About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Συνέντευξη από τον καρδιολόγο κ. Αλδάκο.

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Στο προηγούμενο κεφάλαιο της Φυσικής μάθαμε για την καρδιά και πώς λειτουργεί. Μ’ αυτήν την ευκαιρία και επειδή πάντα είχα κάποιες απορίες σχετικά με την καρδιά μας αποφάσισα να πάρω συνέντευξη από τον γιατρό καρδιολόγο κ. Γιώργο Αλδάκο και να τον ρωτήσω μερικά πραγματάκια. 
- Κύριε Αλδάκο καταρχάς ευχαριστούμε πολύ για τον πολύτιμο χρόνο που διαθέσατε για να μας δώσετε αυτήν την συνέντευξη. Θέλατε πάντα να γίνεται γιατρός; 

- Από πολύ μικρός γοητευόμουν από το λειτούργημα του γιατρού αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι ήταν ο αποκλειστικός στόχος μου. Την οριστική μου απόφαση πήρα στη Β΄ Λυκείου και βέβαια ποτέ δεν το μετάνιωσα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καριέρα του ένας γιατρός. Θα συμβούλευα τους νεότερους να ακολουθήσουν το όνειρό τους με την προϋπόθεση να είναι έτοιμοι για πολύ διάβασμα και αγάπη για τον συνάνθρωπο.

- Γιατί διαλέξατε αυτή την ειδικότητα;

- Η καρδιολογία είναι μία ειδικότητα με πολλά ενδιαφέροντα και πολλές προκλήσεις. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι υπεύθυνα για μεγάλο τμήμα της νοσηρότητας και της θνησιμότητας του πληθυσμού και ο Καρδιολόγος μπορεί να παρέμβει είτε προληπτικά είτε θεραπευτικά. Δηλαδή πάρα πολλές αρρώστιες προκαλούνται από την καρδιά και εμείς μπορούμε να δράσουμε και με οδηγίες για να τις προλάβουμε αλλά και με φάρμακα για να τις θεραπεύσουμε. Και να μη ξεχνάμε τη μαγεία που υπάρχει γύρω από το όργανο της καρδιάς.

- Τι πρέπει να κάνουμε για να προσέχουμε την καρδιά μας;

- Πολύ ωραία ερώτηση. Υπάρχουν μερικά βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε μια καρδιά που θα λειτουργεί αποδοτικά για πολλά χρόνια. Το πρώτο και πολύ βασικό είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θέμα που θα αναπτύξουμε λίγο περισσότερο στην επόμενη ερώτηση. Ακόμα η άσκηση χωρίς υπερβολές όπως το τρέξιμο, τα ομαδικά παιγνίδια όπως το ποδόσφαιρο το basket το volley, η κολύμβηση ή ακόμα και το απλό περπάτημα αρκεί να είναι γρήγορο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τον καλό ύπνο που πρέπει να διαρκεί για τα παιδιά τουλάχιστον 10 ώρες και για τους μεγάλους 7-8 ώρες. Ένας άλλος παράγοντας που κάνει κακό στην καρδιά είναι το άγχος ο θυμός και η στενοχώρια.

- Τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε για μια γερή καρδιά;

Η διατροφή δηλαδή τι πρέπει να τρώμε και τι όχι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα αλλά εδώ θα αναφέρουμε κάποιες βασικές οδηγίες. Πρέπει να τρώμε τουλάχιστον 4-5 φορές την ημέρα και αν είναι δυνατόν την ίδια περίπου ώρα (πρωινό, κολατσιό, κυρίως γεύμα το μεσημέρι, απογευματινό και δείπνο). Να μασάμε αργά δηλαδή να μην βιαζόμαστε στο τραπέζι. Αυτά που πρέπει να τρώμε είναι το γάλα, το τυρί, το ψωμί σε λογικές ποσότητες τα όσπρια, ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα, κρέας 1-2 φορές την εβδομάδα πολλές σαλάτες, πολλά φρούτα, άφθονο νερό. Αυτά, που καλό είναι να αποφεύγουμε είναι το πολύ αλάτι, τα πολλά γλυκά, τα αναψυκτικά με ζάχαρη και βέβαια ΠΟΤΕ δεν δοκιμάζουμε όσο είμαστε παιδιά ποτά με αλκοόλ(κρασί μπύρα λικέρ κλπ).

- Πόσο επηρεάζει η ζέστη ή το κρύο την καρδιά μας;

- Ο άνθρωπος νιώθει θαυμάσια όταν η θερμοκρασία στο περιβάλλον είναι από 18-22 βαθμούς Κελσίου. Βέβαια ζει άνετα και σε θερμοκρασίες μικρότερες ή και μεγαλύτερες από τις παραπάνω το χειμώνα με πιο πολλά ρούχα και το καλοκαίρι με λιγότερα και με τα μπάνια στη θάλασσα. Το ίδιο και η καρδιά μας αντέχει σε κρύο και σε ζέστη αρκεί να μην κάνουμε υπερβολές.

- Τι πρέπει να προσέχουμε πριν ξεκινήσουμε τη συστηματική άθληση όσο αφορά την καρδιά;

- Για τα παιδιά βασική είναι η εξέταση από τον παιδίατρο τους αλλά και ο έλεγχος της καρδιάς από τον καρδιολόγο σε τακτικά διαστήματα. 

- Γιατί καμιά φορά η καρδιά μας χτύπα δυνατά μετά τη γυμναστική;

- Η καρδιά σου φυσιολογικά χτυπά δυνατά μετά τη γυμναστική γιατί πρέπει να μεταφέρει πιο πολύ αίμα και οξυγόνο σε όλο το σώμα και ειδικά στους μύες που εργάζονται σκληρά την ώρα που τρέχουμε ή κολυμπάμε.

- Ποτέ πρέπει να ανησυχούμε;

- Εσείς τα παιδιά πρέπει να ενημερώνετε τους γονείς ή τους δασκάλους σας όταν νιώθετε πόνο στο στήθος, ζάλη ή όταν η καρδιά σας χτυπάει παράξενα χωρίς να έχετε κουραστεί.

- Γιατί όταν τρομάζουμε χτυπά δυνατά η καρδιά και λέμε ότι έφυγε από τη θέση της αλλάζει όντως θέση;

- Οχι βέβαια η καρδιά δεν φεύγει ποτέ από τη θέση της! Απλώς όταν τρομάξουμε χτυπά πολύ δυνατά και εμείς νομίζουμε ότι πάει να φύγει (υπάρχουν και σχετικές παροιμίες…)

- Η καρδιά έχει το σχήμα που εμείς την ζωγραφίζουμε;

- Η καρδιά έχει το σχήμα του χεριού μας όταν το κλείσουμε σε γροθιά. Αλλά δεν πειράζει, συνεχίστε να τη ζωγραφίζετε όπως τη μάθατε είναι πιο όμορφη από την πραγματική.

- Σας ευχαριστούμε και πάλι πάρα πολύ και σας ευχόμαστε καλή δύναμη στον αγώνα σας να σώζεται …καρδιές άρα και ζωές.

- Και γω σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή πρόοδο!



Για την καρδιά, υπάρχουν επίσης πολλές παροιμίες όπως 

«μου έκανες την καρδιά περιβόλι» δηλαδή με στεναχώρησες πολύ 

«πάει να σπάσει η καρδιά μου» : νιώθω μεγάλη αγωνία ή αναστάτωση «είναι αγκάθι στην καρδιά» : για κάτι που προκαλεί θλιψη, 

«ανοίγω την καρδιά μου» : εκμυστηρεύομαι, εξομολογούμαι, 

«το λέει η καρδιά του» : έχει θάρρος και γενναιότητα και άλλα πολλά !

Όμως, όπως μας διδάσκει ο μικρός πρίγκιπας, «Μόνο με την καρδιά μπορεί κάποιος να δει σωστά - αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά δεν μπορούν να τα δουν τα μάτια»..

Γι’ αυτό το νου και τα μάτια σας δεκατέσσερα στην καρδιά σας !!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου