About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Μη χάσετε την «Αναφορά στον Γκρέκο»!

απο τους μαθητές του Στ1 Γιώργο  Σ. και Νικόλα Κ.
   
  Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ) ήταν ένας μεγάλος καλλιτέχνης και έτσι σκεφτήκαμε να γράψουμε για τις εκδηλώσεις που γίνονται αυτό τον καιρό στο kέντρο του Ηρακλείου.
   Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του.

    Ο συγγραφέας ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια (αφού προηγουμένως αναφέρεται στους προγόνους και τους γονείς του) και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας. 
  Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα. Θεατρική προσαρμογή-σκηνοθεσία Τάκης Χρυσικάκος, συνεργάτης-σκηνοθέτης Εμμανουέλα Αλεξίου.
 , Οι παραστάσεις που καθηλώνουν το κοινό συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη 3/12 και την Πέμπτη 4/12 στις 9 το βράδυ στον Θεατρικό Σταθμό. Επίσης στον ίδιο χώρο τις παραπάνω ημερομηνίες δίνονται δυο παραστάσεις στις 12 και στις 2 το μεσημέρι αντίστοιχα για μαθητές γυμνασίων και λυκείων του Ηρακλείου.
  Οι παραστάσεις συνεχίζονται έως και αύριο, 4 Δεκεμβρίου, στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου οι θεατρικές παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ "Αναφορά στον Γκρέκο" του Νίκου Καζαντζάκη. Στο ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη ο Τάκης Χρυσικάκος ενώ συμμετέχουν δυο μουσικοί ο Σταύρος Ψαρουδάκης στη λύρα και το τραγούδι και ο Δημήτρης Τσούρτος στην κιθάρα και το κοντραμπάσο, που με τη μουσική τους και το τραγούδι «συνομιλούν» με τους «πρωταγωνιστές» του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.

ΠΗΓΗ:  cretalive.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου