About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Αρωματικά φυτά και τι επίδραση έχουν στον οργανισμό

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ζωή Π. 
Αρωματικά φυτά υπάρχουν παντού και το καθένα έχει διαφορετική επίδραση στον οργανισμό. Παρακάτω αναφέρονται μερικά αρωματικά φυτά και τι οφέλη έχουν για τον οργανισμό μας. Είμαι σίγουρη ότι θα σας φανούν πολύ χρήσιμα!!! Δεντρολίβανο 
Από τα φύλλα του δενδρολίβανου εξάγεται ένα υγρό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φάρμακου για τους ρευματισμούς, για τους διάφορους ερεθισμούς του στόματος καθώς και για το βήχα.
Εχινάκεια
Αν πάρουμε εχινάκεια, σε μερικές εβδομάδες, διεγείρεται το άνοσο μας σύστημα και ενδυναμώνεται ο οργανισμός μας ενάντια σε κάθε είδους λοιμωξιογόνους παράγοντες, ιούς και βακτηρίδια! 
Εστραγκόν
Τα φύλλα του εστραγκόν περιέχουν ιώδιο, κάλιο και βιταμίνες Α και C. Το έγχυμα των φύλλων του μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της ναυτίας, της αϋπνίας και δρα ως χωνευτικό, ορεκτικό και τονωτικό. 
Κούμαρα 
Ο Iπποκράτης τα χρησιμοποιούσε για την αντιμετώπιση της θρομβοφλεβίτιδας. Πριν 60 χρόνια απομονώθηκαν οι "κουμαρίνες", τα σημερινά αντιπηκτικά που δίνονται σε θρομβώσεις. 
Δυόσμος 
Στον δυόσμο αποδίδονται πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως καταπολέμηση των πόνων του στομάχου των κολικών του νεφρού, της ναυτίας. Ήταν ένα από τα πιο σπουδαία αρωματικά φυτά για τους αρχαίους .
Θυμάρι
Αρωματικό και θεραπευτικό. Συνιστάται σε προβλήματα στομάχου και εντέρων, στην ανακούφιση από το βήχα, από το συνάχι και τη γρίπη, στην τόνωση του νευρικού συστήματος.
Χαμομήλι
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβόνες, γλυκοσίδες, τανίνες, σαλικυλικό οξύ, χαλκό, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1. 
Λεβάντα
Η Λεβάντα γενικά θεωρείται πως έχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό. 
Θρούμπι
Είναι ένα καλό ορεκτικό με ευεργετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα, στην αεροφαγία, στους σπασμούς του εντέρου και τα κρυολογήματα του στομάχου, στη διάρροια και στους πόνους από κολικούς.
Λουϊζα 
Η Λουίζα μας προσφέρει απλόχερα τις ευεργετικές της ιδιότητες και βοηθά στην αποτοξίνωση, αποβολή περιττών υγρών, κυτταρίτιδας και είναι αποτελεσματική στην σύσφιξη του δέρματος. 
Μαντζουράνα
Η μαντζουράνα βοηθά στη ρύθμιση του τυμπανισμού, τους κολικούς και τα αναπνευστικά προβλήματα. Είναι ακόμη διουρητικό, αγγειδιασταλτικό, υποτασικό, αλλά και ευεργετικό σε νευρικής φύσεως παθήσεις.
Ρίγανη
Η ρίγανη είναι ένα από τα φυτά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Χρησιμοποιείται ως αφέψημα ή έγχυμα και καταπολεμά την ατονία των εντέρων, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. 
Τσάι του βουνού
Ολοένα και περισσότερες έρευνες επισημαίνουν τις ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού του βουνού και τη συμβολή του στη μάχη εναντίον της ασθένειας Αλτσχάιμερ η οποία προκαλεί εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων.
Μελισσόχορτο
Υπέροχο και γνωστό βότανο. Θεωρείται πολύ σημαντική η συμβολή του στην καταπολέμηση των ιών. Έρευνες επιβεβαιώνουν μάλιστα την αποτελεσματικότητά του σε περιπτώσεις επιχείλιου έρπητα. 
Φασκόμηλο
Ανακουφίζει σε περιπτώσεις, γαστρίτιδας, άσθματος, βρογχίτιδας, κρυολογήματος, διάρροιας. Ως αφέψημα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας και της στοματίτιδας. 
Κράνμπερι
Έχει αποδειχτεί από πρόσφατες έρευνες πως η δράση των κράνμπερι στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος οφείλεται σε 3 συστατικά, την φρουκτόζη, τις προανθοκυανιδίνες και τις πολυφαινόλες. 
Βασιλικός
Ο βασιλικός, εκτός από μοναδικό άρωμα, μας χαρίζει και μικρή ποσότητα βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την οστεοποίηση, καθώς και ίχνη από σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.
Δάφνη
Το εκχύλισμα της δάφνης καταπολεμά τα φουσκώματα, ανοίγει την όρεξη και τονώνει τα τεμπέλικα στομάχια. Αντισηπτική, είναι πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Είναι κατάλληλο για τους ρευματισμούς. 
Μέντα
Το φυτό hyptis crenata συστήνεται από τους Βραζιλιάνους θεραπευτές εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως παυσίπονο σε πονοκεφάλους, στομαχόπονους αλλά και πυρετό και γρίπη. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου