About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το καγκουρό

(απο τις  μαθήτριες του Στ1 Νεφέλη Γ. και Ιουλία Γ.)

   Σας γράφουμε για το καγκουρό γιατί είναι κι αυτό ένα ζώο που αξίζει να μάθετε για αυτό. Η αλήθεια είναι αυτό το ζώο είναι υπέροχο!!!!
   Το καγκουρό ανήκει στην οικογένεια των μακρόποδων η οποία περιλαμβάνει 63 είδη και είναι θηλαστικό .Το ενήλικο, γκρίζο, γιγάντιο καγκουρό μπορεί να φτάσει τα δυόμισι περίπου μέτρα ύψος. Το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 100 κιλά. Το αληθινό όνομα του Καγκουρό στη γλώσσα των Ιθαγενών είναι

γολαρού και το λένε έτσι μέχρι και σήμερα. Το καγκουρό απαντάται στην Αυστραλία και τη Νέα Γουϊνέα.
Είναι μαρσιποφόρο ζώο και αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που το κάνει να ξεχωρίζει! Η αρχαία λέξη μάρσιπος σημαίνει σάκος. Αυτά τα ζώα ονομάστηκαν μαρσιποφόρα λόγο του σάκου που έχει στη κοιλιά το θηλυκό. Στον μάρσιπο μεγαλώνει το μικρό τους πρώτους μήνες της ζωής του.
Εκεί βρίσκει την ασφάλεια και το γάλα της μητέρας του. (οι θηλές της μητέρας βρίσκονται μέσα στον μάρσιπο). 


Η μητέρα είναι αρκετά συνδεδεμένη με το μικρό της όπως και τα περισσότερα θηλαστικά Το θηλυκό γεννάει ένα, και καμιά φορά δύο, μικρά. Το μικρό καγκουρό όπως και πολλά άλλα ζώα όταν φτάσει η στιγμή της ενηλικίωσης δυσκολεύεται να το συνειδητοποιήσει και πολλές φορές αν και πολύ ανεπτυγμένο σωματικά, προσπαθεί να μπει στον μάρσιπο της μητέρας του. Μάταια όμως η προσπάθεια γιατί έφτασε η στιγμή που πρέπει να ακολουθήσει την εκπαίδευση που θα του παρέχει η μητέρα του και να μπορέσει να επιβιώσει μόνο του. 

Τα καγκουρό είναι φυτοφάγα ζώα . Μερικοί επιστήμονες λένε ότι τα καγκουρό ζούσαν σε δέντρα και σκαρφάλωναν με την βοήθεια της ουράς τους και δεν είναι γνωστό πώς ή γιατί κατέβηκαν. Ωστόσο ένα είδος, τα δενδρόβια καγκουρό, ξαναγύρισαν στα δέντρα όπου τρέφονται και κοιμούνται.
 Αξίζει να αναφέρουμε όμως ακόμα ένα χαρακτηριστικό τους, το οποίο είναι η ταχύτητα που μπορούν να τρέξουν. Είναι πολύ γρήγορα ζώα και αυτό βέβαια τα βοηθά να διαφεύγουν από διάφορους κινδύνους . Τα καγκουρό, σε αντίθεση με πολλά ζώα, δεν φτιάχνουν συνήθως φωλιές ή λαγούμια. Ζουν χωρίς να έχουν κανένα καταφύγιο, τριγυρνούν ελεύθερα και τρέχουν εδώ κι εκεί με μεγάλα πηδήματα που φτάνουν τα 6 έως 8 μέτρα και τα βοηθούν να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν ως πενήντα χιλιόμετρα την ώρα. Στηρίζονται στα δυνατά πισινά πόδια και στην ουρά ως πρόσθετο υποστήριγμα.


www.adespoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου