About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η κόκκινη αλεπού

από τον μαθητή του ΣΤ2 Γιώργο Β.

  Η κόκκινη αλεπού είναι ένα λατρευτό στον κόσμο ζώο. Εμένα μου αρέσει πολύ διότι είναι έξυπνη και πονηρή. Η κόκκινη αλεπού είναι ενδημικό υποείδος και το μόνο σαρκοφάγο θηλαστικό στην Κύπρο. Λόγω του ότι θεωρήθηκε επιβλαβές είδος για την κτηνοτροφία και το θήραμα, κυνηγήθηκε ανελέητα στο παρελθόν με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της να μειωθεί αισθητά. 



   Σήμερα όμως, πολλές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι έχει πολύ μικρή επίδραση στην πτηνοτροφία και στους πληθυσμούς των θηρεύσιμων ζώων ενώ παράλληλα έχει ωφέλιμο ρόλο στα φυσικά οικοσυστήματα αλλά και τη γεωργία αφού συμβάλλει στη μείωση των πληθυσμών των επιβλαβών τρωκτικών και των ακριδών. Παρόλα αυτά όμως η αλεπού εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προκατάληψη.
   Η αλεπού είναι παμφάγο ζώο και τρέφεται με διάφορα είδη τροφής. Η διατροφής της περιλαμβάνει φρούτα, καρπούς με κουκούτσια, διάφορα είδη φυτών, τρωκτικά, λαγούς, κουνέλια, πουλιά, έντομα, ερπετά, αυγά κ.α.Η κόκκινη αλεπού είναι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις είδος ανάμεσα σε όλα τα είδη αλεπούδων, με βάρος που κυμαίνεται μεταξύ 2 και 10 κιλών. Το μήκος του σώματός της (εκτός της ουράς) κυμαίνεται ανάμεσα στα 50 cm και τα 90 cm. Η ουρά της είναι αρκετά μεγάλη και έχει μήκος 30 cm έως 55 cm. Συνεπώς, μαζί με την ουρά η αλεπού έχει συνολικό μήκος 80 cm – 145 cm. Το άκρο της ουράς της είναι πάντα λευκό ενώ το πίσω μέρος των αυτιών της και το μπροστινό κάτω μέρος των ποδιών της είναι μαυριδερά.

Πηγές κειμένου:
Ενημερωτικό Φυλλάδιο «Η πανίδα της Κύπρου» του Τμήματος Δασών, Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου