About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ένα νησάκι.. από το πουθενά !!!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Εμμανουήλ Α.
Ένα εκπληκτικό γεγονός συνέβη στην Ιαπωνία την Τετάρτη 20/11/2013. Ένα μικρό νησάκι δημιουργήθηκε νότια του Τόκιο λόγω μιας υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης!
Μία υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη δημιούργησε ένα μικρό νησάκι νότια του Τόκιο, όπως ανακοίνωσαν σεισμολόγοι και εκπρόσωποι της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Το νησάκι, διαμέτρου 200 μέτρων δημιουργήθηκε ανοιχτά του μικρού, ακατοίκητου νησιού Νισινοσίμα, που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Ογκασαβάρα.
Τα 30 νησάκια του συμπλέγματος Ογκασαβάρα εντοπίζονται 1.000 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο και μαζί με την υπόλοιπη Ιαπωνία αποτελούν μέρος της σεισμογενούς ζώνης του Ειρηνικού που ονομάζεται «Δαχτυλίδι της Φωτιάς».
Την Τετάρτη η ακτοφυλακή εξέδωσε προειδοποίηση για πυκνούς, μαύρους καπνούς, ενώ εντυπωσιακές εικόνες από την έκρηξη, κατά τη διάρκεια της οποίας στάχτη και πέτρες εκτοξεύτηκαν από τον κρατήρα, έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Hiroshi Ito το νησάκι είναι πιθανό να διαβρωθεί και να εξαφανιστεί, ενδέχεται όμως να μείνει μόνιμα στη θάλασσα.
Η τελευταία φορά που σημειώθηκε ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '70.
Το αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας αποτελείται από χιλιάδες νησιά, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να διεκδικεί την εκμετάλλευση πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων σε τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις. 
Σίγουρα και εγώ θα ήθελα να ήμουν εκεί και να παρακολουθήσω αυτό το γεγονός αν βέβαια δεν ήταν επικύνδινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου