About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Αθλητισμός και φανατισμός

Από το μαθητή του ΣΤ 2 Θωμά Α.

1.Αθλητισμός
Από τους αρχαίους αγώνες και την εισαγωγή της γυμναστικής στην εκπαίδευση έως τα αθλητικά σωματεία, τα σπορ και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο αθλητισμός αποτελεί διαχρονικό δομικό στοιχείο του ανθρώπινου πολιτισμού. Συνδυάζοντας στοιχεία όπως η κοινωνικότητα, ο εθελοντισμός και η ψυχαγωγία, ο αθλητισμός προβάλλει πρότυπα βίου και συμπεριφοράς ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνει στάσεις και αντιλήψεις ως προς το σώμα.
Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας ότι ο αθλητισμός είναι ο κατεξοχήν τομέας που αναφέρεται στους νέους, λαμβάνει σειρά από μέτρα με στόχο αυτός να αποτελέσει:
Αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, πολύ δε περισσότερο κάθε νέου
Πολύτιμο αγαθό που βελτιώνει την υγεία, δημιουργεί πνευματική και ψυχική ανάταση και προάγει την ποιότητα ζωής του ατόμου.
Ελπιδοφόρο μήνυμα ειρήνης και αδελφοσύνης των λαών.
Σοβαρό μέσο για την κοινωνική ολοκλήρωση του ατόμου και της κοινωνικής συνοχής.

2. Ο Φανατισμός. 
Εκτός, όμως, από τα αμέτρητα θετικά στοιχεία του αθλητισμού, υπάρχει δυστυχώς κι ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. Το αρνητικό αυτό στοιχείο είναι η εμπορευματοποίηση που σήμερα την συναντούμε συχνά στα γήπεδα ή στους διάφορους αγώνες. Με βάση την εμπορευματοποίηση έρχεται και η βία και φανατισμός στα γήπεδα. Είναι πολύ άσχημο πράγμα να βλέπεις πως οι νέοι σήμερα δεν μπορούν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα χωρίς ξυλοδαρμό. Η εμπορευματοποίηση έκανε τον αθλητισμό να μοιάζει σαν ένα ακριβοπληρωμένο θέαμα. Αυτή μειώνει την αξία του αθλητισμού. Όλοι μας ξέρουμε πως ο αθλητισμός μας παρέχει πολλά χρήσιμα πράγματα και σύμφωνα με το ρητό: «νους υγιής εν σώματι υγιή», είναι ένας ενδιαφέρον παράγοντας της ζωής μας.

3. Τα θετικά στοιχεία του Αθλητισμού
Τα θετικά στοιχεία του αθλητισμού είναι πολλά. Αυτά συνηθίζουμε να τα χωρίζουμε σε ομάδες: τη σωματική άσκηση και την άσκηση του πνεύματος και της ψυχής. Με τη σωματική άσκηση εξασφαλίζει κάποιος μια καλή υγεία και μεγαλύτερη φυσική αντοχή. Αισθάνεται καλύτερα γιατί εξασφαλίζει μια όμορφη εμφάνιση που τον γεμίζει αυτοπεποίθηση. Βρίσκεται σε φυσικό περιβάλλον κάνοντας υγιεινή διατροφή. Με την πνευματική και ψυχική άσκηση εκτονώνεται και ψυχαγωγείται. Πέρα όμως από την ψυχαγωγία, μπορεί να συνδυάσει την καλή κατάσταση με το μυαλό, όπως επίσης μαθαίνει να συνεργάζεται και να σέβεται τον αντίπαλο. Αναπτύσσονται διάφορες αξίες όπως η πειθαρχεία, ο αυτοέλεγχος, η κάμψη του εγωισμού και η αυτοσυγκέντρωση. Ακόμη ο άνθρωπος με τον αθλητισμό μπορεί να επικοινωνεί και με τους συνανθρώπους του, να εκφράζει τις απόψεις άλλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου