About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ήταν πραγματικά γίγαντες αλλά αφανίστηκαν. Ποιος σκότωσε τα μαμούθ;

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Κώστα Σ.
Ήταν γίγαντες, ήταν από τα πιο μεγάλα ζώα. Ποιος όμως σκότωσε τα μαμούθ; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα την δείτε στο παρακάτω κείμενο:
Ήταν πραγματικά γίγαντες: βαρδύποδες σε μέγεθος ιπποπόταμου, μαμούθ τα προϊστορικα καγκουρό τεραστίων διαστάσεων!
Και όλα μα όλα αφανίστηκαν.
Μέχρι σήμερα η επικρατούσα θεωρία είναι ότι τα μεγαθήρια που πάτησαν στον πλανήτη μας πριν από πολλά πολλά χρόνια εξαφανίστηκαν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Όμως, όλα τα ευρήματα δείχνουν ότι οι προϊστορικοί γίγαντες εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη ακριβώς την εποχή που αναδύθηκε ένα νέο είδος: εμείς, οι σύγχρονοι άνθρωποι! Και η επιστήμη, δεν πιστεύει σε τέτοιες συμπτώσεις.
"Πλάσματα μεγαθήρια... εξαφανίστηκαν στη Βόρειο και Νότιο Αμερική πριν από περίπου 10.000 χρόνια, όταν συνέβαιναν μεγάλες αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη - γι' αυτό κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό προκάλεσε την εξαφάνισή τους" λέει ο Yadvinder Malhi, καθηγητής οικοσυστημάτων στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. "Ωστόσο είναι η ίδια εποχή που οι φυλές του σύγχρονου ανθρώπου προελαύνουν στις περιοχές που ζουν αυτά τα ζώα - και πολύ πιστεύουμε ότι παραείναι σύμπτωση αυτό να συνέβη ταυτόχρονα με την εξαφάνιση αυτών των ζώων" προσθέτει.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πλάσματα τέτοιων διαστάσεων αντιμετώπισαν κύματα δεινών κλιματικών αλλαγών για εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο "πρώτη φορά αντιμετώπισαν τον άνθρωπο".
Το ερώτημα "η κλιματική αλλαγή ή ο άνθρωπος" ευθύνεται για την εξαφάνιση των τεράστιων αυτών ζώων και είναι το θέμα του συνεδρίου "Megafauna and Ecosystem Function" που διοργανώνεται αυτές τις μέρες στην Οξφόρδη.
Εν αναμονή απαντήσεων λοιπόν... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου