About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ισορροπημένη διατροφή στα τραπέζια των γιορτών

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ. 
Αν θέλετε να μάθετε πώς να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή μέσα στις γιορτές, διαβάστε το παρακάτω άρθρο. 
Οι γιορτές πλησιάζουν και οι προσκλήσεις σε λουκούλλεια γεύματα αυξάνονται. Εξάλλου πώς να μην υπάρχουν όταν η παράδοση και η κουλτούρα μας συνδυάζει το κάθε χαρμόσυνο γεγονός ή γιορτή με ένα πλούσιο «τραπέζι». 
Και εδώ έρχεται ο βασικός προβληματισμός των περισσότερων που θέλουν να προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν να απαλλαγούν από επιπλέον κιλά! 
Διαβάστε παρακάτω συμβουλές για να ελέγξετε την κατανάλωση φαγητού όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού…
– Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ολοκληρωμένο πρωινό (ένα ποτήρι φυσικό χυμό, ένα τοστ) και μέχρι το γεύμα εξόδου επιδιώξτε να έχετε πολλά και μικρά γεύματα. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία όπως είναι τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι ή ελαφριές πίτες.
– Το ένα εκ τον δυο βασικών γευμάτων, δηλαδή είτε το μεσημεριανό, είτε το βραδινό να είναι πλήρες σε βιταμίνες και μέταλλα αλλά χαμηλό σε θερμίδες. Δηλαδή να είναι ένα ελαφρύ γεύμα που να αποτελείται από μια σαλάτα εποχής, μια επιλογή άπαχης πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, τυρί) συνοδευόμενο με δύο φέτες ψωμί ολικής.
– Αποφύγετε να πηγαίνετε νηστικοί στο τραπέζι. Μια ώρα πριν την έξοδο σας ενεργοποιήστε το αίσθημα κορεσμού με ένα φρούτο και ένα σνακ (ένα γιαούρτι ή μια μπάρα δημητριακών πλούσια σε φυτικές ίνες).
– Η μεγάλη ώρα έφτασε: το τραπέζι είναι μπροστά σας με διάφορες λιχουδιές. Η πιο έξυπνη κίνηση είναι να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του στομαχιού σας αρχικά με φυτικές ίνες, όπως είναι η σαλάτα, για να μειωθεί το αίσθημα της πείνας.
– Μετά τη σαλάτα, ζητήστε από την οικοδέσποινα ένα πιάτο φρούτου και στη συνέχεια γεμίστε το με μια πιρουνιά από όλα τα «καλούδια» που είναι στο τραπέζι. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι επιλογές όπως το κρέας, το ψάρι, οι γαρίδες, το χταπόδι και το κοτόπουλο είναι και αυτές που μας χορταίνουν και περισσότερο.
– Σε κάθε μπουκιά επιλέγετε να αφήνετε το πιρούνι στο πιάτο. Εξερευνήστε την κάθε γεύση σαν να είναι η τελευταία φορά που τρώτε. Μασήστε αργά το φαγητό σας και αποφύγετε να τρώτε μηχανικά.
– Για τους λάτρεις του αλκοόλ απλά θυμηθείτε να έχετε πάντα δίπλα στο αλκοολούχο ποτό ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Έτσι ώστε να ξεδιψάτε με το νερό και όχι με το κρασί ή την μπύρα..
– Αφού έχετε δοκιμάσει όλα αυτά τα υπέροχα πιάτα, δώστε τη χαρά στον ουρανίσκο σας με μια έως δύο κουταλιές από το επιδόρπιο.
– Επιλέξτε να κινηθείτε. Μια επιλογή είναι να χορέψετε με τους φίλους σας και αν δεν το επιτρέπουν οι περιστάσεις δοκιμάστε να πάτε την επίσκεψη επιλέγοντας για «μεταφορικό μέσο» τα πόδια. Στην περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο, τότε φροντίστε να παρκάρετε το αυτοκίνητο 5 τετράγωνα μακριά από τον προορισμό σας.
– Την επόμενη μέρα, αποφύγετε «δίαιτες της πείνας» και φροντίστε το σώμα σας με ένα πλήρες ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Πολύ χρήσιμες αυτές οι συμβουλές! Ας προσπαθήσουμε όλοι να τις ακολουθήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου