About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Άνω Βιάννος.. το χωριό μου

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Μιχαέλα Χ. και Ράνια Κ.
Η Άνω Βιάννος είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά που σχηματίζουν οι πρόποδες της Δίκτης, σε υψόμετρο 560 μ., με θέα προς τον ελαιώνα της επαρχίας Βιάννου. Είναι χωριό στην ομώνυμη επαρχία του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, έδρα του Δήμου Βιάννου. Η απόστασή της από το Ηράκλειο είναι 67 χιλιόμετρα.
Είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας πόλης Βίεννος ή Βίεννα που ήταν ανεξάρτητη και αυτόνομη, και έκοβε δικά της νομίσματα που απεικόνιζαν κεφάλι γυναίκας από τη μία όψη και από την άλλη λουλούδι.
Το Δημοτικό διαμέρισμα της Άνω Βιάννου περιλαμβάνει την έδρα και άλλους 5 οικισμούς και αριθμεί συνολικά 1.181 κατοίκους, με βάση την πληθυσμιακή απογραφή του 2001. Οι οικισμοί αυτοί είναι: η Αγία Μονή, μοναστήρι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Άγιος Νικόλαος, η Καψάλη, ο Κερατόκαμπος , παράλιος οικισμός, με αμμώδη παραλία και το Λουτράκι , βόρεια της Βιάννου, σε υψόμετρο 720 μέτρων. Η Βιάννος αποτελείται από τις γειτονιές Σωρός, Πετρούνι, Παναγία η Λαουταριανή, Πλάκα και Κάτω Μήλος. 
Η Βιάννος είναι η γενέτειρα του μεγάλου Κρητικού συγραφέα και δημοσιογράφου, επονομαζόμενου και ως πατέρα του χρονογραφήματος, ιδρυτικού στελέχους και πρώτου πρόεδρου της ΕΣΗΕΑ του Ιωάννη Κονδυλάκη.
H περιοχή έχει πολλές φυσικές ομορφιές, όπως το οροπέδιο στον Ομαλό όπου είχε τα λημέρια του ο περίφημος Πατούχας, το φαράγγι Βιάννου που ξεκινά λίγο έξω από το χωριό. Έχει ποταμούς, σπήλαια και πολλές πηγές.
Στη Βιάννο υπάρχουν αξιόλογοι ναοί. Ο ναός της Αγίας Πελαγίας, που έχει τοιχογραφίες και χρονολογείται από τα μέσα του 14ου αιώνα (1360), όπως φαίνεται και από την επιγραφή στην είσοδό του. Εξίσου αξιόλογος είναι και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, με τοιχογραφίες του ζωγράφου Ιωάννη Μουσούρου (1401), ο Πολιούχος ναός του Μιχαήλ Αρχάγγελος (με κατεστραμμένες τοιχογραφίες). Επίσης υπάρχει ο ναός του Αγίου Δημητρίου, των Αγίων Αναργύρων, η Αγία Μαρίνα, ο ναός της Αγίας Αικατερίνης ,της Αγίας Βαρβάρας,η εκκλησία Παναγία η Λιονταριανή και το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου
Τα σημαντικότερα προϊόντα είναι το λάδι, τα κηπευτικά και τα γαλακτοκομικά.
Το χωριό έχει Κέντρο Υγείας, τράπεζες, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο, ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πηγή: wikipedia.org
(Ράνια) Η Βιάννος είναι το χωριό της μαμάς μου, εκεί μένει ο παππούς με τη γιαγιά και η θεία μου.
Είναι μεγάλο χωριό και δεν έχει δρόμους μόνο στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα σπίτια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά. 
Εγώ πηγαίνω μόνο κάποια Σαββατοκύριακα και τις γιορτές. Μου αρέσει να κάνω βόλτες στα σοκάκια με την ξαδέρφη μου και τις φίλες μου και να πηγαίνω με τον παππού στα χωράφια. 
Το καλό στο χωριό είναι ότι όλοι μας γνωρίζουν και όποιον συναντήσουμε μας χαιρετάει, μας καλεί σπίτι του για να μας κεράσει και κάποιες γιαγιάδες μας κάνουν ιστορίες από τα παλιά.
Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να μείνω για πάντα στο χωριό, αλλά όταν πηγαίνω περνάω καλά και δεν θέλω να φύγω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου