About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Γιατί γυρίζουμε μία ώρα μπροστά τα ρολόγια!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Σήμερα το πρωί όλες οι χώρες της ΕΕ γύρισαν τα ρολόγια τους μια ώρα μπροστά. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μάρτη. Άραγε αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί γίνεται αυτό. Διαβάστε παρακάτω να μάθετε:
Από σήμερα για μία ακόμη χρονιά από το 1975, θα ισχύσει η θερινή ώρα στη χώρα μας. Στις τρεις τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών μετακινήθηκαν μία ώρα μπροστά μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετρά αυτό το σύστημα στην Ελλάδα. 

Το ρολόι που αποτρέπει τα ηλιακά εγκαύματα

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Υπάρχουν πολλά ρολόγια που μας δείχνουν την ώρα και μπορεί να έχουν και χρονόμετρο. Αλλά υπάρχει και ένα ρολόι που μας προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα. Διαβάστε παρακάτω για το ρολόι τελευταίας τεχνολογίας!!!
Ένα νέο gadget με τη μορφή ρολογιού, που μπορεί να μετρά τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας, θα ενημερώνει τους χρήστες πότε πλησιάζει η ώρα να… πάθουν ηλιακό έγκαυμα.

Μυρωδάτες… κατοικίες ανθίζουν στην Καζαμπλάνκα!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Τα λουλούδια ανθίζουν και οι πλειοψηφία τους μυρίζει πανέμορφα! Πάντως πρώτη φορά ακούω για σπίτια που μυρίζουν όμορφα και είναι σαν να ανθίζουν. Αν θέλετε να μάθετε για αυτό το θέμα διαβάστε τα παρακάτω :
Το τελευταίο project του Γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Edouard François είναι ίσως ομορφότερο που έκανε ποτέ: Οι «δίδυμοι» πύργοι στο Μαρόκο που ετοιμάζει θα είναι καλυμμένοι πλήρως με μπουκαμβίλιες και γιασεμιά! Μπορεί κατά το παρελθόν να έχουμε δει πολλές φορές κατοικίες, κτήρια και ουρανοξύστες καλυμμένους με πρασινάδα και φυτά όμως πρώτη φορά εμφανίζεται ένα κτήριο γεμάτο ευωδιαστά λουλούδια στην πρόσοψή του. Οι περίφημοι «Κήποι του Ανφά» όπως ονομάζονται είναι ένα σχέδιο κτηρίων που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017 στην Καζαμπλάνκα με σκοπό να αρωματισει τη μεγαλούπολη! 

Τι προκαλούν η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι στον οργανισμό

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μαίρη Ε.
Η ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα στον οργανισμό πέραν των θερμίδων. Όμως για να μεταβολιστεί καταναλώνονται θρεπτικά συστατικά και φορτώνεται ο οργανισμός με τοξίνες που έχει η ζάχαρη εξαιτίας της επεξεργασίας της. 
Η αφαίρεση του πίτουρου και του σπέρματος από το σιτάρι, το απογυμνώνει από τις βιταμίνες Β, τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο και το κάνει να προσφέρει στον οργανισμό μόνο άμυλο. 
Έτσι, όταν τρώμε ζάχαρη και άσπρο  αλεύρι συμβαίνουν τα εξής: 

Τεχνολογία που βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μαρία Α.
Όποιον ενδιαφέρει το παρακάτω άρθρο μπορεί να το διαβάσει. Μας μιλάει για την τεχνολογία που μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της όρασης μας.
Η Intel Capital, ο επενδυτικός βραχίονας της Intel, φέρεται να επενδύει το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρεία startup, που δραστηριοποιείται στις εφαρμογές για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. 

Οι Μοίρες... μια κωμόπολη του Ηρακλείου

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μαρία Α.
Μια και χθες επισκέφτηκα τις Μοίρες, μια κωμόπολη του νομού Ηρακλείου, σκέφτηκα να δώσω και σε 'σάς κάποιες πληροφορίες. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για να μάθετε γι' αυτήν.
Οι Μοίρες είναι κωμόπολη στην επαρχία Καινούργιου του Νομού Ηρακλείου και έδρα του ομώνυμου Δήμου με 5.872 κατοίκους το 2001. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι περίπου 53 χιλιόμετρα. H θέση του είναι στην πεδιάδα της Μεσσαράς , σε υψόμετρο 90 μ. Αποτελεί έδρα της Μητροπόλεως Γορτύνης - Αρκαδίας. 

Πωλήθηκε έναντι... 1,44 εκατ. ευρώ!

Από τον μαθητή του ΣΤ3, Βαλάντης Α.
Το κουτάβι ράτσας Θιβετιανό Μαστίφ πουλήθηκε στην Κίνα έναντι περίπου 1,44 εκ. ευρώ και είναι, όπως φαίνεται, το πιο ακριβό σκυλάκι στον κόσμο.
Το ενός έτους μαστίφ πωλήθηκε σε 56χρονο κτηματομεσίτη σε μία έκθεση με «πολυτελή κατοικίδια», στην ανατολική επαρχία Σεζιάνγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Qianjiang Evening News. Το κουτάβι ζυγίζει 90 κιλά, είπε ο εκτροφέας του ζώου, ο Ζανγκ Γκενγκιούν.
Ο κτηματομεσίτης θέλει να γίνει κι ο ίδιος εκτροφέας σκύλων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας μαθητής γράφει για την ποίηση…

Από τον μαθητή του ΣΤ3, Βαλάντης Α.
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου, και λόγω της ημέρας πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων. Στα σχολεία συνήθως, οι μαθητές διαβάζουν ποίηση από τα ανθολόγιά τους. Κάποιοι, ωστόσο, γράφουν κιόλας. 
Μετά από πρωτοβουλία της δασκάλας του, Γ.Ψαρρά, το ποίημα που έχει αφιερώσει ένας μαθητής - αναγνώστης μας έφθασε στο in.gr.
Ο μαθητής Ελευθέριος Καπερνάρος (στην Δ' Τάξη του δημοτικού) έγραψε:

Λίγα λόγια για τα όμορφα Χανιά


Το παλιό λιμάνι των Χανίων
Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Ελισάβετ Κ.


Γεια σας φίλοι μου,

Είμαι η Ελισάβετ και θα ήθελα να σας μιλήσω για τα Χανιά. Πήγα με την οικογένεια μου το τριήμερο της 25ης Μαρτίου και πέρασα υπέροχα… Καταρχήν είναι το μέρος που γεννήθηκε η μητέρα μου και συγκινήθηκα όταν πήγα στα μέρη που μεγάλωσε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Τα Χανιά είναι η πιο γραφική πόλη της Κρήτης και σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Επισκεφτήκαμε το παλιό λιμάνι, περπατήσαμε στα σοκάκια της γραφικής παλιάς πόλης και η εμπειρία ήταν μαγευτική. Είδαμε την Δημοτική Αγορά και επισκεφτήκαμε τους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι από όπου η θέα ήταν μαγική!
Ξέχασα να σας αναφέρω για την υπέροχη παρέλαση που παρακολουθήσαμε στο κέντρο των Χανίων παίρνοντας μέρος όλα τα σχολεία και οι όμιλοι βρακοφόρων της Κρήτης καθώς και δυνάμεις του στρατού, αεροπορίας, λιμενικού και ναυτικού. Καθ’ όλη την διάρκεια της παρέλασης έκαναν ελιγμούς τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας εντυπωσιάζοντας τον κόσμο που χειροκροτούσε ασταμάτητα. Ένιωσα έντονα και περήφανη για την Κρήτη μας. Τέτοια παρέλαση δεν είχα ξαναδεί από κοντά σε κανένα άλλο μέρος!

Μήνυμα κατά του ρατσισμού έστειλαν από την Ακρόπολη 2.500 παιδιά!

Από τον μαθητή του ΣΤ 3 Βαλάντη Α.

«Αγκαλιάζουμε την Ακρόπολη, Αγκαλιάζουμε τη Δημοκρατία, Αγκαλιάζουμε την Ανθρωπότητα». Με το σύνθημα αυτό 2.500 παιδιά, σχημάτισαν «ανθρώπινη αλυσίδα» γύρω από την Ακρόπολη, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού.
Παιδιά όλων των εθνικοτήτων και ΑμεΑ τραγούδησαν για το νόημα της ημέρας, στέλνοντας το μήνυμα της ειρηνικής και της δημιουργικής, χωρίς διακρίσεις, συνύπαρξης των ανθρώπων.
Στη συνέχεια, στο Μουσείο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Αντώνη Ρέμο και τη Μελίνα Ασλανίδου, και με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Βούλα Μάστορη

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 3 Έλσα Χ.

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1945. Κατάγεται από τη Μικρά Ασία. Το πατρικό της όνομα είναι Παρασκευή Μιχαηλίδου. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Άμφισσα και από τα δώδεκά της ζει στην Αθήνα. Με την Παιδική Λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται το 1974. Από το 1993 προωθεί το "Παιχνιδομάθημα" της Δημιουργικής Γραφής στο Δημοτικό, πρόγραμμα δικής της επινόησης με στόχο τη μύηση των παιδιών στην Παιδική Λογοτεχνία και την ανάπτυξη του προφορικού και γραπτού λόγου. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έργα της έχουν βραβευτεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Ε.Ο.Υ.Λ.Α.Α., τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 2006 ήταν υποψήφια για το βραβείο Andersen.

YouTube

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 3 Μαρία Λ.

To YouTube είναι ένας δημοφιλής διαδικτυακός τόπος, ο οποίος επιτρέπει αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή ψηφιακών ταινιών. Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005 και το Νοέμβριο του 2006 ονομάστηκε από το περιοδικό Time "Invention of the Year 2006" (Η Εφεύρεση του 2006). Τον Οκτώβριο του 2006, η εταιρεία αγοράστηκε από την Google με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της Google. Η εταιρία εδρεύει στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνια. Όλοι μπορούν να βλέπουν τις αποθηκευμένες ψηφιακές ταινίες (βίντεο), ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αποθηκεύουν απεριόριστο αριθμό ταινιών με χρονικό όριο δεκαπέντε λεπτών το κάθε βίντεο. Μαζί με τις ταινίες φαίνεται και ο αριθμός των μελών που τις έχουν δει, ώστε να φαίνονται ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς. Επίσης ένας χρήστης μπορεί να πει αν του αρέσει ένα βίντεο ή όχι.

Η Θρεπτική Αξία των Μανιταριών!!!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Τα μανιτάρια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας λαχανικά!!! Αποφασίσαμε λοιπόν να ψάξουμε και να βρούμε πληροφορίες για την θρεπτική τους αξία. Διαβάστε παρακάτω:
Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων. Υπάρχουν 38.000 ποικιλίες μανιταριών στον κόσμο. Κάποιες από αυτές είναι φαγώσιμες και κάποιες ιδιαίτερα τοξικές (μπορούν να προκαλέσουν δηλητηριάσεις ή ακόμη και θάνατο). Η ελληνική αγορά τροφοδοτείται κυρίως από τα καλλιεργημένα λευκά, πλευρώτους (Pleurotus ostreatus), portobello, crimini, τα κονσερβοποιημένα και σπανιότερα άγρια μανιτάρια σε αποξηραμένη συνήθως μορφή. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κάποια νόστιμα και δημοφιλή άγρια είδη που είναι γνωστά, όπως το Βωλίτης ο εδώδιμος (Boletus Edulis) (βασιλομανίταρο), porchini (καλογεράκι) συλλέγονται κατά κόρον. 

Ήταν πραγματικά γίγαντες αλλά αφανίστηκαν. Ποιος σκότωσε τα μαμούθ;

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Κώστα Σ.
Ήταν γίγαντες, ήταν από τα πιο μεγάλα ζώα. Ποιος όμως σκότωσε τα μαμούθ; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα την δείτε στο παρακάτω κείμενο:
Ήταν πραγματικά γίγαντες: βαρδύποδες σε μέγεθος ιπποπόταμου, μαμούθ τα προϊστορικα καγκουρό τεραστίων διαστάσεων!
Και όλα μα όλα αφανίστηκαν.
Μέχρι σήμερα η επικρατούσα θεωρία είναι ότι τα μεγαθήρια που πάτησαν στον πλανήτη μας πριν από πολλά πολλά χρόνια εξαφανίστηκαν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Όμως, όλα τα ευρήματα δείχνουν ότι οι προϊστορικοί γίγαντες εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη ακριβώς την εποχή που αναδύθηκε ένα νέο είδος: εμείς, οι σύγχρονοι άνθρωποι! Και η επιστήμη, δεν πιστεύει σε τέτοιες συμπτώσεις.

Πώς παίζεται η πετοσφαίριση

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Σοφία Λ.


Η πετοσφαίριση (αγγλικά: volleyball) είναι ένα ομαδικό ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από ανδρικές και γυναικείες ομάδες των έξι παικτών. Επινοήθηκε το 1895 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες εντάχθηκε το 1964 στο Τόκιο. Στην Ελλάδα εποπτεύεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. Το γήπεδο του βόλεϊ έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με διαστάσεις: 9x18 μ. Πρέπει να περιβάλλεται από ελεύθερη ζώνη, η οποία στις μεγάλες διοργανώσεις απέχει 7 ως 9 μέτρα από τις τελικές γραμμές και 3 ως 5 μ. από τις πλευρικές. Συνήθως το γήπεδο του βόλεϊ είναι σε κλειστό χώρο αλλά μπορεί να διεξαχθεί και σε ανοιχτό, κυρίως σε διοργανώσεις μικρού επιπέδου (σχολικές κλπ).

Βροντερό όχι σήμερα στο περιβαλλοντικό έγκλημα

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Χιλιάδες Κρητικοί ένωσαν την φωνή τους σήμερα το μεσημέρι από τον μαρτυρικό τόπο της Μονής Αρκαδίου κατά της χημικής απειλής στη Μεσόγειο.
Δεκάδες λεωφορεία από όλη την Κρήτη με πολλούς ευαισθητοποιημένους Κρητικούς κάθε ηλικίας, αναχώρησαν το πρωί από το λιμάνι του Ηρακλείου για το Αρκάδι που χτυπά σήμερα η καρδιά της Κρήτης ενάντια στα χημικά της Συρίας που πρόκειται να καταστραφούν στην Μεσόγειο.
Δεκάδες φορείς συμμετέχοντας στην Παγκρήτια κινητοποίηση. Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη καθώς ως χθες είχε προγραμματιστεί η αναχώρηση πάνω από πενήντα λεωφορείων από όλη την Κρήτη προκειμένου να μεταφέρουν τους πολίτες στο Αρκάδι. Το ραντεβού έγινε στις 12.30 το μεσημέρι όπου χιλιάδες Κρητικοί διατρανώνουν από το μαρτυρικό τόπο την αντίθεση του λαού του νησιού στη χημικοί απειλή.

OK! Μια διάσημη λέξη

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποια είναι η πιο διάσημη λέξη της αγγλικής γλώσσας , πόσες φορές τη μέρα απαντάμε μ’ αυτήν και σήμερα έχει γενέθλια; Ε λοιπόν είναι το μοναδικό ok! 
Σήμερα συμπληρώνονται 175 χρόνια από τότε που το ΟΚ ή, όπως το προτιμούν κάποιοι, okay, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως δημοσιευμένη λέξη! Συγκεκριμένα στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας Boston Morning Post, που τότε ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παγκόσμια Ημέρα για το νερό

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ζωή Π.
Το νερό είναι πηγή ζωής και όλοι το αγαπάμε. Μιας και μπήκε ο Μάρτης φτάνει και η Παγκόσμια ημέρα για το νερό. Ας μάθουμε περισσότερα γι' αυτή!!!
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

Κρίκετ... ένα ομαδικό άθλημα

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Εμμανουέλα Σ. και Δανάη Μ.
Το κρίκετ είναι ομαδικό άθλημα το οποίο διεξάγεται μεταξύ δύο ομάδων των έντεκα παικτών η κάθε μία, με ρόπαλα, μπάλα και φράχτες, σε υπαίθριο χορτάρινο αγωνιστικό χώρο ωοειδούς σχήματος, το κέντρο του οποίου φέρει ένα ορθογώνιο χώρο ο οποίος αποτελεί το επίκεντρο της δράσης. 
Η μια ομάδα ροπαλοφορεί και προσπαθεί να σκοράρει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους ή τρεξίματα. Η άλλη ομάδα κυλά την μπάλα και παρατάσσεται, προσπαθώντας να πάψει ('κάψει' ή αποβάλλει) τους ροπαλοφόρους και να περιορίσει έτσι το σύνολο τρεξιμάτων της ομάδας τους. Έπειτα οι ρόλοι αντιστρέφονται. 

Χουδέτσι Ηρακλείου

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ελένη Γ.
Το Χουδέτσι είναι ένα όμορφο χωριό του νομού Ηρακλείου. Είναι το χωριό της θείας μου και έτσι σκέφτηκα να βρω κάποιες πληροφορίες, για να μάθετε και εσείς για αυτό. 
Είναι κτισμένο σε μια κοιλάδα που σχηματίζουν βουνά, από τη μια ο Λαγγός και η Κορφή και από την άλλη η Σκάλα και η Βίγλα. Θεωρείται σίγουρο ότι το μέρος αυτό επιλέχτηκε λόγω της πηγής πόσιμου νερού που υπάρχει στο κέντρο του χωριού και στο ότι τα γύρω βουνά δημιουργούν φυσικό και ελεγχόμενο πέρασμα.
Το χωριό χαρακτηρίζεται ορεινό, οι βασικές ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, όμως η κρίση που υπάρχει σήμερα και στους δύο αυτούς τομείς έχουν σπρώξει τους κατοίκους να ασχοληθούν με όλα σχεδόν τα τεχνικά, τουριστικά και εμπορικά επαγγέλματα. 

Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Εμμανουέλα Σ. και Δανάη Μ.
Είμαστε σίγουρες ότι αυτή η ημέρα είναι η αγαπημένη όλων των παιδιών. Διαβάστε παρακάτω λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, από τον κόσμο της μαριονέτας και του θεάτρου σκιών, προκειμένου αναδειχθεί μία μορφή τέχνης με πανάρχαιη ιστορία.
Οι θεατρικές και λογοτεχνικές ρίζες των δραματικών τεχνών σε όλους τους πολιτισμούς συνδέονται με το κουκλοθέατρο, το οποίο έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων με ποικίλους και εξαιρετικούς τρόπους. 

Πηγή: sansimera.gr

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ράνια Κ.
Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21). Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down. 

Σμέουρα

Από τις μαθήτριες του ΣΤ 2 Μαριλένα Α. και Αγγελική Π.

Το Σμέουρο (ή νίαουρο), γνωστό και ως Φραμπουάζ, είναι πολυετές άγριο φυτό που παράγει μικρού μεγέθους κόκκινους καρπούς. Έχει απλά πτεροειδή ή σύνθετα παλαμοειδή φύλλα και λευκά ή ρόδινα πενταμερή άνθη.
Το σμέουρο γνωστό περισσότερο με την γαλλική ονομασία του φραμπουάζ έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε, Α, D, C, B1, B3. Επίσης, τα σμέουρα είναι πηγή μαγγάνιου, φώσφορου, σελήνιου, πυρίτιου, χλωριδίου του ασβεστίου και περιέχουν φλαβονοειδή και μηλικό οξύ. Χρησιμοποιούνται από τις εγκυμονούσες και τις λεχώνες καθώς αυξάνουν την παραγωγή γάλακτος και ανακουφίζουν από τις πρωινές ναυτίες.
Σμέουρα μπορούμε να βρούμε φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα σε καταστήμα βιολογικών προϊόντων και σε κάποια μεγάλα super market.
Τα σμέουρα είναι πολύ γευστικά και σας προτείνουμε να τα δοκιμάσετε!

Πηγή: Bικιπαίδεια και cooklos.gr

Συνέντευξη από προπονήτρια ενόργανης, την κ. Σάντρα

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ζωή Π.
Το άθλημα με το οποίο ασχολούμαι είναι η ενόργανη γυμναστική και μπορώ να πω ότι μου αρέσει πολύ! Αποφάσισα λοιπόν να πάρω μια συνέντευξη από την προπονήτριά μου την Κυρία Σάντρα στον ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟ Γ.Σ.Η. (Γυμναστικό Σύλλογο Ηρακλείου) ! Μπορείτε να τη διαβάσετε!!!

- Γεια σας Κυρία Σάντρα! Σας ευχαριστώ που δώσατε λίγο χρόνο για να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου! Από πότε αρχίσατε να ασχολείστε με την ενόργανη γυμναστική και τον αθλητισμό;

- Από 2,5 χρονών, κάθε μέρα έκανα μία ώρα σκληρή προπόνηση. Από τα 10 και μετά έγινε 8ωρη η προπόνηση που σημαίνει: μόνο σχολείο και ενόργανη! Υπήρχαν πολλές θυσίες στη ζωή μου, από φαγητά μέχρι διασκέδαση.

- Πώς αποφασίσατε να γίνετε προπονήτρια;

Ρόδος, "το σμαραγδένιο νησί"!!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Διαβάστε παρακάτω για "το σμαραγδένιο νησί"!! την Ρόδο. 
Η Ρόδος, με έκταση 1400,68 χλμ, είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και το τέταρτο σε έκταση νησί της Ελλάδας, μετά την Κρήτη, την Εύβοια και τη Λέσβο. O πληθυσμός της ανέρχεται σε 115.290 κατοίκους, σύμφωνα με απογραφή που έγινε το 2011, και καθιστά τη Ρόδο το πολυπληθέστερο ελληνικό νησί -εκτός της Κρήτης και της Εύβοιας. Βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας και 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τουρκίας. Διαθέτει ακτογραμμές μήκους 253 χιλιομέτρων. Το νησί της Ρόδου βρίσκεται στο σταυροδρόμι δυο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και των ακτών της Μέσης Ανατολής όπως είναι η Κύπρος και η Αίγυπτος. Ως σημείο συνάντησης τριών πολιτισμών, η Ρόδος έχει γνωρίσει πολλούς πολιτισμούς.
Αξιοθέατα της Ρόδου:

Φοιτητές στέλνουν διαστημόπλοιο στη Σελήνη

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Ένα διαστημόπλοιο κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από φοιτητές, φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο ιδιωτικό σκάφος στην ιστορία που θα φτάσει μέχρι τη Σελήνη.  Πρόκειται για το πρόγραμμα Lunar Lion του αμερικανικού πανεπιστημίου Penn State το οποίο είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα που προκρίθηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού Lunar XPRIZE της Google.
Οι φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό που εργάζονται εντατικά τα τελευταία δύο χρόνια σκοπεύουν να εκτοξεύσουν το “Lunar Lion” στο διάστημα και να το δουν να προσσεληνώνεται στα τέλη του 2015.

Μαντινάδες από την όμορφη Κρήτη

Από τις μαθήτριες του ΣΤ3, Αφροδίτη Χ., Μαρία Φ. και Σταυρούλα Α.
Η μαντινάδα ή πατινάδα ή κοτσάκι είναι ποίημα που αποτελείται από δυο στίχους που συνήθως είναι δεκαπεντασύλλαβοι σε ομοιοκαταληξία ή και τέσσερα ημιστίχια που δεν ομοιοκαταληκτούν απαραίτητα. Αποτελεί μέσο αυθόρμητης λαϊκής έκφρασης σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, κυρίως όμως ως κατηγορία του νησιώτικου ελληνικού τραγουδιού στην Κρήτη, που είναι ξακουστή για τις μαντινάδες της.

Αυτό το είδος της έμετρης λαϊκής έκφρασης στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στην Απείρανθο της Νάξου λέγεται "κοτσάκι" (π.χ. "Με κοτσάκια φανερώνω, / της αγάπης μου τον πόνο"!) Αντίστοιχα ονόματα αυτού του είδους είναι επίσης τα λιανοτράγουδα, οι ρίμες, οιπαρόλες τα "στιχάκια" ή τα "δίστιχα" άλλων περιοχών της Ελλάδας. 

Ο Ψύλλος

Από τις μαθήτριες του ΣΤ 3 Μαρία Φ., Αφροδίτη Χ. και Σταυρούλα Α.

Ο Ψύλλος είναι μια ταινία του του Δημήτρη Σπύρου με τους Παντελή Τριβιζά, Βασίλη Κoλoβό, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρη Σπύρoυ, Κωστoύλα Τσέλιoυ

Υπόθεση: «Ψύλλος» είναι o τίτλος μιας χειρόγραφης εφημεριδoύλας, που συντάσσει και εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας, o Ηλίας Σειλαϊδής.
«Ψύλλος» είναι όμως κι o ίδιος o μικρός Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημερίδα του, ώστε κανείς πια δεν τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα!
Κι όπως γράφει o ίδιος σ’ ένα φύλλο της εφημερίδας του…

Δεκαέξι μη επανδρωμένοι εξερευνητές των ωκεανών

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μαρία Α.
Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν πληροφορίες για τους 16 μη επανδρωμενους εξερευνητές των ωκεανών, μπορούν να διαβάσουν το παρακάτω άρθρο.
Δεκαέξι μη επανδρωμένα υποβρύχια αναλαμβάνουν να εξερευνήσουν τους ωκεανούς του κόσμου, στο πλαίσιο της αποστολής Challenger Glider του Rutgers University, σε συνεργασία με την Iridium Communications. 
Τα μήκους 2,2 μέτρων σκάφη θα διασχίσουν 128.000 χιλιόμετρα στις πέντε «λεκάνες» των ωκεανών, φέροντας εξοπλισμό για τη μελέτη των ισχυρότερων ρευμάτων – στην ουσία πρόκειται για υποβρύχια «ανεμόπτερα» (gliders), τα οποία θα βασίζονται στα ρεύματα για την κίνησή τους, σε ταχύτητες περίπου 35 χιλιομέτρων την ημέρα. 

Η ιστορία της Λότζια

Από τις μαθήτριες του ΣΤ3, Αφροδίτη Χ., Μαρία Φ. και Σταυρούλα Α. 
Η Λότζια (Loggia) βρίσκεται επίσης στο κέντρο του Ηρακλείου, στην οδό 25ης Αυγούστου, λίγα μέτρα παρακάτω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και τα Λιοντάρια. Η Λότζια είναι ένα κομψότατο οικοδόμημα, από τα ομορφότερα μνημεία που έχει να αναδείξει η ενετική αρχιτεκτονική στην Κρήτη. 
Η Λότζια που σώζεται σήμερα στο Ηράκλειο, χτίστηκε το 1626-28 από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, αυτόν που επίσης έχτισε την κρήνη με τα λιοντάρια (κρήνη Μοροζίνι) στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου. Πρόκειται για την τέταρτη και τελευταία Λότζια που χτίστηκε στην περίοδο της ενετοκρατίας, ενώ για τις προηγούμενες τρεις ελάχιστες πληροφορίες σώζονται για να μπορεί κάποιος να αποκτήσει μία ικανοποιητική εικόνα. 

Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Μιχαέλα Β.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Είναι πολύ σημαντική ημέρα και ας προσπαθήσουμε εκείνη τη μέρα να σταθούμε αντιρατσιστές!

Πηγή: σαν σήμερα.gr

Συνέντευξη από τον μηχανικό αυτοκινήτων κ. Χαράλαμπο Χειμωνάκη

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 3 Έλσα Χ.


-Πόσα χρόνια ασχολείστε με αυτήν την δουλειά;
-Από πάρα πολύ μικρός. 
-Ασχολούνταν κανείς άλλος στην οικογένεια σας με αυτό το επάγγελμα όταν ήσασταν μικρός;
-Ναι,ο μπαμπάς μου και λίγο ο μεγάλος μου αδελφός.
-Σας αρέσει αυτή η δουλειά ή θα θέλατε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο;
-Μου αρέσει πάρα πολύ και δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό.
-Έχετε δικό σας συνεργείο ή δουλεύετε κάπου αλλού;
-Δουλεύω σε κάποιο συνεργείο αλλά έχω και ένα δικό μου χώρο για να φτιάχνω αυτοκίνητα τον ελεύθερο μου χρόνο.
  

Μετάξι από αράχνες


Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Εύα Γ.

 Όλοι γνωρίζουμε το έντομο αράχνη και οι περισσότεροι από μας το έχουμε συναντήσει σε γωνιές του σπιτιού και έπιπλα που έχουν να ξεσκονιστούν πολύ καιρό, σε αποθήκες ή ακόμη και ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων και σε φυτά όπου η αράχνη στήνει τον λεπτεπίλεπτο ιστό της για να πιάσει τη λεία της.

Η Αράχνη σύμφωνα με το μύθο ήταν κόρη του βαφέα Ίδμονα από την Κολοφώνα. Κατοικούσε στην πόλη της Λυδίας Ύπαιπα. Η υφαντική της τέχνη ήταν τόσο ξακουστή ώστε ακόμα και οι Νύμφες πήγαιναν για να θαυμάσουν τα έργα της.
Όλοι πίστευαν πως η Αράχνη είχε διδαχθεί την τέχνη της από τη θεά Αθηνά. Εκείνη όμως το αρνιόταν και προκάλεσε μάλιστα τη θεά σε διαγωνισμό για να φανεί ποια υφαίνει καλύτερα.

Πανελλήνια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Εμμανουέλα Σ. και Δανάη Μ.
Διαβάστε παρακάτω μερικές πληροφορίες για την Πανελλήνια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας και μάθετε ποιος είναι ο στόχος που έχει: 
Η Πανελλήνια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων από τις 15 έως τις 23 Μαρτίου 2013. 
Μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό πραγματοποιούνται πολυάριθμες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή 143 φορέων, που διοργανώνουν δραστηριότητες για μαθητές, γονείς και πολίτες γενικότερα.

Ασφάλεια στον δρόμο ασφάλεια στη ζωή!!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Εμμανουέλα Σ. και Δανάη Μ.
Την Πέμπτη 13/3 ήρθαν στο σχολείο μας ο δοιηκητής της τροχαίας Ηρακλείου κ. Χρυσός με την υπαστυνόμο κ. Βελεγράκη και μας μίλησαν για την ασφάλεια στον δρόμο. Μας είπαν πολλά πράγματα για το πώς μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στον δρόμο, είτε όταν είμαστε πεζοί, είτε όταν κυκλοφορούμε με το ποδήλατό μας, το λεωφορείο και το αυτοκίνητο. Μας εξήγησαν ότι πρέπει να περνάμε το φανάρι γρήγορα αλλά όχι τρέχοντας. Μάθαμε πολλά σημαντικά πράγματα και πάνω από όλα ότι πρέπει πάντα όταν βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο να φοράμε την ζώνη ασφαλείας. 

9 πολύτιμα πράσινα λαχανικά!!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Εμμανουέλα Σ. και Δανάη Μ.
Θρεπτικά και πολύτιμα για τον οργανισμό, τα πράσινα λαχανικά χαρίζουν υγεία και ευεξία. Είναι από τις λίγες τροφές που συσσωρεύουν τόσες πολλές ευεργετικές ιδιότητες και έχουν αναμφισβήτητα, σημαντική διατροφική αξία.Μπορεί στους περισσότερους να μην είναι ιδιαίτερα «συμπαθή». Κάποιοι μάλιστα τα θεωρούν άνοστα. Όμως, οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι αμέτρητες. Τα λαχανικά προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, έχουν αντικαρκινική και αποτοξινωτική δράση, ενώ είναι σημαντικοί «σύμμαχοι» όσων θέλουν να χάσουν κιλά. Διαβάστε παρακάτω για 10 πολύτιμα πράσινα λαχανικά για να μάθετε μερικά πράγματα για το καθένα ξεχωριστά: 

Oυράνιο τόξο στην Αφροδίτη, το πρώτο εκτός της Γης

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μαρία Α.
Διαβάστε το παρακάτω άρθρο. Είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί μας μιλάει για το πρώτο ουράνιο τόξο που εμφανίστηκε στην Αφροδίτη, πρώτη φορά  έξω από τη Γη.
Ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Ερευνας του Ηλιακού Συστήματος Max Planck στη Γερμανία έκαναν μια ιστορική ανακάλυψη. Εντόπισαν και κατέγραψαν ένα ουράνιο τόξο στην Αφροδίτη. Είναι η πρώτη φορά που το εντυπωσιακό ατμοσφαιρικό φαινόμενο εντοπίζεται σε κάποιο πλανήτη εκτός της Γης.

Οι ελέφαντες καταλαβαίνουν τη γλώσσα των ανθρώπων!!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Αποδείχθηκε ότι οι ελέφαντες καταλαβαίνουν και διακρίνουν τη γλώσσα των ανθρώπων. Οι πιο πολλοί πιστεύουμε και λέμε ζώωο είναι και δε καταλαβαίνει και όμως καταλαβαίνει. Αν θέλετε να μάθετε για αυτό διαβάστε τα παρακάτω :
Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι ελέφαντες, όχι απλά ξεχωρίζουν τις διαφορετικές ανθρώπινες γλώσσες, αλλά μπορούν και να διακρίνουν στις φωνές μας, το φύλο, την ηλικία και αν αποτελούμε απειλή.

Ανακαλύφθηκε κίτρινο άστρο με διάμετρο 1.300 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Αντονέτα Τ.
Ένα άστρο, πραγματικό γίγαντα, το οποίο έχει διάμετρο τουλάχιστον 1.300 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου και είναι περίπου ένα εκατομμύριο φορές πιο λαμπερό από αυτόν, ανακάλυψαν Ευρωπαίοι αστρονόμοι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κίτρινο άστρο που έχει ποτέ ανακαλυφθεί και ένα από τα δέκα μεγαλύτερα άστρα εν γένει που έχουν ποτέ παρατηρηθεί.
Συνήθως τόσο μεγάλα άστρα δεν είναι κίτρινοι, αλλά ερυθροί γίγαντες, που φθάνουν να έχουν διάμετρο 1.000 έως 1.500 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο. Οι κίτρινοι γίγαντες δεν αναμένεται να έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 400 έως 700 φορές σε σχέση με αυτή του Ήλιου, γι’ αυτό η ανακάλυψη ενός τέτοιου άστρου, που είναι 1.300 φορές μεγαλύτερο αποτελεί κάτι ξεχωριστό.

Ο μεγάλος Νέιτ σε πέντε υπέροχα βιβλία!!!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ3, Αφροδίτη Χ., Μαρία Φ. και Σταυρούλα Α.
Το πρώτο βιβλίο είναι:
1.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΕΙΤ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Ο Νέιτ ξέρει πως προορίζεται για μεγάλα πράγματα. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μεγάλα πράγματα. Αλλά η ζωή δεν σου πάει πάντα δεξιά μόνο και μόνο γιατί είσαι φοβερός. Οι μπελάδες φαίνεται πως τον κυνηγάνε, αλλά ο Νέιτ διατηρεί πάντα την ψυχραιμία του ό,τι κι αν συμβαίνει. Το ξέρει πως είναι σπουδαίος. Ένα τυχερό χαρτάκι τού το είπε. 
Για τους θαυμαστές της ξεκαρδιστικής σειράς «Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα»: έρχεται τώρα ο Μεγάλος Νέιτ, που είναι ο πρώτος στις σκανταλιές και σίγουρα ΟΧΙ ο αγαπημένος των δασκάλων. Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ο δάσκαλος του συγγραφέα του Σπασίκλα. Είναι ένα πολύ χιουμοριστικό βιβλίο που εμάς μας έκανε και πέσαμε στα πατώματα με τέτοιο γέλιο που ρείξαμε.

Οι Ζωφόροι... το χωριό του μπαμπά μου

Από τη μαθήτρια του ΣΤ3, Σταυρούλα Α.
Οι Ζωφόροι (κάτοικοι 341) είναι χωριό στην επαρχία Πεδιάδας και έδρα ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος (με μοναδικό οικισμό τους Ζωφόρους) του δήμου Θραψανού, στο Νομό Ηρακλείου. Βρίσκεται σε πεδινή περιοχή στην οποία άλλοτε υπήρχαν έλη σε απόσταση 27 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (παράγεται ελαιόλαδο, σταφίδα). Από πολιτιστική και λαογραφική άποψη ενδιαφέρον έχει το έθιμο του ραντίσματος των αμπελιών με αγιασμό την ημέρα του Αγίου Τρύφωνος (την 1η Φεβρουαρίου). Στον οικισμό λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο.

Υποθαλάσσιο καλώδιο 20.000 χλμ. θα συνδέει Ευρώπη - Σιγκαπούρη!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Ειρήνη Κ.
 
Οι Alcatel-Lucent και NEC κέρδισαν το συμβόλαιο αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει τη Νοτιοανατολική Ασία με την Ευρώπη.
Το συμβόλαιο ανατέθηκε από την κοινοπραξία Sea-Me-We 5 (South East Asia – Middle East – Western Europe 5), η οποία περιλαμβάνει συνολικά 15 εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Πρόκειται για το πέμπτο έργο που ανατίθεται από την εν λόγω κοινοπραξία και θα αφορά ένα νέο καλώδιο οπτικών ινών 100Gbps (gigabit-per-second) και μήκους 20.000 χιλιομέτρων.

Διδώ Σωτηρίου

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 3 Μαρία Λ.

H Διδώ Σωτηρίου (1909-2004), το γένος Παππά, γεννήθηκε στο Aϊδίνι της Mικράς Ασίας το 1909. Με τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, κατέφυγε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές της, σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο Παρίσι. Το 1933 παντρεύτηκε τον φωτισμένο εκπαιδευτικό Πλάτωνα Σωτηρίου. Με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε κατ' αρχάς σποραδικά. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Οι νεκροί περιμένουν, κυκλοφόρησε το 1959, για να ακολουθήσουν τα Ματωμένα Χώματα (1962), η Εντολή (1976) και το Kατεδαφιζόμεθα (1982). Έχει γράψει επίσης θεατρικά μονόπρακτα, μελέτες και βιβλία για εφήβους, καθώς και ιστορικά δοκίμια.

Πηνελόπη Δέλτα

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 3 Μαρία Λ.


Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια και έδωσε τέλος στη ζωή της στις 2 Μαΐου 1941. Ήταν κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και είχε γνωρίσει εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλαστήρας.
Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα σε νεαρή ηλικία δημοσιεύοντας έργα της στο περιοδικό της Αλεξάνδρειας Έσο Έτοιμος. Το 1909 εκδίδεται το μυθιστόρημά της Για την Πατρίδα, την επόμενη χρονιά το Παραμύθι χωρίς όνομα και ένα χρόνο αργότερα το ιστορικό μυθιστόρημα Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου.Το 1915 εξέδωσε στην Αθήνα τα Παραμύθια και άλλα. Λίγο μετά την οριστική δημοσιεύονται τα διηγήματα για ενήλικες Τ' ανεύθυνα (1921) και Η Ζωή του Χριστού (1925).

Η Χρονομηχανή

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 3 Νεφέλη Σ.

Προσωπική εργασία πό το βιβλίο της Γλώσσας της ΣΤ΄Δημοτικού:

"Το απόγευμα του Σαββάτου οι γονείς μας έφυγαν γιατί είχαν δουλειά. Εγώ με την αδερφή μου μείναμε μόνες στο σπίτι και ... είχε έρθει η ώρα να πραγματοποιήσω τα σχέδια μου!
- Μαρινάκι, πάμε στον κήπο να με βοηθήσεις να φτιάξουμε κάτι; ρώτησα την αδερφή μου.
- Θα πάμε μόνο αν μου κάνεις ένα χατίρι! πείσμωσε αυτή.
Βγήκαμε στον κήπο κρατώντας το χαρτί που έγραφε που βρίσκονταν θαμμένες οι χρονομηχανές. Αρχίσαμε να σκάβουμε ώσπου εμφανίστηκε μια πινακίδα «ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΕΣ ΠΙΘΑΝΩΣ ΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ». Σκάψαμε λίγο πιο βαθιά και ... να μια χρονομηχανή! Την τραβήξαμε έξω και την περιεργαστήκαμε.

Πρωτότυπο ξενοδοχείο... αιωρείται στο κενό!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Εμμανουέλα Σ. και Δανάη Μ.
Σίγουρα υπάρχουν πολλές ασυνήθιστες ακόμα και παράξενες επιλογές διαμονής στον κόσμο, μερικές από τις οποίες είναι εξαιρετικά καινοτόμες, προσφέροντας μια καταπληκτική εμπειρία σε όσους έχουν την τύχη να βρεθούν εκεί. Μεταξύ αυτών και το νεόκοπο ''Balancing Barn Hotel'' που είναι πραγματικά μοναδικό στο σχεδιασμό του, καθώς το μισό κτήριο αιωρείται στο κενό, μοιάζοντας να βρίσκεται σε μια... επισφαλή ισορροπία. Σχεδιασμένο από μια ολλανδική εταιρεία δεσπόζει σε ένα πανέμορφο δάσος κοντά στην ακτή του Suffolk της Αγγλίας, και είναι ένα από εκείνα τα μέρη που θα πραγματικά εμπνέει τους ανθρώπους να ταξιδέψουν εκεί.

Τα πιο παράξενα εξωτικά φρούτα!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Εμμανουέλα Σ. και Δανάη Μ.
Από την Ινδονησία και τη Μαλαισία, μέχρι την Ινδία και την Ταϊλάνδη ο κατάλογος των… παράξενων φρούτων είναι μακρύς. Είναι συνήθως πολύχρωμα, έχουν ιδιαίτερο σχήμα και σχέδιο, πολλές φορές έχουν αγκάθια, και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να φανταστείς ότι τρώγονται, πόσω μάλλον ότι είναι και νόστιμα. Ευδοκιμούν σε δύσβατα μέρη ή καλλιεργούνται στους κήπους και τους αγρούς, αποτελώντας πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών. Αποτελούν βασικά προϊόντα στη διατροφή των ιθαγενών λαών, οι οποίοι τα απολαμβάνουν με διάφορους τρόπους.

Συνέντευξη από την κ. Frau Adrea M. καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Αντονέτα Τ. και Χαρά Α. 
Πήραμε συνέντευξη από την κ. Frau Adrea M. η οποία είναι δασκάλα γερμανικής γλώσσας.

-Σε ποια πόλη της Γερμανίας γεννηθήκατε;

-Γεννήθηκα στο Μόναχο, όπου και μεγάλωσα. 

-Σε ποιο πανεπιστήμιο σπουδάσατε; 

-Σπούδασα στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. 

-Γιατί αποφασίσατε να έρθετε στην Ελλάδα; 

-Είχα έρθει για διακοπές στην Ελλάδα για να επισκεφτώ τους συγγενείς της μητέρας μου όπου και γνώρισα το σύζυγο μου. Έτσι αποφασίσαμε να μείνουμε μόνιμα στην Ελλάδα.

Τα τρόφιμα θερμιδικές παγίδες της νηστείας

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μιχαέλα Χ.
Η νηστεία αποτελεί μια περίοδο διατροφικής αποτοξίνωσης. Ωστόσο, για άτομα που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους, υπάρχουν κάποιες μικρές υγιεινές παγίδες, που μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά το βάρος και τη δίαιτά τους κατά τη διάρκεια της νηστείας. 
Αποτελούν ίσως τα πιο σημαντικά «λάθη» αυτή την περίοδο, που μπορεί να εμποδίζουν την καθοδική πορεία του δείκτη της ζυγαριάς.
Ας τα γνωρίσουμε: Αναμφισβήτητα πολύ υγιεινό. Ωστόσο μια κουταλιά της σούπας αποδίδει 135 θερμίδες. Αν λοιπόν το παρακάνουμε, όπως συχνά γίνεται στη νηστεία, μπορεί από μόνο του να μας δίνει τις θερμίδες που θα παίρναμε από ένα κανονικό γεύμα.

Βλέπεις μία τίγρη; Για δες καλύτερα!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Μιχαέλα Β.

Εκ πρώτης όψης μοιάζει με μία εντυπωσιακή τίγρη που απαθανάτισε η φωτογραφική μηχανή ενός… παράτολμου φωτογράφου! Ίσως για κάποιους είναι απλώς μια εξαιρετική εικόνα από το National Geographic. Με μια δεύτερη, προσεκτικότερη ματιά, όμως, αυτό που βλέπετε δεν είναι τίποτα άλλο από μια οφθαλμαπάτη! Τρία μοντέλα και ένας body painter ξετυλίγουν μπροστά σας τις μοναδικές στιγμές της καλλιτεχνικής τους δημιουργικότητας αλλά και της έμπνευσής τους… Δημιουργός είναι ο Αμερικανός καλλιτέχνης Craig Tracy που γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη και έχει βάλει σκοπό της ζωής του να μας εκπλήσσει συνεχώς με τα έργα του, που ποτέ δεν είναι αυτά ακριβώς που βλέπουμε! Με την πρώτη όψη φαίνεται σαν τίγρης έτσι δεν είναι; Για δείτε όμως λίγο καλύτερα!!