About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η Λίμνη Κουρνά

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ. 
(Εμμανουέλα) Πέρυσι το καλοκαίρι είχα την τύχη να επισκεφτώ την πανέμορφη Λίμνη Κουρνά. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι ότι στην αρχή έχει πράσινα νερά, ενώ στην μέση είναι σκούρα μπλε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για αυτό το υπέροχο μέρος!!!
Η λίμνη του Κουρνά είναι η μοναδική μεγάλη φυσική λίμνη στην Κρήτη και βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο, ανάμεσα σε ψηλά βουνά και καταπράσινους ελαιώνες. Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Κουρνά, 2.5km νότια από την παραλία της Γεωργιούπολης, 43km ανατολικά των Χανίων και 20km δυτικά του Ρεθύμνου.


Το όνομα της προέρχεται από την αραβική λέξη για τη «λίμνη» και το «λουτήρα». Σε αρχαία κείμενα αναφέρεται ως Κορησία, ενώ πιστεύεται ότι υπήρχε κοντά ιερό της Κορησίας Αθηνάς. 

Η λίμνη Κουρνά είναι ιδανικός προορισμός για έναν απογευματινό περίπατο, ή μια κοντινή εκδρομή μέσα στην ημέρα. Πολλοί την προτιμούν και για ένα απογευματινό πικνίκ. Το τοπίο είναι χαλαρωτικό και όμορφο, είτε θέλετε να περπατήσετε στη φύση, είτε να κάνετε μπάνιο ή ποδήλατο στη λίμνη. 

Στην λίμνη Κουρνά υπάρχουν δυο πηγές στη Νοτιο-Ανατολική όχθη, από τις οποίες η μια είναι ορατή στο τέλος του καλοκαιριού, το Μάτι ή Αμάτι, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Η λίμνη τροφοδοτείται από τα νερά που κατεβάζουν τα γειτονικά βουνά και οι λόφοι, που τα πετρώματα της περιοχής διακόπτουν την υπόγεια ροή τους και δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι τη θάλασσα. 
Το οικοσύστημα στη λίμνη Κουρνά
Η λίμνη Κουρνά αλλά και ο περιβάλλων χώρος της προστατεύονται από τη Natura 2000.
Στη λίμνη, που αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο, υπάρχουν νερόκοτες και πάπιες, χέλια, νερόφιδα και ένα σπάνιο είδος δίχρωμης χελώνας, που έχει βούλες στο καβούκι της, η επιστημονική ονομασία της οποίας είναι εμύδη (τερραπίνη, Malaclemys terrapin). 
Επίσης κατά καιρούς εμφανίζονται στη λίμνη ερωδιοί και κορμοράνοι.
Πρόσφατα υπάρχουν αναφορές για μεγάλα χρυσόψαρα που έκαναν την εμφάνισή τους στην λίμνη Κουρνά, όταν κάποιος τα έριξε εκεί χωρίς να σκεφτεί τις επιπτώσεις της εισαγωγής ενός νέου είδους σε ένα κλειστό οικοσύστημα.
Πέρασα τέλεια και θα ήθελα πολύ να ξαναπάω!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου