About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Γιατί γυρίζουμε μία ώρα μπροστά τα ρολόγια!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Σήμερα το πρωί όλες οι χώρες της ΕΕ γύρισαν τα ρολόγια τους μια ώρα μπροστά. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μάρτη. Άραγε αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί γίνεται αυτό. Διαβάστε παρακάτω να μάθετε:
Από σήμερα για μία ακόμη χρονιά από το 1975, θα ισχύσει η θερινή ώρα στη χώρα μας. Στις τρεις τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών μετακινήθηκαν μία ώρα μπροστά μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετρά αυτό το σύστημα στην Ελλάδα. 
Η θερινή ώρα μπορεί να μας στερεί την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λίγο ύπνο, ωστόσο έχει καθιερωθεί σε άλλα κράτη και στη χώρα μας ως μέθοδος εξοικονόμησης ενέργειας από την παράταση της ηλιοφάνειας. Η χρησιμότητα του μέτρου ωστόσο αμφισβητείται μέχρι σήμερα. 
Σε χώρες με μεγάλα βόρεια ή νότια πλάτη, η διαφορά στη διάρκεια της ημέρας μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού δεν είναι και τόσο μεγάλη. Επομένως, όπως επισημαίνει ο κ. Βάρβογλης, στη Σκωτία και τις σκανδιναβικές χώρες η θερινή ώρα δεν έχει νόημα ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας. Ο καθηγητής εξηγεί ότι έχει σημασία σε ποια θέση της ωριαίας ατράκτου βρίσκεται κάθε χώρα. Η Ελλάδα τοποθετείται στο δυτικό άκρο και γι’ αυτό ο ήλιος ανατέλλει αργά. Αντίθετα, η Κύπρος είναι στο ανατολικό άκρο της ίδιας ατράκτου και το καλοκαίρι ξημερώνει από τις 5.00, αλλά σκοτεινιάζει νωρίς. Αυτές οι διαφοροποιήσεις επηρεάζουν τις συνήθειες των κατοίκων και την οικονομία που κάνουν. 
Πίσω από την αλλαγή της ώρας δεν κρύβεται κάποιο επιστημονικό μυστικό, όπως πολλοί μπορεί να θεωρούν. Οι περισσότερες αφρικανικές και ασιατικές χώρες δεν το έχουν υιοθετήσει. Στη χώρα μας εφαρμόστηκε πρώτη φορά σε δοκιμαστικό πλαίσιο το 1932, από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου. Στα επόμενα χρόνια το μέτρο εγκαταλείφθηκε και επανήλθε τη δεκαετία του 1970 κατά την ενεργειακή κρίση που έπληξε την Ευρώπη. Από το 1997, με απόφαση της ΕΕ, όλα τα κράτη – μέλη της αλλάζουν τους δείκτες από το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου έως και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου