About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

10 φαγητά που πρέπει να δοκιμάσουμε έστω μια φορά στη ζωή μας!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Σοφία Λ.

Υπάρχουν κάποιες γεύσεις στον κόσμο, οι οποίες είναι τόσο μοναδικές…
που πρέπει να τις δοκιμάσουμε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Ας δούμε τις 10 καλύτερες…

Πρέπει να σκεφτείτε πως αν διστάζετε να δοκιμάσετε οτιδήποτε νομίζετε ότι δε θα σας αρέσει, δε θα ανακαλύψετε ποτέ κάτι το οποίο μπορεί και να αγαπήσετε. Με βασική αρχή λοιπόν, ότι δεν απορρίπτουμε ένα φαγητό πριν το δοκιμάσουμε, ας δούμε 10 γεύσεις, που πρέπει να γευτούμε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας.

Φρέσκα φρούτα από τη νοτιανατολική Ασία

Η Νοτιανατολική Ασία είναι ένας επίγειος παράδεισος για τους λάτρεις των φρέσκων φρούτων. Αν βρεθείτε κάποια στιγμή σε κάποια από τις χώρες της, αξίζει να δοκιμάσετε μερικά φρούτα απευθείας από το δέντρο ή το θάμνο τους.

Οι κάρτες στο σχολείο μας

Από τους μαθητές του ΣΤ2 Μιχάλη Α. και Φραγκίσκο Κ.

Τον τελευταίο μήνα στο σχολείο μας έχει παρατηρηθεί ότι πολλά παιδιά παίζουν κάρτες. Αυτό γίνεται βασικά στην πίσω αυλή και στο υπόγειο του σχολείου. Οι κάρτες αυτές δείχνουν παίκτες, ομάδες, σήματα ομαδών, μπάλες και το γήπεδο της SUPER LEAGUE. Αυτό το παιχνίδι παίζεται με παραπάνω από δύο παίκτες. Ο κάθε παίκτης ποντάρει μία κάρτα και όλοι παίζουν με της κάρτες τους. Στο τέλος, αυτός που κερδίζει παίρνει όλες τις κάρτες. Αυτό γίνονταν μέχρι τις 25/2/2014. Αυτή τη μέρα ο διευθυντής ήρθε εκεί που έπαιζαν τα παιδιά και πήρε όλες τις κάρτες! Την επόμενη μέρα, ο διευθυντής μας είπε πως πήρε τις κάρτες, επειδή είναι τυχερό παιχνίδι, ξοδεύουμε άδικα λεφτά σε αυτές και τσακωνόμαστε για αυτές.
Πιστεύουμε πως αυτό είναι άδικο!!!

Προβλήματα στα δόντια μας

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Φωτεινή Κ.

Πρώτα από όλα, τα στραβά, συνωστισμένα δόντια είναι δύσκολο να καθαριστούν σωστά με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος τερηδόνας και σφραγισμάτων. Δεύτερον, δόντια και γνάθοι που δεν ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους δεν επιτρέπουν στο άτομο να δαγκώνει με τρόπο σωστό και λειτουργικό με αποτέλεσμα τα δόντια και το οστό που τα συγκρατεί να εμφανίσουν βλάβες. Αργά ή γρήγορα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών αυτών. Τρίτον, τα στραβά δόντια ή γνάθοι μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό των ούλων και τελικά να οδηγήσουν σε ουλίτιδα ή άλλα περιοδοντικά προβλήματα.
Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις της ορθοδοντικής τα τελευταία χρόνια, οποιαδήποτε ηλικία είναι πλέον κατάλληλη για ορθοδοντική. Η πιο κατάλληλη ηλικία για την πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό είναι η ηλικία των 7 ετών. Ο ορθοδοντικός θα κρίνει αν η θεραπεία είναι καλύτερο να ξεκινήσει αμέσως ή να αναβληθεί για αργότερα. Η πλειοψηφία των ασθενών είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν ορθοδοντική θεραπεία μεταξύ 7 και 12 ετών. Σε μια βδομάδα θα βάλω και εγώ σιδεράκια.
  
Πηγή:ορθοδοντική-Βικιπαίδεια

Ευρωπαϊκή αποστολή θα αναζητήσει ζωή σε μακρινούς πλανήτες

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Κωνσταντίνα Τ.

Από τους 1.000 και πλέον πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα εκτός του Ηλιακού Συστήματος, οι περισσότεροι είναι τεχνικά αδύνατο να μελετηθούν ως προς τη σύσταση της επιφάνειας και της ατμόσφαιράς τους. Αυτό θα αλλάξει την επόμενη δεκαετία χάρη στο Plato, ένα ευρωπαϊκό διαστημικό παρατηρητήριο που θα σκανάρει ένα εκατομμύριο άστρα.
Η αποστολή Plato εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή Επιστημονικής Πολιτικής της ESA, της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας, και εκτιμάται ότι θα κοστίσει 600 με 800 εκατομμύρια ευρώ. Η εκτόξευση προγραμματίζεται για το 2024.
Ο «Πλάτων» (PLaTO, Πλανητικές Διαβάσεις και Αστρικές Ταλαντώσεις) θα σχεδιαστεί ειδικά για τον εντοπισμό πλανητών εντός της λεγόμενης «κατοικήσιμης ζώνης» -πλανήτες που βρίσκονται στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό τους άστρο ώστε να μην είναι υπερβολικά θερμοί ή ψυχροί και να επιτρέπουν την παρουσία υγρού νερού.

Μόλις 25 δολάρια θα κοστίζει το νέο smartphone της Mozilla


Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Κωνσταντίνα Τ.

Η εταιρεία Mozilla παρουσίασε ένα smartphone αξίας μόλις 25 δολαρίων με στόχο να κατακτήσει τις αγορές των αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, σύμφωνα με το BBC.
Η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασία με την κινεζική Spreadtrum προκειμένου να κατασκευάσει το νέο τηλέφωνο.
Η συσκευή δεν θα είναι το ίδιο ισχυρή από πλευράς δυνατοτήτων και ταχύτητας με τα ακριβά smartphones, ωστόσο θα «τρέχει» εφαρμογές και θα παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
«Οι συγκεκριμένες φτηνές λύσεις θα προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλο και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κινέζικη εταιρεία Spreadtrum.
Από την πλευρά της, η Mozilla υποστήριξε ότι το νέο «έξυπνο κινητό» επαναπροσδιορίζει την αγορά των smartphones παγκοσμίως.
Θα ήθελα και εγώ ενα τέτοιο κινητό!!

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑgr

Τρία Γουρουνάκια - ένα διαφορετικό τέλος


Από τους μαθητές του ΣΤ 2 Μύρωνα Γ. και Σοφία Λ.

Η ιστορία γράφτηκε για το μάθημα της Γλώσσας (Αλλάζω ένα γνωστό παραμύθι)
Μια φορά και έναν καιρό ήταν τρία γουρουνάκια στο δάσος, που αποφάσισαν να μείνουν μόνα τους, μακριά από τους γονείς τους. Το πρώτο έφτιαξε ένα σπίτι από άχυρα, το δεύτερο από ξύλα και το τρίτο από τούβλο.
Ο κακός ο λύκος που τα κυνηγούσε συνέχεια, βρήκε το πρώτο σπίτι από άχυρα και, αφού φύσηξε, το διέλυσε. Το γουρουνάκι πήγε στο σπίτι του αδερφού του, αλλά ο κακός ο λύκος τους βρήκε και πάλι τους διάλυσε το σπίτι και πήγαν στο σπίτι του αδερφού τους. Ο πονηρός κακός λύκος κατάφερε και πάλι να τους βρει. Βρήκε μια έξοδο κινδύνου και έτσι κατάφερε να μπει μέσα. Δυστυχώς τα τρία γουρουνάκια δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τα δόντια του λύκου και αφού τα έφαγε ένα προς ένα έκατσε να κοιμηθεί στο πολυτελές τους σπίτι.

Το παιχνίδι που παίζεται σε όλο τον κόσμο, το “Subway Surfers”

Από τους μαθητές του ΣΤ 2 Σοφία Λ. και Μύρωνα Γ.

 Το κείμενο αυτό γράφτηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, όπου έπρεπε να περιγράψουμε το αγαπημένο μας ηλεκτρονικό παιχνίδι...
     Tώρα θα σας περιγράψω ένα παιχνίδι όπου το έχω κατεβάσει από το tablet μου, τις τελευταίες μέρες. Το παιχνίδι αυτό λέγεται “Subway Surfers”.
     Σε αυτό το παιχνίδι υπάρχουν 16 παίκτες, τους οποίους μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά που μαζεύεις. Το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα σε τρένα όπου πρέπει να τα αποφύγεις και να πάρεις τα λεφτά. Χρόνος δεν υπάρχει, μόνο αν χάσεις που ξεκινάς από την αρχή.
    Η αποστολή των παικτών είναι να μαζέψουν όσα πιο πολλά χρήματα. Α!! Και ξέχασα να σας πω πως το παιχνίδι δεν παίζεται και με τους 16 παίκτες μαζί ή τους 15 κτλ., παίζεται μόνο με έναν από αυτούς.

Ένας πλανήτης στο πλυντήριο!!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Χαρά Α.
Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μακρινό πλανήτη τη Γη, ένα κοριτσάκι που ονομαζόταν Λίζα άνοιγε για πρώτη φορά τα μάτια του στη ζωή. Λίγο πιο μακριά στον γαλαξία υπήρχε ένας πλανήτης που έμοιαζε πολύ με τη Γη που ήταν μικρότερος και τα πλάσματα που ζούσαν εκεί δεν ήταν τόσο εξελιγμένα. Η Λίζα λοιπόν το κοριτσάκι, όσο πιο πολύ μεγάλωνε τόσο και κυριευόταν από μία αθεράπευτη πλήξη. Βαριότανε τα πάντα. Καθώς δεν έβρισκε τίποτα να κάνει στον πλανήτη της, άρχισε να κοιτάει τον ουρανό μήπως, έβρισκε κάτι ενδιαφέρον. Μια μέρα καθώς παρατηρούσε τον ουρανό διέκρινε μια μικρή στρογγυλή μπαλίτσα (ή τουλάχιστον έτσι της φάνηκε). 

Το σπίτι στο μικρό δασάκι

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ζωή Π.
Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε μια κοπέλα που την έλεγαν Αλεξία. Η Αλεξία είχε δύο μικρά παιδιά, τη Σπυριδούλα και τη Δήμητρα, που δεν μπορούσε να τα φροντίσει γιατί ήταν πολύ φτωχή.
Μια μέρα, με τα λιγοστά χρήματα που είχε, πήγε στο ορφανοτροφείο για να αφήσει τα παιδιά της να μεγαλώσουν σε καλύτερες συνθήκες και να μορφωθούν.
Έδωσε τα χρήματα στον υπεύθυνο, αποχαιρέτησε τα παιδιά κι έφυγε κλαίγοντας. Εκεί όμως, στο ορφανοτροφείο, κρατούσαν τα χρήματα και έδιωχναν τα παιδιά γιατί δεν τα ήθελαν και γι’ αυτό το λόγο το ορφανοτροφείο ήταν άδειο. Η Σπυριδούλα και η Δήμητρα ήταν 5 ετών όταν αποχαιρετίστηκαν οριστικά από τη μητέρα τους, που τόσο πολύ αγαπούσαν.

Οι χυμοί των φρούτων κάνουν καλό στην καρδιά!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μαίρη Ε.
Η κατανάλωση φρουτοχυμών προσφέρει οφέλη για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές που έκαναν στο εργαστήριο πειράματα με χοίρους, οι οποίοι τράφηκαν με διάφορα μίγματα φρουτοχυμών, εμφάνισαν χαλάρωση στα τοιχώματα των αρτηριών τους.
Μένει να αποδειχτεί ότι και στους ανθρώπους οι φρουτοχυμοί έχουν ωφέλιμη δράση όσον αφορά την καρδιαγγειακή λειτουργία.
Η ευεργετική δράση των χυμών αποδίδεται κυρίως στην χημική ουσία πολυφαινόλη, που υπάρχει σε φρούτα και καρπούς.

Ρεκόρ που αντέχουν στον χρόνο!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Αντονέτα Τ. και Χαρά Α.
Το «Citius, Altius, Fortius» (πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά) αποτελεί τρόπο ζωής των πρωταθλητών. Βασικό στόχο έχουν να καταρρίψουν τα ρεκόρ των προκατόχων και να γράψουν με «χρυσά» γράμματα το όνομά τους. Κάποια, όμως, ρεκόρ αντέχουν στο... πείσμα των πρωταθλητών και μένουν ακλόνητα στο πέρασμα των χρόνων. Τα αποκαλούν «στοιχειωμένα». Πριν από λίγες ημέρες, ο Γάλλος Ρενό Λαβιλενί κατάφερε να κάνει δικό του ένα από αυτά. Με 6.16 μέτρα στο άλμα επί κοντώ, έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το 6.15 που είχε πετύχει ο Σεργκέι Μπούμπκα το 1993.

Ζωνιανά Ρεθύμνης

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ελένη Γ.
Τα Ζωνιανά είναι ένα πολύ όμορφο χωριό της Κρήτης. Έχω πάει πολλές φορές και περνώ καταπληκτικά. Έστι βρήκα μερικές πληροφορίες για να ενημερωθείτε αν θέλετε να πάτε! Τα Ζωνιανά είναι ορεινό χωριό και μοναδικός οικισμός της ομώνυμης Κοινότητας της επαρχίας Μυλοπόταμου στην ανατολική πλευρά του νομού Ρεθύμνης. Το χωριό απέχει 43 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και 52 από το Ρέθυμνο. Βρίσκονται στον Ψηλορείτη (όρος Ίδη) σε υψόμετρο 630 μέτρα και σε κοντινή απόσταση από τα γνωστά Ανώγεια. Κατά την απογραφή του 2001 το χωριό είχε 1.578 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου, Οδηγοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης δημιουργήθηκε το 1926 στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οδηγών, που φιλοξενήθηκε από τις Οδηγούς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην κατασκήνωση Edith Macy (σήμερα ονομάζεται Συνεδριακό Κέντρο «Edith Macy»). Οι συμμετέχοντες του Συνεδρίου αποφάσισαν ότι πρέπει να υπάρχει μια ειδική ημέρα που οι Οδηγοί σε όλο τον κόσμο σκέφτονται ο ένας τον άλλον και προσφέρουν την ευχαριστία και την εκτίμησή τους για την Παγκόσμια φιλία που βρίσκουν στο Κίνημά μας, συλλογίζονται για τις αξίες των οργανώσεών τους, αποστέλλουν τις ευχές σε όλους όσοι ανήκουν στη μεγάλη αυτή παγκόσμια οικογένεια και πραγματοποιούν εράνους για να βοηθήσουν προσκόπους και οδηγούς σε φτωχές χώρες.

Κολάζ, το χόμπι της φίλης μου της Δανάης!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Εμμανούελα Σ.
Το χόμπι της φίλης μου, της Δανάης, είναι να φτιάχνει πίνακες με την τεχνική του κολάζ. Της αρέσει πάρα πολύ. Έτσι αποφάσισα να ψάξω μερικές πληροφορίες γι' αυτό το είδος τέχνης. Διαβάστε παρακάτω τι βρήκα αλλά και δείτε μερικά από τα έργα της φίλης μου:
Το κολάζ είναι ένα μέσο που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την σύγχρονη τέχνη. Από την εμφάνισή του στο πεδίο των Καλών Τεχνών με τα πειράματα των Κυβιστών επηρέασε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο μέσο την εικαστική δημιουργία και διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε πλέον την εικόνα αλλά και τον κόσμο γύρω μας.

Διεθνής ημέρα μητρικής γλώσσας

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Μιχαέλα Β.

Στις 21 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Διεθνής Hμέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ στις 17 Νοεμβρίου 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000. Σκοπός της είναι η προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και της πολύγλωσσης εκπαίδευσης καθώς και η διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.
Αφορμή για την υιοθέτησή της στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 21 Φεβρουαρίου 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινού Μπανγκλαντές) ξεσηκώθηκαν, στα πλαίσια του «Γλωσσικού Κινήματος», για να εμποδίσουν την απαγόρευση της γλώσσας τους Μπενγκάλι και την υιοθέτηση της επίσημης γλώσσα του Πακιστάν , Ουρντού. Η αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς. Η ημέρα ξεκίνησε να γιορτάζεται στο Μπαγκλαντές ως «Ημέρα του Γλωσσικού Κινήματος», για να αναγνωριστεί μετά από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Στο Μπαγκλαντές είναι επίσημη αργία.
Από τις περίπου 6.000 γλώσσες που μιλιούνται σήμερα στον κόσμο, οι μισές από αυτές απειλούνται με εξαφάνιση. Πρόκειται για γλώσσες ιθαγενών πληθυσμών χωρίς γραπτή παράδοση και επίσημη αναγνώριση στα κράτη όπου ομιλούνται. 
Πρώτη φορά ακούω για αυτή την ημέρα!

Πηγή: Βικιπαίδεια

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ένας αγαπητός ποιητής

Από τους μαθητές του ΣΤ 3 Γιάννη Χ., Αφροδίτη Χ., Μαρία Φ. και Σταυρούλα Α.

Το Αρχείο Καβάφη είναι το σύνολο των χειρογράφων, βιβλίων, εγγράφων, φωτογραφιών και άλλων τεκμηρίων, τα οποία διατήρησε και ταξινόμησε ο Κ.Π. Καβάφης και τα άφησε το 1933 στον κληρονόμο του, Αλέκο Σεγκόπουλο. Ο Σεγκόπουλος τα διαχειρίστηκε αρχικά με την βοήθεια της πρώτης του συζύγου, Ρίκας Αγαλλιανού, και στη συνέχεια με τη βοήθεια πολλαπλών μελετητών, με άνισα αποτελέσματα.
Το 1963, ο Σεγκόπουλος ανέθεσε την μελέτη και την έκδοση του Αρχείου Καβάφη στον Γ.Π. Σαββίδη. Το 1969, μετά τον θάνατο του Σεγκόπουλου, η δεύτερη σύζυγός του και κληρονόμος του, Κυβέλη Τρεχαντζάκη, επώλησε το Αρχείο Καβάφη στον Γ.Π. Σαββίδη, ο οποίος εφρόντισε αρχικά για την καταλογογράφηση και την μικροφωτογράφηση του Αρχείου Καβάφη, και στη συνέχεια προχώρησε στη σταδιακή έκδοση του υλικού, με την βοήθεια άλλων φιλολόγων.
Το 1995, μετά τον θάνατο του Γ.Π. Σαββίδη, το Αρχείο Καβάφη περιήλθε στην κυριότητα του Μανόλη Σαββίδη, ο οποίος το ενέταξε στο υλικό του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού (από την ίδρυση αυτής της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας το 1996), και το διαχειρίστηκε με την βοήθεια των φιλολόγων Diana Haas, Renata Lavagnini και Μιχάλη Πιερή ως το 2011.

Η αλλαγή της ιστορίας "Το μηχάνημα"...

Από τους μαθητές του ΣΤ 2 Σοφία Λ. και Μύρωνα Γ.

Στο μάθημα της γλώσσας είχαμε να αλλάξουμε την ιστορία "Το μηχάνημα" από ένα κείμενο της γλώσσας που λέει για ένα μηχάνημα όπου «κλέβει» την δουλειά του κυλικειάρχη. Εμείς πιστεύουμε πως την γράψαμε υπέροχα και έτσι είπαμε να την γράψουμε στην εφημερίδα! Ελπίζουμε να την απολαύσετε!!!

Θα σας αρχίσουμε την αλλαγή της ιστορίας από εκεί που λέει… Τα συνθήματα «ανακατεύει την πορτοκαλάδα με τον καφέ» και «ρίχνει σκουριά στο κακάο» δεν έπιασαν καθόλου, κι ας ξενύχτησε ο Γιάννης για να σοφιστεί. Ο Γιάννης όμως σιγά, σιγά άρχισε να καταλαβαίνει πως πρέπει να υπάρχουν 2 «εργαζόμενοι» σε αυτόν τον χώρο. Το μηχάνημα από την άλλη άρχισε να σκέφτεται από το «μυαλό» του πως του έκλεψε όλη την δουλειά. Είχε καταλάβει πως ο Γιάννης παιδευόταν πολύ: ίδρωνε, έτρεχε, τους έλεγε καλημέρα και ξέρετε τώρα εσείς. Αλλά επίσης σκεφτόταν πως ίσως έπρεπε να ξεκουραστεί και ότι τον βοήθησε που ήρθε. Το Σάββατο το πρωί δούλευαν και οι δυο πολύ σκληρά αλλά πάνω από όλα ο Γιάννης. Το μεσημέρι ήρθε, όλοι οι εργαζόμενοι έφυγαν. Ο Γιάννης σκούπιζε τα πατώματα και το μηχάνημα απλώς τον κοιτούσε. Ο Γιάννης του λέει: «Μήπως είχε δίκιο ο διευθυντής και δεν πρέπει να βρίσκομαι πια εδώ;».

Ο Ρομποτάνθρωπος

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 3 Ματίνα Λ.
Ποίημα εμπνευσμένο από το ποίημα του βιβλίου της Γλώσσας της Στ΄τάξης "Ο Σιδερομάσας"

Ο Ρομποτάνθρωπος


Ένας είναι ο τέλειος άνθρωπος

ο καλός μας ο Ρομποτάνθρωπος
δυνατός σαν το λιοντάρι
 και καρδιά σαν μαξιλάρι.

Η στολή του χρώμα γκρι 

και ατρόμητος στην όψη 
με καρδιά χρωματιστή 
έτοιμος το κακό να κόψει.

Τρέχει, τρέχει όλη μέρα
και στη γη και στον αέρα
με τις μαγικές δυνάμεις
δε θα προλάβεις ούτε "κιχ"να κάνεις.

Τους καλούς και τους φτωχούς
υπερασπίζεται από καρδιάς
και αν κανείς τολμήσει να έρθει κόντρα
αχ και βαχ! Μια καλή μπουνιά θα φας.

Αυτός λοιπόν είναι ο άνθρωπος 

ο καλός μας ο Ρομποτάνθρωπος
με ασπίδα και κοντάρι 

είναι όλων το καμάρι.

Σαχάρα... η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Στη γεωγραφία κάναμε το μάθημα ''Η ζωή στην έρημο'' και έτσι αποφασίσαμε να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες για τη μεγαλύτερη έρημο στον κόσμο, τη Σαχάρα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γι' αυτήν την τεράστια έρημο!!!!!!!!!! 
Η Σαχάρα είναι μια αμμώδης έκταση ερήμου, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Αφρικής. Πρόκειται για μια περιοχή ακαλλιέργητη, με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, μεγάλες άνυδρες εκτάσεις, αλλά και καταπράσινες οάσεις με χουρμαδιές. Εκτός από τις αμμώδεις εκτάσεις της, διαθέτει πετρώδεις περιοχές και αρκετά βραχώδη όρη, ενώ σε άλλα σημεία της σχηματίζονται κοιλώματα με μεγάλο και απότομο βάθος εξαιτίας της διαβρωτικής επίδρασης του ανέμου.

Μια ονειρεμένη κοιλάδα, σκηνικό παραμυθιού!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Μια ονειρεμένη κοιλάδα σαν αυτές που βλέπουμε στα παραμύθια υπάρχει στη Νορβηγία. Το θέαμα είναι καταπληκτικό. Διαβάστε παρακάτω μερικές πληροφορίες για αυτήν την κοιλάδα:
Η κοιλάδα Flam βρίσκεται μεταξύ των ανατολικών και δυτικών τμημάτων της Νορβηγίας και ολόκληρη η περιοχή είναι γνωστή ως το Grand Canyon της Νορβηγίας, λόγω της άγριας και συναρπαστικής φυσικής της ομορφιάς, ενώ ξεχωρίζει για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τους πολιτιστικούς θησαυρούς, την ιστορία και τα ιδιαίτερα γεωλογικά της χαρακτηριστικά. 

Πινγκ πόνγκ

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Αντονέτα Τ. και Χαρά Α.
Η επιτραπέζια αντισφαίριση πινγκ πονγκ ή και πιγκ-πογκ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο. Η καταγωγή της είναι από την Κορέα. Παίζεται σε εσωτερικό χώρο και απαιτεί σχετικά μικρό κόστος εξοπλισμού. Αν και έχει αρκετές ομοιότητες με το τέννις (κυρίως ως προς τους κανονισμούς), η σύγκριση μεταξύ τους σταματά εδώ. Το βάρος της μπάλας, η μικρή περιοχή του τραπεζιού, ο περιορισμένος χρόνος αντίδρασης κάνουν το παιχνίδι αρκετά σύνθετο και δύσκολο, ενώ απαιτείται, όσο και αν φαίνεται περίεργο, ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση.

Συνέντευξη από τον υπεύθυνο ενημέρωσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Από τους μαθητές του ΣΤ1, Γιώργο Γ. και Σοφία Κ.
Όλη η Έκτη τάξη του σχολείου μας πήγε εκδρομή στις 17/2 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάρουμε συνέντευξη από τον υπεύθυνο ενημέρωσης. Αν θέλετε να μάθετε για τη συνέντευξη διαβάστε τα παρακάτω:

-Γιατί επιλέξατε αυτή τη δουλειά; 

-Είναι μια δουλειά που μου επιτρέπει να ασχολούμαι με το αντικείμενο μου (βιολογία), και παράλληλα να έρχομαι σε επαφή με παιδιά και ενήλικες και να μεταφέρω τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου πάνω σε αυτό. 

-Έχετε κάνει  μεταπτυχιακά; 

-Έχω πτυχίο βιολογίας και μεταπτυχιακό τίτλο σε θέματα περιβάλλοντος.

Εντυπωσιακές δημιουργίες από πάγο!

Από τους μαθητές του ΣΤ1, Γιώργο Γ. και Σοφία Κ.
Εντυπωσιακά πράγματα γίνονται στον κόσμο χωρίς να το πάρουμε είδηση. Ένας άνθρωπος έχει κάνει ολόκληρα γλυπτά πάνω στον πάγο. Αν θέλετε να μάθετε για αυτά  διαβάστε τα παρακάτω:
Ο Brent Christensen ζει στο Κολοράντο των ΗΠΑ και κάθε χρόνο μαζί με την οικογένειά του δημιουργεί εντυπωσιακά γλυπτά από πάγο, τα οποία μπορούν όλοι να επισκεφθούν και να περιηγηθούν ανάμεσα στους σταλακτίτες και στους σταλαγμίτες των παγωμένων λαβυρίνθων! Η ιδέα ξεκίνησε όταν ο Brent σκέφτηκε να φτιάξει ένα παγωμένο σπιτάκι για τα παιδιά του που ήθελαν να απολαύσουν το χιόνι.

Η Επισκοπή Πεδιάδος

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Εμμανουήλ Α.
Η Επισκοπή Πεδιάδος είναι ένα υπέροχο και αρκετά μεγάλο χωριό το οποίο το λατρεύω γιατί τυχαίνει να είναι και χωριό μου. Η μαμά μου αλλά και ο μπαμπάς μου κατάγονται από εκεί και έτσι πηγαίνω πολύ συχνά και έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις και από πιο μικρός και από πιο μεγάλος. Πρώτα από όλα στην Επισκοπή ζουν περίπου 1.400 (2013) άτομα και έτσι θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ηρακλείου. Επίσης έχει πολλά μαγαζιά οπότε μπορείς να ζήσεις μία ζωή με καλές συνθήκες εκεί. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι μία πολύ μεγάλη εκκλησία του Αγίου Μηνά όπου εκεί γιορτάζονται όλες οι θρησκευτικές γιορτές αφού ο Άγιος Μηνάς είναι και ο προστάτης του χωριού. 

Η χώρα των παραμυθιών το ξόρκι των ευχών

Από τις μαθήτριες του ΣΤ3, Αφροδίτη Χ., Μαρία Φ. και Σταυρούλα Α.
Η ζωή της Άλεξ και του Κόνορ Μπέιλι δε θα είναι ποτέ πια όπως πριν.
Όταν τα δίδυμα αδέρφια παίρνουν από τη γιαγιά τους ως δώρο ένα βιβλίο με τα αγαπημένα τους παραμύθια, δεν έχουν ιδέα ότι θα ταξιδέψουν σε μια χώρα που ξεπερνά κάθε φαντασία: στη Χώρα των Παραμυθιών, όπου η πραγματικότητα είναι σαν παραμύθι. Σύντομα θα ανακαλύψουν πως σε αυτή τη μαγική χώρα οι ήρωες των παραμυθιών συνεχίζουν τη ζωή τους: η Χρυσομαλλούσα είναι καταζητούμενη, η Κοκκινοσκουφίτσα έχει το δικό της βασίλειο, ενώ η βασίλισσα Σταχτοπούτα περιμένει το πρώτο της παιδί! Τα δυο παιδιά ξέρουν ότι πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι. Αλλά με τη θρυλική Κακιά βασίλισσα στο κατόπι τους, πώς θα βρουν τον δρόμο της επιστροφής;

Οι Απόκριες έφτασαν, σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ3, Αφροδίτη Χ., Μαρία Φ. και Σταυρούλα Α.
Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής), ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

20 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Έχει καθιερωθεί από το 2007 και τον ΟΗΕ η 20η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Πρόκειται για την ημέρα που θυμόμαστε σε όλο τον κόσμο τη σημασία της κοινωνικής δικαιοσύνης, με απώτερο στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, για έναν καλύτερο κόσμο. Σε μια περίοδο που τα προβλήματα αυξάνονται για όλο τον πλανήτη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε, πως υπάρχει και η κοινωνική δικαιοσύνη. Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους.

Η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Κοντορεβιθούλης και τα εφτά κατσικάκια

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μαίρη Ε.
(Εργασία στο μάθημα της Γλώσσας όπου αλλάζουμε γνωστό μας παραμύθι)
Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα σπίτι, στην είσοδο ενός δάσους, ζούσε η Κοκκινοσκουφίτσα με τη μητέρα της. Μια μέρα η μαμά της τής έδωσε ένα καλάθι με σούπα για να το πάει στη γιαγιά της, που ήταν άρρωστη. Η Κοκκινοσκουφίτσα πήρε το καλάθι και ξεκίνησε για το σπίτι της γιαγιάς, που ήταν στην άλλη μεριά του δάσους. Μάζεψε μερικά λουλούδια και προχωρούσε τραγουδώντας και χορεύοντας στον δρόμο της. Καθώς προχωρούσε αντίκρισε μία πηγή που έτρεχε γάργαρο νερό. Σταμάτησε να πιει νερό και να μαζέψει βατόμουρα. Ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά της ο Κοντορεβιθούλης λαχανιασμένος και τρομαγμένος. 

- Κοκκινοσκουφίτσα, στάσου! Που πας; Ξέρεις τι υπάρχει μέσα βαθιά στο δάσος;

Η Πρασινοσκουφίστα

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μαρία Μ.
Στο μάθημα της Γλώσσας μια εργασία μας ζητούσε να διαλέξουμε το αγαπημένο μας παραμύθι και να αλλάξουμε τον τρόπο που προχωράει και τελειώνει η ιστορία, γράφοντας ένα δικό μας κείμενο. Διαβάστε παρακάτω για την Πρασινοσκουφίτσα. 

Μία φορά και έναν καιρό ζούσε σε ένα όμορφο χωριουδάκι, η Πρασινοσκουφίστα με τη μαμά της. Την έλεγαν έτσι επειδή η γιαγιά της, της είχε πλέξει μια πράσινη κάπα. Μια μέρα η μαμά της Πρασινοσκουφίτσας της είπε να πάει ένα καλάθι με τρόφιμα στη γιαγιά της που ήταν άρρωστη. 
Καθώς περπατούσε στο δάσος και μάζευε λουλούδια άκουσε ένα θόρυβο. Μόλις γύρισε είδε ένα λύκο. Στην αρχή τρόμαξε αλλά μετά κατάλαβε ότι ο λύκος δεν ήταν τόσο κακός. Ο λύκος έκανε παρέα στην Πρασινοσκουφίτσα καθώς αυτή μάζευε λουλούδια.

Το μπρόκολο προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου λαχανικά. Γιατί; Είναι πολύ θρεπτικό, νόστιμο και προσφέρει πολλά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Γι' αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Διαβάστε παρακάτω:
Το ιδανικό λαχανικό και πανίσχυρο όπλο για τον οργανισμό είναι χωρίς αμφιβολία το μπρόκολο.
Το μπρόκολο έχει δράση αντικαρκινική, αντι-μικροβιακή, ενισχυτική του ανοσοποιητικού, δρα ευεργετικά για την καρδιά και προστατευτικά για τα μάτια. Επιπλέον αυτή την εποχή αποτελεί ιδανική πηγή βιταμίνης C.
Αναλυτικότερα :

1.Αντικαρκινική δράση

Το μπρόκολο είναι πρώτο σε κατανάλωση λαχανικό σε πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και μάλιστα διαφορετικών μορφών, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα. Η πιο βασικές αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου είναι η I3C 
( ινδόλη-3-καρβινόλη ) και η σουλφοραφάνη.

Δάσκαλος μοιράζει βιβλία σε απομακρυσμένες περιοχές!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Αγγελική Π.

Ο Antonio La Cava μπορεί να συνταξιοδοτήθηκε από την εκπαίδευση αλλά δεν σταμάτησε στιγμή να μεταφέρει τη γνώση σε παιδιά που την έχουν ανάγκη. Ο δάσκαλος οργώνει την ιταλική επαρχία με ένα τρίκυκλο και προσφέρει βιβλία σε μικρούς και μεγάλους που δεν μπορούν να βρουν διαφορετικά. Κάθε μήνα καβαλάει το περίφημο Bibliomotocarro και πηγαίνει σε μικρά απομακρυσμένα χωριουδάκια όπου τα παιδιά διψούν για μάθηση και βιβλία αλλά δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες για να καλύψουν αυτή την ανάγκη τους.
Η ιδέα αυτή προέκυψε από το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση στη μάθηση και τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο για ορισμένους ανθρώπους. «Πολλοί θέλουν να διαβάσουν ένα βιβλίο αλλά όσο και αν αυτό φαντάζει απλό για κάποιους για άλλους είναι βουνό καθώς δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε υπολογιστές ούτε σε βιβλιοθήκες. Σκοπός μου είναι να μεταφέρω τη γνώση εκεί που την έχουν ανάγκη, σε όσους δεν μπορούν να την προσεγγίσουν. Γι’ αυτό κάθε Σάββατο θα κάνω το ίδιο και μάλιστα σκοπεύω να το εξελίξω, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να γράφουν τις δικές τους ιστορίες που κάποια στιγμή θα συγκεντρώσω και θα εκδώσω», λέει ο ίδιος.
Είναι μια πολύ ωραία ιδέα και αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση σε μάθηση μπορούν να μάθουν πολλά!!!

πηγή:περίεργα.gr

Ένα υπέροχο ταξίδι στη Ρόδο!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Ελισάβετ Κ.
Η κοιλάδα των πεταλούδων στη Ρόδο

Γεια σας φίλοι μου,

Είμαι η Ελισάβετ και θέλω να σας μιλήσω για τις αξέχαστες διακοπές που έκανα το καλοκαίρι στο πανέμορφο νησί της Ρόδου. Το νησί έχει πολλές ομορφιές και αρχαιολογικούς χώρους που αξίζει να επισκεφτούμε. Τι να πρωτοπώ… για την κοιλάδα με τις πεταλούδες, τις όμορφες και καθαρές παραλίες, για την γραφική παλιά πόλη με τα παραδοσιακά μαγαζάκια, το επιβλητικό κάστρο του μεγάλου Μαγίστρου και τις ιαματικές πηγές στην Καλλιθέα… Πέρασα υπέροχα εξερευνώντας το νησί και βγάζοντας αμέτρητες φωτογραφίες… Θα ήθελα να σας πω δυο λόγια…

Πολλοί μύθοι έχουν συνδεθεί με τη δημιουργία της Ρόδου. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, όταν ο Δίας επικράτησε των Γιγάντων, αποφάσισε να μοιράσει τη γη στους Ολύμπιους Θεούς. Ο Ήλιος όμως, έλειπε από τη μοιρασιά κι έμεινε χωρίς γη. Ο Δίας για να μην τον αδικήσει είπε να ξανακάνουν τη μοιρασιά, αλλά ο Ήλιος τότε είπε πως η γη που θα αναδυόταν από τη θάλασσα, όταν θα ανατέλλει το επόμενο πρωινό, θα γινόταν δική του. Έτσι αναδύθηκε ένα πανέμορφο και καταπράσινο νησί, η Ρόδος.

Το δώρο της Παπλωματούς

Από τις μαθήτριες του ΣΤ 3 Αφροδίτη Χ., Μαρία Φ. και Σταυρούλα Α.


Ένα υπέροχο σύγχρονο παραμύθι που μιλά για τη χαρά της προσφοράς. Μια γενναιόδωρη παπλωματού με μαγικά λες δάχτυλα, φτιάχνει τα πιο όμορφα παπλώματα του κόσμου και τα χαρίζει στους φτωχούς. Ένας άπληστος βασιλιάς, που μέσα στο παλάτι του έχει μαζεμένους όλους τους θησαυρούς του κόσμου, ψάχνει να βρει εκείνον που θα του χαρίσει έστω ένα χαμόγελο. Θα φτιάξει η παπλωματού ένα πάπλωμα για τον βασιλιά; Κι ο βασιλιάς θα μάθει τι σημαίνει να προσφέρεις; Μπορεί η παπλωματού να διδάξει στον βασιλιά την τέχνη της ευτυχίας; Κι αυτός τελικά τι θα τους κάνει όλους αυτούς τους θησαυρούς που έχει μαζεμένους;
Αυτό το πανέμορφο βιβλίο το έγραψε ο Τζεφ Μπριμπό μαζί με την εικονογράφο την Γκειλ ντε Μάρκεν και έχει εκδοθεί από την Άγκυρα. Επίσης έχει μεταφραστεί από την Κώστια Κοντολέων. Το βιβλίο είναι για παιδιά των 5 και άνω.
Το έχω διαβάσει και εγώ μικρή και μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Πηγή:protoporia.gr


Δύο υπέροχα βιβλία της Μαρίας Αντωνίου!!!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ 3 Αφροδίτη Χ., Μαρία Φ. και Σταυρούλα Α.
Η συγγραφέας Μαρία Αντωνίου


1. "Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα"

Άνθρωποι φυλαχτείτε! Ξύπνησαν οι θεοί!
Μια παρέα εφτά παιδιών που ζει στην Κρήτη ανακαλύπτει μια σπηλιά στον Ψηλορείτη.
Μέσα σ' αυτή κατοικούν, ξεχασμένοι από τους ανθρώπους, οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου. Χωρίς τις θυσίες των ανθρώπων έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον για τις χαρές της ζωής και έχουν καταντήσει δώδεκα μαραζωμένα, καταθλιπτικά γεροντάκια.
Τα παιδιά εισβάλλουν στον κόσμο τους, τους γνωρίζουν τις σύγχρονες ανακαλύψεις του ανθρώπου και ξυπνούν μέσα τους το ενδιαφέρον για την περιπέτεια. Έτσι οι θεοί ξαναβρίσκουν τα νιάτα, την ενέργεια και την τσαχπινιά τους. Η Ήρα, μέσα σ' αυτή την ευφορία, αναπολεί τα παλιά της μεγαλεία και επιθυμεί να τα ξαναζήσει. Αποφασίζει να ελευθερώσει τους δύο γίγαντες, τον Πολυβώτη από τη Νίσυρο και τον Εγκέλαδο από τη Σικελία, για να καταστρέψουν την Κρήτη, να θαφτούν οι θεοί στα Τάρταρα και η ίδια να γίνει κοσμοκράτειρα. Για να τα καταφέρει παίρνει για βοηθό ένα δημοσιογράφο και μαζί του φτάνει πολύ κοντά στην εκπλήρωση της επιθυμίας της. Mόνο που λογαριάζει χωρίς τα παιδιά της παρέας...
Μια δροσερή ιστορία για μικρά και μεγάλα παιδιά, γεμάτη ευρηματικότητα, χιούμορ και γνώσεις. Πλασμένη για να αγαπηθεί και να διασκεδάσει.