About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Όρκα, η φάλαινα δολοφόνος

 από τον μαθητή της ΣΤ2 τάξης Γιώργο Β.
  
   Η φάλαινα δολοφόνος [όρκα] είναι απειλούμενου είδος κι για αυτο θα έπρεπε να προστατεύεται από ειδικούς επιστημονες σε ειδικά πάρκα 
   Η φάλαινα δολοφόνος μπορεί να βρεθεί σε όλες τις θάλασσες του κόσμου από τους δύο τροπικούς μέχρι τον Αρκτικό και τον Ανταρκτικό Ωκεανό. 
  Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη όρκας: αυτές που μένουν πάντα σε ένα μέρος, αυτές που μετακινούνται σε όλο τον κόσμο και οι όρκες του ανοιχτού πελάγους. 

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας των φαλαινών δολοφόνων αυτά τα τρία είδη δεν έχουν πότε αναμειχθεί μεταξύ τους. 
  Οι όρκες ζουν σε ομάδες που συνήθως αποτελούνται από μέλη της ίδιας οικογένειας. Κάθε ομάδα έχει τη δική της διάλεκτο επικοινωνίας.Η αρσενική όρκα έχει μήκος περίπου 6 με 7 μέτρα και ζυγίζει περίπου 4.000 με 5.000 κιλά. Η θηλυκιά όρκα έχει μήκος περίπου 5.5 με 6.5 μέτρα και ζυγίζει περίπου 2.500 με 3.000 κιλά. Οι φάλαινες δολοφόνοι έχουν 10 με 12 ζευγάρια μεγάλων κωνικών δοντιών σε κάθε σιαγόνα τα οποία εφαρμόζουν ακριβώς το ένα με το άλλο όταν τα σαγόνια κλείνουν. Οι όρκες έχουν πολύ χαρακτηριστικό χρωματισμό: μαύρη ράχη και πλευρά και άσπρη κοιλιά που προχωράει πάνω απ' τα πτερύγια και γύρω στο λαιμό.      
   Έχουν επίσης ένα μεγάλο οβάλ άσπρο "μπάλωμα" πάνω και πίσω από κάθε μάτι. Το σώμα τους έχει σχήμα τορπίλλης με ένα κωνικό κεφάλι και έχουν ένα ψηλό ραχιαίο πτερύγιο στη μέση της ράχης τους, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος 1.5 μέτρο στα ενήλικα θηλυκά και 2 μέτρα στα ενήλικα αρσενικά. Κάθε όρκα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και επομένως βοηθούν τους επιστήμονες να τις ξεχωρίσουν.
  Οι φάλαινες τρέφονται κυρίως με πλαγκτόν, κατά προτίμηση τις μικρές γαρίδες. Για να συλλέξουν την τροφή τους, ανοίγουν το στόμα τους, το γεμίζουν με νερό και στην συνέχεια το κλείνουν, υψώνοντας την γλώσσα προς τον ουρανίσκο έτσι ώστε να εκδιώξουν το νερό συγκρατώντας ταυτόχρονα το πλαγκτόν ανάμεσα στις «μπαλαίνες».
(πηγή: ΠΑΠΥΡΟΣ-LAROUSSE-BRITANNIKA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου