About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Νέα καταγγελία από τη WWF Ελλάς για τον Αποσελέμη

Από τους μαθητές του ΣΤ1, Αντώνη Δ., Γιώργο Γ., και Σοφία Κ.
Οφείλουμε όλοι να ενημερωθούμε για να γνωρίζουμε πως θα προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης και συγκεκριμένα τον υγρότοπο στην περιοχή του Αποσελέμη
Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Αποσελέμη! Η ανεξέλεγκτη παράνομη δραστηριότητα που αναπτύσσεται σ’ ένα από τους πιο σημαντικούς υγρότοπους της Κρήτης έχει προκαλέσει δραματικές παρενέργειες στο φυσικό περιβάλλον της παράκτιας ζώνης, που αποτελεί πηγή ζωής για τον τόπο μας. Ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος WWF Ελλάς «προστασία νησιωτικών υγρότοπων», Καλούστ Παραγκαμιάν, με δηλώσεις του στην «Π» ζητά την άμεση παρέμβαση των εισαγγελιών Αρχών, προκειμένου, όπως λέει, να μπει επιτέλους φραγμός στην ανεξέλεγκτη δράση όλων εκείνων που ανενόχλητοι διαλύουν τον μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας υγρότοπο.
Έγκλημα στον Αποσελέμη...
Η καταστροφή της αυτοφυούς χλωρίδας, η δραματική μείωση της βιοποικιλότητας και η διάλυση ενός από τους πιο σημαντικούς φυσικούς πόρους του τόπου μας, είναι μόνο μερικές από τις πιο οδυνηρές παρενέργειες της ανεξέλεγκτης δράσης αυτών που κυριολεκτικά ασελγούν σε βάρος του περιβάλλοντος. Παρά το γεγονός ότι οι παράνομες αυτές δράσεις έχουν καταγγελθεί στους αρμοδίους οι οποίοι, όπως τονίζει, γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή, στην πράξη δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία της μοναδικής σε περιβαλλοντική αξία περιοχής. Όπως περιγράφει ο κ. Παραγκαμιάν, «επάνω στον υγρότοπο έχει διαμορφωθεί μια πίστα motocross που λειτουργεί κανονικά και επεκτείνεται από έναν τριτοκοσμικό τουρισμό στα όρια του καταφυγίου Άγριας Ζωής. Μπάζα εγκαταλείπονται ανεξέλεγκτα, ενώ παράλληλα γίνονται παράνομες στραγγίσεις και υδροληψίες. Την ίδια στιγμή εκτεταμένες επιχωματώσεις, - σε εκτάσεις 4 στρεμμάτων (τυχαίο;) - έχουν σαν αποτέλεσμα ελώδης εκτάσεις να μετατραπούν σε χώρο υποδομής οικοδομικών υλικών, ενώ τεράστιες ποσότητες μπαζών που άγνωστοι εναποθέτουν ανεξέλεγκτα, έχουν μετατρέψει σε χωματερή την περιοχή. Οι αλμυρόβαλτοι εξακολουθούν να υποβαθμίζονται από τα κάθε είδους τροχοφόρα. Δεν υπάρχει καμία ενημερωτική πινακίδα για την αξία της περιοχής, τίποτα που να θυμίζει ότι η περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράκτιους υγρότοπους της Κρήτης στον βόρειο άξονα του νησιού. 
Η ανεξέλεγκτη αυτή δράση έχει σαν αποτέλεσμα την γιγάντωση των αρνητικών παρενεργειών για την περιοχή με γεωμετρική πρόοδο, οι οποίες όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, ξεκινούν από το φυσικό περιβάλλον και καταλήγουν στο πιάτο μας. Ο κ.Παραγκαμιάν σημειώνει ότι ''η καταστροφή της αυτοφυούς χλωρίδας και κατά συνέπεια των σημαντικών βιοτόπων για την πανίδα της περιοχής είναι τεράστια, όπως επίσης και η αλλοίωση
της αισθητικής του τοπίου''. Ο επιστημονικά υπεύθυνος της WWF Ελλάς υπογραμμίζει ότι ''για άλλη μια φορά, στον βωμό της προσωπικής ικανοποίησης λίγων, καταστρέφονται περιοχές που ανήκουν σε όλους μας... Οι υγρότοποι δεν έχουν φωνή, εμείς έχουμε και οφείλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας". 
Βιωματικό σεμινάριο 
Να σημειωθεί ότι τον υγρότοπο του Αποσελέμη επισκέφθηκαν χθες μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στο πλαίσιο βιωματικού σεμιναρίου που διοργάνωσε η WWF Ελλάς και ανέλαβαν δυναμικά να μεταφέρουν το μήνυμα για την προστασία των υγρότοπων της Κρήτης. Μαζί μπορούμε!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου