About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Κολύμβηση

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Την πρώτη μου βουτιά την έκανα, όπως και όλοι μας, στην κοιλίτσα της μαμά μου! Ήταν ζεστά, ασφαλή απλά λίγο στριμωγμένα. Η επόμενη φορά, μωράκι πια, ήταν σε μια πλαστική πισινούλα στην αυλή του σπιτιού. Μεγαλύτερος χώρος αλλά πάλι στριμωχτά. Το καλοκαίρι στη θάλασσα. Πάντα στη αγκαλιά της μαμάς. Εκείνη τη φορά μου είχε φανεί τεράστια. Έτσι οι γονείς μου αποφάσισαν ότι αφού μου αρέσει το νερό και η κολύμβηση έπρεπε να το κάνω σωστά. Και κάπως έτσι άρχισα το κολυμβητήριο το οποίο συνέχισα για 7 χρόνια. Τώρα πια περνάω ώρες κάτω από το νερό και κολυμπώ σαν δελφίνι όπως καμαρώνει η μαμά μου.
Η κολύμβηση είναι ένα διασκεδαστικό είδος γυμναστικής. Είναι μια προπόνηση για όλο το σώμα. Η κολύμβηση συμβάλλει σε όλα, δίνει το κατάλληλο σχήμα στην πλάτη σας, τονώνει τους μύες σας και όλα αυτά χωρίς να σηκώνετε βάρος. Είναι ιδανική σε τραυματισμούς. Αν αναρρώνετε από κάποιον τραυματισμό και είστε πρόθυμοι κάνετε κάτι γι αυτό, το κολύμπι είναι ιδανική. Δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μαγιό, σκουφάκι και προστατευτικά γυαλιά. Ακόμα και αν αποφασίσετε να προσθέσετε περισσότερο εξοπλισμό ( π.χ. kickboard ), είναι αρκετά οικονομικός.
Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάψετε θερμίδες. Μια ώρα κολύμπι μπορεί να σας κάνει να κάψετε περίπου 500 θερμίδες. Αυτό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σας και η ημέρα σας κυλά καλύτερα. 
Ως άθλημα, το κολύμπι, είναι από τα πιο παλιά και συνηθέστερα. Οι αρχαίοι Έλληνες του έδιναν πολλή προσοχή και θεωρούσαν άσχημο πράγμα το να μην μπορεί κάποιος να κολυμπά. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 περιλήφθηκε ως ιδιαίτερο άθλημα και το κολύμπι κι από τότε έγινε ένα από τα πιο αγαπητά αγωνίσματα. 
Ισχύουν, όπως για όλα τα αθλήματα, διατάξεις και κανόνες της κολύμβησης. Τα αγωνίσματα που διεξάγονται είναι: Για τους άνδρες, 100 μ., 200 μ., 400 μ., 1500 μ. ελεύθερης κολύμβησης, 4Χ200 μ. ομαδικό και 4Χ100 ατομικό, 200 μ. πεταλούδα και 100 μ. ύπτιο κ.ά. 
Για τις γυναίκες είναι τα ίδια εκτός από τα 1500 μ. που τα έχουν 800 μ. 
Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να κολυμπά είναι πολλοί. 
  • Το πρόσθιο κολύμπι, το πιο απλό, ξεκούραστο και συνηθισμένο κολύμπι. Σ' αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος μέσα στο νερό κινείται έτσι ακριβώς όπως ο βάτραχος. 
  • Το κρόουλ ή το ελεύθερο κολύμπι. Το σώμα βρίσκεται σ' επίπεδη σχεδόν θέση με το νερό, μπρούμητα δηλ., με το πρόσωπο προς το νερό και τα χέρια κινούνται ελεύθερα κάνοντας κυκλικές κινήσεις, η μισή καμπύλη του κύκλου γίνεται μέσα από το νερό κι η άλλη μισή πάνω απ' την επιφάνειά του, στον αέρα. 
  • Πρόσθιο πεταλούδας. Ο κολυμβητής κινείται έτσι που δίνει την εντύπωση της πεταλούδας, όπως αναπηδά πάνω στο νερό. 
  • Το ναυτικό ή το πλάγιο. Ο κολυμβητής κινείται πλάγια μέσα στο νερό, πότε από τη μια πλευρά, πότε απ' την άλλη. 
  • Το ύπτιο κολύμπι, όταν ο κολυμβητής βρίσκεται σε θέση ανάσκελη μέσα στο νερό, με την πλάτη του δηλ. στην επιφάνεια του νερού. 
  • Κατάδυση. Για να κολυμπήσει κάποιος μ' αυτόν τον τρόπο, πρέπει να έχει μάθει να ελέγχει πολύ καλά την αναπνοή του, επειδή χρειάζεται να παραμείνει για ορισμένο διάστημα κάτω από το νερό. Πρέπει να διατηρεί τα μάτια ανοιχτά, για ν' αποφύγει πιθανά κτυπήματα. 

Πηγές: 












2 σχόλια: