About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Αποκαλύφθηκε το “μυστικό” της καυτερής κόκκινης πιπεριάς

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Μιχαέλα Β.

Οι ερευνητές από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες DNA της καυτερής κόκκινης πιπεριάς.
Στη βελτίωση ιδιοτήτων της πιο διαδεδομένης καλλιέργειας πιπεριάς παγκοσμίως, ευελπιστούν οι επιστήμονες ότι θα βοηθήσει η αποκωδικοποίηση της Capsicum annuum, κάνοντάς την ακόμα πιο καυτερή, θρεπτική και θεραπευτική.
Το γεγονός ότι κατάφεραν να εντοπίσουν το γενετικό μυστικό της καψαϊκίνης -συστατικού που περιέχει η πιπεριά, αλλά και η “συγγενική” ντομάτα- οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα συμβάλλει στο να ενεργοποιήσουν στο μέλλον ένα από τα ανενεργά γονίδια της ντομάτας, επιτρέποντάς της να παράγει αυτήν την χημική ουσία που καθιστά την πιπεριά καυτερή, ώστε να βγάζει έτοιμο καρπό για καυτερές σάλτσες.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το γονίδιο υπεύθυνο για την καψαϊκίνη, υπάρχει και στα δύο φυτά. Όμως, η ντομάτα έχει τέσσερα μη λειτουργικά αντίγραφά του, ενώ η κόκκινη πιπεριά διαθέτει επτά μη λειτουργικά αντίγραφα του γονιδίου, αλλά και ένα λειτουργικό, στο οποίο οφείλεται η γευστική διαφοροποίηση μεταξύ τους.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το “καυτερό” αυτό γονίδιο προέκυψε στην πιπεριά κάποια στιγμή πριν από εκατομμύρια χρόνια, πιθανόν για να την προστατέψει από την κατανάλωση των ζώων.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, την τελευταία δεκαετία, η παγκόσμια παραγωγή της κόκκινης πιπεριάς έχει αυξηθεί κατά 40% και οι 20 χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή παράγουν ετησίως σχεδόν 34 εκατομμύρια τόνους. Επιτέλους μάθαμε γιατί ''καίει'' τόσο πολύ η κόκκινη πιπεριά!

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου