About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ζουν περισσότερο οι γυναίκες που τρέφονται υγιεινά

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Κωνσταντίνα Τ.

Οι γυναίκες που ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής ζουν πιο υγιείς και επί περισσότερα χρόνια απ’ ό,τι όσες τρέφονται ανθυγιεινά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ παρακολούθησαν επί 15 χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 10.000 γυναικών, οι οποίες είχαν ηλικία από 55 ετών και άνω όταν άρχισε η μελέτη τους.
Όπως διαπίστωσαν, όσες έτρωγαν άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια, που αποτελούν τον κορμό της μεσογειακής διατροφής, είχαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν υγιείς τα 70α τους γενέθλια. Συνολικά, μόνο το 11% των εθελοντριών της μελέτης δεν εκδήλωσαν κανένα σοβαρό νόσημα (όπως η καρδιοπάθεια ή ο καρκίνος) καθώς γερνούσαν - και η συντριπτική πλειονότητα τρεφόταν υγιεινά.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», η μελέτη τους δεν έδειξε να υπάρχει κάποιο τρόφιμο-κλειδί της μακροζωίας. Συνολικά η μεσογειακή διατροφή φάνηκε να βοηθεί τις εθελόντριες να ζήσουν περισσότερο και υγιείς.
Ως μεσογειακή διατροφή όρισαν οι ερευνητές αυτήν που χαρακτηρίζεται από:
*Αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ψαριών
* Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος
* Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ
*Αυξημένες ποσότητες μονοακόρεστων λιπών, προερχόμενων κυρίως από το ελαιόλαδο, και
* Μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπών (προέρχονται κυρίως από ζωικής προελεύσεως τρόφιμα)

Αν και στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν μόνο γυναίκες, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τους άνδρες, δεδομένου ότι πολυάριθμες προγενέστερες μελέτες έχουν καταδείξει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και στη δική τους υγεία.
Επιπλέον, παρότι δεν καταγράφηκε πότε άρχισαν οι εθελόντριες της νέας μελέτης να τρέφονται υγιεινά, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όσο νωρίτερα προσέξει κάποιος τη διατροφή του, τόσο το καλύτερο.
Επικεφαλής της μελέτης ήταν η δρ. Σεσίλια Σαμιέρι, η οποία όταν διεξήγαγε τη μελέτη ήταν στο Χάρβαρντ αλλά πλέον είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ και στο Εθνικό Ιδρύματος Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM), στη Γαλλία. Οπότε οι γυναίκες τρώνε πιο υγιεινά από τους ανδρες!!!! 
 
Πηγή :ΤΑ ΝΕΑ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου