About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Πλανήτης γίγαντας, στην πιο μακρινή τροχιά που έχει ποτέ παρατηρηθεί !!!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μαρία Α.
Ένας γιγάντιος πλανήτης 11 φορές μεγαλύτερος από το Δία και στη μεγαλύτερη τροχιά που έχει ποτέ παρατηρηθεί ανακάλυψε μια ομάδα αστρονόμων. Ο Hd 106906 b περιφέρεται γύρω από το μητρικό του άστρο, σε απόσταση 650 φορές μεγαλύτερη από τη μέση απόσταση Γης-Ήλιου. Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Magellan που βρίσκεται στη έρημο Ατακάμα της Χιλής, και επιβεβαιώθηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο. «Το σύστημα αυτό μας εντυπωσιάζει γιατί κανένα μοντέλο πλανητικού ή αστρικού σχηματισμού δεν μπορεί να εξηγήσει αυτό που βλέπουμε», σχολίασε η ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Αριζόνα, Βανέσα Μπέιλι.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε σήμερα, πλανήτες όπως η Γη οι οποίοι βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση από το άστρο τους ξεκινούν να σχηματίζονται από τον ίδιο δίσκο αερίων και σκόνης που ευθύνεται για τη γέννηση του άστρου. Στην αρχή ξεκινάνε ως ένας μικρός πυρήνας, ο οποίος στη συνέχεια έλκει με τη βαρύτητά του τα υλικά που έχουν «περισσέψει» από τη δημιουργία του άστρου. Ο ηλιακός άνεμος παρασύρει τα ελαφριά υλικά μακρύτερα, κι έτσι σε μεγαλύτερες τροχιές οι πλανήτες αποτελούνται από ένα στέρεο πυρήνα o οποίος περιβάλλεται από αέρια. 
Μια εναλλακτική εξήγηση θα μπορούσε να δοθεί εάν το HD 106906 ήταν ένα δυαδικό αστρικό σύστημα.
Στο σύστημα HD 106906, θα μπορούσε το άστρο και ο πλανήτης να κατέρρευσαν από διαφορετικούς δίσκους, αλλά ο πλανήτης να είναι στην ουσία ένα αποτυχημένο άστρο, καθώς δε κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη ποσότητα υλικών για να ξεκινήσει τις πυρηνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του. 
Υπάρχει όμως πρόβλημα και με αυτή την υπόθεση, καθώς σε δυαδικά άστρα οι αστρονόμοι δεν περιμένουν μία διαφορά στη μάζα των δύο άστρων μεγαλύτερη του 10 προς 1. Στο συγκεκριμένο σύστημα όμως, η διαφορά μάζας μεταξύ του άστρου και του πλανήτη είναι της τάξεως του 100 προς 1, τιμή που για την ώρα δε μπορεί να εξηγηθεί. 
Ο πλανήτης HD 106906 b, έχει ηλικία μόλις 13 εκατομμυρίων ετών, και συνεχίζει να εκπέμπει μία λάμψη που προέρχεται από τη θερμότητα κατά το σχηματισμό του. Συγκριτικά η Γη είναι 350 φορές πιο γηραιά από το θηριώδη αυτό εξωπλανήτη. 
πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου