About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

17.000 θαλάσσια είδη «συνυπάρχουν» με 300 εκατ. τόνους απορριμάτων

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Αντονέτα Τ. και Χαρά Α.
Διαβάστε παρακάτω του λόγους για τους οποίους κρίνεται αναγκαία η συνεργασία των μεσογειακών χωρών για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Μεσογείου.
Η Μεσόγειος, παρόλο που αποτελεί μόλις το 1% της ωκεάνιας επιφάνειας, περικλείει το 10% των θαλασσίων ειδών του πλανήτη και πάνω από το 15% των παγκόσμιων μετακινήσεων, επισημάνθηκε σε στρογγυλό τραπέζι για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη Μεσόγειο που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο με τη συμμετοχή επιστημόνων, μελών γαλλικών και ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών).
Στο μοναδικό αυτό οικοσύστημα, μαζί με τα 17.000 θαλάσσια είδη «συνυπάρχουν» και 300 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων, ιδιαίτερα πλαστικά που εγκλωβίζονται στα νερά της. Τα 2/3 των ειδών της συναντιούνται σε πάνω από δυο χώρες, για το λόγο αυτό η συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών κρατών για την προστασία της λεκάνης της Μεσογείου κρίνεται απαραίτητη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο 1 εκατομμύριο πτηνά και θαλάσσια θηλαστικά να πεθαίνουν εξαιτίας των πλαστικών, είτε γιατί αιχμαλωτίζονται σε αυτά, είτε διότι τα τρώνε και πνίγονται. Λόγω του κλειστού της σχήματος, η συγκέντρωση μικροπλαστικών στη Μεσόγειο ξεπερνά τις αντίστοιχες μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στις ονομαζόμενες «δίνες απορριμμάτων» στον Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό. Σε κάποια μέρη η ανάλυση των νερών δείχνει ανάμειξη 50% πλαγκτόν και 50% μικροπλαστικά. Τα μικρά ψάρια τρέφονται με το πλαγκτόν και μαζί καταπίνουν και το πλαστικό, μετά τα ίδια γίνονται τροφή για μεγαλύτερα ψάρια, τα οποία καταλήγουν στο πιάτο μας κι έτσι στο τέλος… τρώμε κι εμείς πλαστικά, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Επίσης σε έρευνες της οργάνωσης M.E.D. (Μεσόγειος σε Κίνδυνο που έγιναν στα οστρακοειδή, καταγράφηκε η ύπαρξη 300 θραυσμάτων μικροπλαστικού σε μόλις 300 γραμμάρια μυδιών.
Μια νέα πηγή ρύπανσης είναι οι μικροΐνες, που απελευθερώνονται από τα συνθετικά ρούχα, ακρυλικές κουβέρτες και άλλα υποπροϊόντα του πετρελαίου κατά το πλύσιμο και καταλήγουν στη θάλασσα. Ένα και μόνο ρούχο αφήνει 1.900 μικροΐνες.
Παρά την εκτεταμένη ρύπανση, η Μεσόγειος δεν είναι στα όρια της ανεπανόρθωτης καταστροφής, χωρίς όμως το γεγονός αυτό να αποτελεί λόγο εφησυχασμού. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αναγκαία, καθότι τα θαλάσσια είδη κινούνται από το ένα μέρος στο άλλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου