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ελένη Γ.
1. Πώς σας λένε και τι δουλειά κάνετε;

Ονομάζομαι Μαρία Στεφανάκη και είμαι βρεφονηπιαγωγός.

2. Πού σπουδάσατε και γιατί επιλέξατε  να κάνετε αυτή τη δουλειά;

Επέλεξα να κάνω αυτή τη δουλεία για τι μου αρέσουν πολύ τα παιδιά και σπούδασα σε ιδιωτική σχολή.

3. Είναι δύσκολη η δουλειά της βρεφονηπιαγωγού;

Είναι αρκετά δύσκολη η δουλειά αυτή παράλληλα και πολύ ευχάριστη, χρειάζεται να έχεις πολύ υπομονή.

Η Σχολική Εκδρομή στην Αθήνα!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Όλοι ανυπομονούσαμε γι' αυτή τη μεγάλη εκδρομή στην Ελληνική Βουλή. Επιτέλους έφτασε η ημέρα και την Παρασκευή 9 του Μάη στις 8:00 το βράδυ ήμασταν όλοι στον επιβατικό σταθμό του λιμανιού. Στις 9:00 είχαμε μπει στο πλοίο Knossos των Minoan Lines (μινωικές γραμμές). Αυτή η βραδιά ήταν αξέχαστη για όλους μας, παντού στο πλοίο ακουγόταν παιδικά γέλια, τρέχαμε εδώ κι εκεί και μάθαμε απέξω όλους τους επισκέψιμους χώρους στο πλοίο. Στις 0:30 είχαν πέσει για ύπνο οι περισσότεροι γιατί θα ξυπνούσαμε πολύ πρωί.

Τι εστί... βερίκοκο;

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Μπαίνει σιγά-σιγά στην εποχή του και μυρίζει… καλοκαίρι. Καθώς λοιπόν απολαμβάνετε ξανά τη γεύση του βερίκοκου μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, δείτε τι οφέλη έχει για την υγεία σας.
Όλο το χειμώνα σας κράτησαν καλή παρέα τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα αχλάδια, τώρα, όμως, είναι η εποχή που καινούργια, καλοκαιρινά φρούτα ετοιμάζονται να αποτελέσουν το ιδανικό δροσιστικό σνακ της ημέρας και το βερίκοκο είναι ένα από αυτά.

Η τελευταία μας εκδρομή στο Lido Soccer

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.

Έχουμε πάει πάρα πολλές φορές και  έχουμε περάσει πολύ ωραία, αλλά σε αυτήν την εκδρομή περάσαμε φανταστικά. Διαβάστε παρακάτω και θα το καταλάβετε και μόνοι σας!!! 
Την Τρίτη (20/5/2014) που μας πέρασε οι μαθητές της τρίτης, τετάρτης, πέμπτης και έκτης δημοτικού του σχολείου μας επισκέφτηκαν ως τελική εκδρομή για το έτος του 2013-2014 το Lido soccer. Παίξαμε μπάλα και πολλά άλλα καταπληκτικά παιχνίδια όπως κυνηγητό, κρυφτό.

Όπου ακούς πολλά κεράσια... κράτα και μεγάλο καλάθι!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Όπου ακούς πολλά κεράσια... κράτα και μεγάλο καλάθι! Αντιστρέφοντας τη λαϊκή παροιμία γιατί τα κεράσια δίνουν στον οργανισμό ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων ικανά να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του, στην πρόληψη και άλλοτε στη θεραπεία πολλών νοσημάτων και εκφυλιστικών παθήσεων.Διαβάστε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες:
Τα κεράσια έχουν ως πιθανό τόπο καταγωγής, μια μικρή πόλη της Μικράς Ασίας, την Κερασούντα, από όπου πιστεύεται ότι πήραν και το όνομα τους. Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που ανήκουν στην ομάδα των στερολών και αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών. Είναι ουσίες που δεν αποδίδουν ενέργεια κι έτσι δεν συνεισφέρουν στη θερμιδική πρόσληψη του οργανισμού.

Καρπούζι: Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Εμμανουέλα Σ. και Δανάη Μ.
Το καλοκαίρι έρχεται και μαζί του φέρνει τα καλοκαιρινά φρούτα. Διαβάστε παρακάτω μερικές πληροφορίες για τον βασιλιά των καλοκαιρινών φρούτων το ΚΑΡΠΟΥΖΙ !!! 
Το καρπούζι, ο γνωστός στην Ελλάδα και από την αρχαιότητα Κεντροαφρικανικός ιθαγενής, είναι ο αναμφισβήτητος βαρόνος του καλοκαιριού. Η καλύτερη εποχή του είναι από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο . Πολλοί νομίζουν ότι το καρπούζι δεν είναι θρεπτικό όπως τα άλλα φρούτα και λαχανικά. Έτσι έχει επικρατήσει γενικά η άποψη ότι το καρπούζι προσφέρει μόνο νερό και ζάχαρη. Πράγματι, το 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό, ενώ η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο ανέρχεται στο 5%. Η αιτία για την γλυκιά γεύση του καρπουζιού είναι ότι το σάκχαρο είναι η κυριότερη ουσία που του δίνει τη γεύση του, σε αντίθεση με άλλα φρούτα που έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως το μήλο που περιέχει περίπου την διπλάσια.

Βρέθηκε ο «χαμένος αδερφός» του Ήλιου

Από το μαθητή του ΣΤ1, Μάνο Α.
Μία μεγάλη καινούργια έρευνα έχει αρχίσει για τον χαμένο αδελφό του ήλιου, ο οποίος μάλλον έχει δημιουργηθεί από το ίδιο νέφος αερίων και σκόνης που έχει δημιουργηθεί και ο ήλιος. 
Το χαμένο αδερφό του Ήλιου ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας. Πρόκειται για το HD 162826, ένα άστρο με μάζα 15% μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου σε απόσταση 110 ετών φωτός από το Ηλιακό μας Σύστημα, στον αστερισμό του Ηρακλή.
Το HD 162826 θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως γεννήθηκε από το ίδιο νέφος αερίων και σκόνης που δημιούργησε και τον Ήλιο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για το πώς και που δημιουργήθηκε ο Ήλιος αλλά και το γιατί στην περιοχή αυτή υπήρξαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής.

Η γιορτή της μητέρας

Από το μαθητή του ΣΤ1, Κώστα Σ.
Ποια είναι η ομορφότερη γιορτή στον κόσμο; Φυσικά η γιορτή της μητέρας! Ξέρετε όμως πότε γιορτάζεται και τι ακριβώς είναι αυτή η γιορτή; Διαβάστε το παρακάτω κείμενο!
H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος (“Κυβέλα, Μάτερ θεών”).
Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτινίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας..

Θησαυρός βρέθηκε σε θρυλικό ναυάγιο στον Ατλαντικό Ωκεανό!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ 3 Αφροδίτη Χ. και Σταυρούλα Α.


Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για να διαβάστετε...
Μια αμερικανική εταιρεία έρευνας ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε έναν θησαυρό στο ναυάγιο ενός πλοίου που βυθίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Οι ερευνητές βρήκαν περίπου 1.000 ουγκιές χρυσού (περισσότερα από 28 κιλά), αξίας 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η ανακάλυψη «άνοιξε την όρεξη» για περισσότερα, αφού πολλοί θεωρούν ότι εγκλωβισμένος στο πλοίο παραμένει χρυσός αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Το SS Central America βυθίστηκε το 1857, παρασέρνοντας στον θάνατο 425 άτομα και προκαλώντας μία από τις πρώτες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο.
Ειδικοί εκτιμούν ότι το σκάφος, το οποίο επλήγη από τυφώνα 257 χλμ. ανοιχτά των ακτών της Νοτίου Καρολίνας, μετέφερε 21 τόνους χρυσού, ο οποίος επρόκειτο να στηρίξει οικονομικά τις τράπεζες της Νέας Υόρκης που στερούνταν μετρητών.

Ο Χάνσελ, η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Δανάη Μ.
(Γνωστοί ήρωες παραμυθιών, σε ένα παραμύθι. Με βάση εργασία στο μάθημα της Γλώσσας)
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό αγοράκι, ο Χάνσελ, που έμενε με τους γονείς του στο δάσος. Ένα απόγευμα ξεκίνησε για μια βόλτα έχοντας για συντροφιά του, το αγαπημένο του αρκουδάκι. Η μητέρα του τον συμβούλεψε να μην πάει μακριά.

-Πρόσεχε, του είπε, αν απομακρυνθείς, υπάρχει κίνδυνος να χαθείς μέσα στο δάσος. 
Ο Χάνσελ άρχισε να παίζει μέσα στο δάσος. Του φαινόταν πως άκουγε τα μεγάλα ψηλά δέντρα να του ψιθυρίζουν:
-Έλα να μας δεις, μικρούλη, έλα να μας δεις. 
-Δε μ' αφήνει η μαμά μου, απαντούσε ο μικρός. 
Γρήγορα όμως, ο Χάνσελ ξεχάστηκε. Άρχισε να μαζεύει το ένα λουλούδι μετά το άλλο, ώσπου στο τέλος βρέθηκε βαθιά μέσα στο δάσος. Τριγύριζε χαρούμενος ανάμεσα στα ελαφάκια, στους σκίουρους και στα πουλάκια και τελικά... χάθηκε!

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Όλοι έχουμε ανάγκη από γέλιο και χαρά. Μας κάνει καλύτερη την ψυχολογική μας κατάσταση. Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου. Πρέπει να γελάμε κάθε μέρα!Διαβάστε τα παρακάτω :
Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου ξεκίνησε να εορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του δρος Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις αγγλοσαξονικές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τις σκανδιναβικές χώρες και έκτοτε εορτάζεται την πρώτη Κυριακή κάθε Μαΐου.

Ο διαγωνισμός ζωγραφικής και η νίκη της Ελεάνας

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Δανάη Μ.

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που το λέγανε Ελεάννα. Της άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα καθώς γύριζε σπίτι της από το σχολείο είδε μια αφίσα για έναν διαγωνισμό ζωγραφικής που θα γινόταν στην πόλη της. Κατευθείαν το είπε στην παρέα των φίλων της και της είπαν ότι έπρεπε να πάρει μέρος. Την επόμενη μέρα πρωί πρωί δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό. Ήθελε πάρα πολύ να νιώσει τη χαρά της νίκης. 

Διεθνής Ημέρα Εργατών!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Γιορτάζουμε αυτή την ημέρα που πολλοί εργάτες έδωσαν τη ζωή τους για να έχουν λογικές ώρες εργασίας επειδή δούλευαν από το χάραμα έως και τη δύση του ήλιου. Για αυτό από τότε κάθε 1η του Μάη τιμούμε τους εργάτες που αγωνίστηκάν και πάμε στην εξοχή και φτιάχνουμε από λουλούδια στεφάνια:
Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.