About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Συνέντευξη από τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Ν. Γιαλιτάκη

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον κ. Γιαλιτάκη ο οποίος είναι αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς Ηρακλείου με αρμοδιότητες:
-Σχολικών Επιτροπών – Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας 
- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 
- Νεολαίας 
- Εθελοντισμού 
- Συντήρησης Δημοτικών και Σχολικών Κτιρίων 
-κ. Αντιδήμαρχε σας ευχαριστούμε πολύ που δεχτήκατε να μας παραχωρήσετε αυτήν τη συνέντευξη. 
-Η χαρά είναι πραγματικά δική μου.


1. Από πότε αρχίσατε να ασχολείστε με τα κοινά;

Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Από πολύ μικρή ηλικία, είχα διαρκώς τη θέληση να αφιερώνομαι σε πράγματα για το κοινό καλό. Κατά καιρούς έχω δραστηριοποιηθεί σε εθελοντικούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς, μαθητικούς, φοιτητικούς συλλόγους και τα τελευταία 3 χρόνια ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση. 

2. Πόσος χρόνος απαιτείται καθημερινά για την εργασία σας στο Δημαρχείο; 

Η «εργασία» μου, απαιτεί καθημερινή και πολύωρη δουλειά και προσπάθεια. Η ημέρα συνήθως ξεκινάει στις 7.30 το πρωί και ολοκληρώνεται κατά τις 10.00 το βράδυ, μ΄ ένα δίωρο περίπου διάλειμμα το μεσημέρι. Το Ηράκλειο μας, είναι ένας μεγάλος Δήμος με πολλές απαιτήσεις και ευθύνες. 

3. Ποιες οι δυσκολίες που συναντάτε;

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε συνολικά στην τοπική αυτοδιοίκηση θα έλεγα ότι είναι αρκετές και με πολλά χαρακτηριστικά. Συνοψίζοντας όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν, σας αναφέρω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι, είναι η περιορισμένη, οικονομικά και όχι μόνο, στήριξη που τους παρέχει το κεντρικό κράτος. Την ίδια στιγμή μάλιστα που οι τοπικές μας κοινωνίες και οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλάσια προβλήματα καθημερινότητας σε σχέση με το παρελθόν.

4. Είστε ικανοποιημένος από το έργο σας; Υπάρχουν πράγματα που νομίζετε ότι έχετε κάνει λάθος και θα θέλατε να τα διορθώσετε;

Με δεδομένες τις συνθήκες που βιώνουμε νομίζω πως το τελικό αποτέλεσμα είναι θετικό. Προφανώς όμως κανείς δεν είναι τέλειος, οπότε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μας στο Δήμο μπορεί να κάνουμε λάθη. Πιστεύω όμως ότι όταν υπάρχει ειλικρινή και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δημοτών και της δημοτικής αρχής, πολλές φορές προλαβαίνουμε και διορθώνονται τα όποια λάθη ή παραλείψεις. 

5. Εκτός από δυσκολίες θα είχατε και κάποιες ευχάριστες στιγμές. Μπορείτε να μας πείτε μία που είχατε στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Είναι αρκετές, γιατί πράγματι κάνω κάτι που αγαπώ. Συνήθως αυτές οι χαρές βρίσκονται σε απλά καθημερινά πράγματα. Όταν για παράδειγμα επισκέπτονται μαθητές τη Λότζια και συζητάμε, όταν βλέπουμε για παράδειγμα να ενεργοποιούνται πολύ νέοι άνθρωποι μέσα από δράσεις του Δήμου, όταν παραδίδουμε ένα έργο στην εκπαιδευτική κοινότητα που το έχει τόση ανάγκη και άλλες πολλές. Όπως σήμερα, που συμμετέχω σ’ αυτή την όμορφη συνέντευξη σας. 

6. κ. Αντιδήμαρχε, εδώ και δύο μήνες ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Θα θέλατε να μου δώσετε μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία του δήμου; υπάρχουν ακόμα σχολεία χωρίς δασκάλους; θα έχουμε πετρέλαιο φέτος το χειμώνα;

Πράγματι φέτος ξεκίνησε μια σχολική χρονιά στην οποία, αν και δυο μήνες μετά την έναρξη της, η σχολική κοινότητα ταλανίζεται ακόμα από προβλήματα. Δυστυχώς λόγω πολιτικών αστοχιών του Υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν ακόμα κενά σε Σχολεία, πράγμα απαράδεκτο για ένα, όπως θέλουμε να λεγόμαστε, ευρωπαϊκό κράτος. Από κει και πέρα εμείς ως Δήμος Ηρακλείου, παρά τα όποια προβλήματα υποχρηματοδότησης που σας προανέφερα, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μη λείψει όχι μόνο το πετρέλαιο αλλά τίποτα απαραίτητο από τα Σχολειά του Δήμου μας.

7. Τι κάνετε για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στο Δήμο μας;

Σκληρή δουλειά απ’ όλο το πολιτικό και στελεχιακό δυναμικό του Δήμου μας. Θέλω να γνωρίζετε ότι ο Δήμος μας, έχει υψηλά στις προτεραιότητες του τόσο τη συντήρηση όσο και τη δημιουργία νέων σχολείων. Ήδη σήμερα που μιλάμε κατασκευάζονται 4 νέα σχολεία και σχεδιάζονται άλλα 4 που καλύπτουν ανάγκες κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα εργασίες συντήρησης γίνονται καθημερινά στα σχολικά μας συγκροτήματα.

8. Είναι στο πρόγραμμά σας να κατασκευάσετε αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές;

Θέλω να γνωρίζετε παιδιά, ότι μια πόλη αναπτύσσετε όταν «τακτοποιείται» πολεοδομικά. Στο Ηράκλειο, το οποίο είχε μείνει πίσω για πολλές δεκαετίες σε σχέση μ’ αυτό, τα τελευταία δέκα χρόνια γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια. Πάνω από 50 νέοι κοινωφελείς χώροι πρασίνου και αναψυχής έχουν δημιουργηθεί. Περιοχές που ασφυκτιούσαν από την έλλειψη χώρων συνάντησης και επικοινωνίας, περιπάτου, ξεκούρασης, άθλησης, σήμερα διαθέτουν περιποιημένα πάρκα με σύγχρονες παιδικές χαρές και αθλοπαιδιές. Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει ακατάπαυστα να παραδίδει σε όλους τους δημότες, ελεύθερους και εύχρηστους χώρους, εφαρμόζοντας το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

9. Έχετε στον προγραμματισμό σας δράσεις ή εκδηλώσεις ενόψει Χριστουγέννων; Να σας θυμίσω τα περσινά «καλαντάρια» που είχε πάρει μέρος και το σχολείο μας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήμος Ηρακλείου, ετοιμάζει ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα για την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι πολίτες και η τοπική μας κοινωνία το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ξεκινώντας λοιπόν στις 17 του Δεκέμβρη, πάνω από 25 εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν για όλα τα γούστα και τις ηλικίες. Το μόνο που μπορώ να σας αποκαλύψω είναι ότι φέτος, πολλές από αυτές θα απευθύνονται σε παιδιά και νέους, με πολύ αγαπημένους καλλιτέχνες.

10. Είστε και σεις γονιός τριών παιδιών. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στα παιδιά και τους γονείς τους;

Ναι πράγματι, πριν μερικές ημέρες αποκτήσαμε με τη σύζυγο μου το τρίτο μας μωράκι και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Αυτή λοιπόν τη χαρά θέλω να μεταφέρω και σ’ εσάς, τα αγαπημένα μας παιδιά. Μη σταματήσετε ποτέ να κάνετε όνειρα, να παίζεται, να δημιουργείτε και να προοδεύετε. Και αν καμιά φορά δείτε τους γονείς σας, να είναι σκεφτικοί και προβληματισμένοι, κάντε τους μια μεγάλη αγκαλιά και δώστε τους αγάπη και δύναμη. Σε όλους εμάς τους γονείς, το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κανένα «πολιτικό μεσσία». Τα παιδιά του κόσμου αξίζουν κάθε μας θυσία γιατί αυτά είναι η μόνη ελπίδα. Αν είμαστε δυνατοί και ενωμένοι, θέλουν δε θέλουν κάποιοι…εμείς θα τα καταφέρουμε. 

Σας ευχαριστούμε και πάλι για το χρόνο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα που είχαμε και θα ήθελα να σας συγχαρώ απ’ την καρδιά μου για την υπέροχη προσπάθεια που κάνετε και να ευχηθώ κάθε πρόοδο στη ζωή σας. 

Ευχαριστούμε πολύ. Καλή δύναμη στη συνέχεια του έργου σας.




1 σχόλιο: