About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η Βρετανία ανοίγει το δρόμο στα ρομποτικά αυτοκίνητα

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Ελένη Γ. και Κάλλια Τ. 
Πώς θα σας φαινόταν στο μέλλον να μη χρειάζεται να οδηγείτε, όπως κάνουν τώρα οι γονείς μας που συχνά κουράζονται σε μεγάλες διαδρομές; Εμείς θα μπαίνουμε στο ρομποτικό αυτοκίνητό μας και θα μας πηγαίνει όπου του ζητήσουμε! Επιστήμονες έβαλαν στόχο να κάνουν τον όρο «αυτοκίνητο» εντελώς κυριολεκτικό. Σκεφτείτε ένα αυτοκίνητο που δεν σας χρειάζεται για να κινηθεί μέσα στο μποτιλιάρισμα, να αυξομειώσει ταχύτητες, να προβλέψει την κίνηση και να παρκάρει. 
Όσο ουτοπικό κι αν ακουγόταν κάποτε, οι συγκεκριμένοι επιστήμονες το κατόρθωσαν σε μεγάλο βαθμό. Το ρομποτικό αυτοκίνητο έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να ερμηνεύει τα στοιχεία που του δίνουν οι αισθητήρες, οι κάμερες, τα ραντάρ και τα λέιζερ εξαρτήματα που διαθέτει, και να οδηγεί από μόνο του! Στόχος των ερευνητών τώρα είναι να φτάσουν στο σημείο που η τεχνολογία των αυτοκινήτων θα βελτιώσει την ασφάλεια στους δρόμους και η κυκλοφοριακή συμφόρηση θα αποτελέσει παρελθόν. 
Όπως ελπίζει η εταιρεία Google, το 2017 θα μπορούσε να είναι η χρονιά για τη διάθεση του ρομποτικού οχήματος της. Τα ρομποτικά αυτοκίνητά της έχουν καλύψει μέχρι σήμερα 804.000 χιλιόμετρα σε δοκιμές και τρεις πολιτείες των ΗΠΑ, η Καλιφόρνια, η Νεβάδα και η Φλόριντα έχουν τροποποιήσει τη νομοθεσία για να επιτρέψουν τη χρήση τους. Στόχος του είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων μια και 1,2 εκατομμύρια άτομα σκοτώνονται κάθε χρόνο σε αυτά. Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι το εάν ένα μηχάνημα έχει μεγαλύτερη ευθύνη από έναν μεθυσμένο οδηγό. Επίσης, τα ρομποτικά οχήματα, εκτιμάται πως θα μειώσουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και τη συμφόρηση στους δρόμους και θα οδηγήσουν στην κατάργηση των περισσότερων χώρων στάθμευσης, οι οποίοι καταλαμβάνουν τεράστιους χώρους στις πόλεις μας. Η Google βέβαια, δεν είναι η μόνη που ευελπιστεί ότι το πράσινο φως θα ανάψει για τα αυτόνομα οχήματα εντός της δεκαετίας. 
 Σε μια προσπάθεια να καταστήσει τη Βρετανία πρωτοπόρο στην ανάπτυξη οχημάτων που οδηγούν τον εαυτό τους, το Λονδίνο θα διαμορφώσει νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία ρομποτικών αυτοκινήτων και υπόσχεται έπαθλο 10 εκατ. λιρών για την πόλη που θα δεχθεί να γίνει πεδίο δοκιμών.


1 σχόλιο: