About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η Αυλή Ηρακλείου... το χωριό μου


Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Δανάη Μ.
Το χωριό μου είναι η Αυλή. Κάθε φορά που πηγαίνω περνάω καταπληκτικά, είτε παίζοντας με την αδερφή στο προαύλιο της εκκλησίας, είτε κάνοντας βόλτες στο χωριό. Γι' αυτό αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μερικές πληροφορίες για το χωρό μου!! 
Η Αυλή είναι χωριό στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας (πρώην Αρκαλοχωρίου) της επαρχίας Πεδιάδας του νομού Ηρακλείου που έχει συνολικά 259 κατοίκους (2011). Υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Κασάνου (πρώην κοινότητα Κασάνων).


Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι γύρω στα 40 χιλιόμετρα και από το Αρκαλοχώρι μόνο 3. Είναι χτισμένο σε χαμηλό λόφο και στα ανατολικά βρίσκεται ο Αυλιώτικος ποταμός, ο οποίος πηγάζει από την πηγή Μιγκιλίσι, 800 μέτρα από την Αυλή. Από την πηγή αυτή υδρευόταν η αρχαία Είνατος, όπως φαίνεται από τα υπολείμματα αρχαίου υδραγωγείου που έχει ανακαλυφθεί. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '80, ο Αυλιώτικος ποταμός έσφυζε από ζωή καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώσπου ο μεγάλος αριθμός γεωτρήσεων περιόρισε τη λειτουργία του μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή με την πτώση των βροχών.

Στις 2 Φεβρουαρίου πανηγυρίζει ο κεντρικός ναός, που είναι αφιερωμένος στην Υπαπαντή του Κυρίου. Υπάρχει επίσης ο ναός της Αγίας Πελαγίας. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Υπήρχε 2/Θ Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο, τα οποία εδώ και μερικά χρόνια έχουν καταργηθεί. 

Στο χωριό λειτουργεί Αγροτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος, η συμβολή των οποίων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των εθίμων και της ζωντάνιας ενός χωριού που αντιστέκεται σθεναρά στην ερήμωση της υπαίθρου παρ' όλη την υπάρχουσα οικονομική κρίση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου