About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Έκθεση - ομιλία για τα Οθωμανικά μνημεία

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Δύο από τους βασικούς συντελεστές του εγχειρήματος A Balkan Tale θα μιλήσουν απόψε στις 7 στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης Α Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία που συνεχίζεται στις Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του μουσείου ως το ερχόμενο Σάββατο 16 Νοεμβρίου. 
Ο φωτογράφος Καμίλο Νόλλας θα παρουσιάσει τα οθωμανικά μνημεία του ελλαδικού χώρου που δεν συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση και ο ιστορικός Ηλίας Κολοβός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης θα μιλήσει με θέμα «Τα οθωμανικά μνημεία του Ηρακλείου». Θα ακολουθήσει συζήτηση. 
Το φωτογραφικό μέρος της έκθεσης A Balkan Tale / Μια βαλκανική Ιστορία συντίθεται από το έργο πέντε συνολικά φωτογράφων από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που αποτυπώνουν πενήντα μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου: λουτρά, υδραγωγεία, εκκλησίες, τζαμιά, γέφυρες κ.ά.
Τo ιστορικό μέρος της έκθεσης τεκμηριώνεται από έγκριτους ιστορικούς, με την επιστημονική εποπτεία και επιμέλεια της καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη και του καθηγητή Tülay Artan. Η έκθεση είναι μια πρόσκληση να κοιτάξουμε πέρα από εθνικά σύνορα και να διερευνήσουμε την ιστορία των Βαλκανίων στο σύνολό της. Πιστεύω ότι ο πολιτισμός της οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν ήταν αξιόλογος. 
Η αρχιτεκτονική τους βασιζόταν στην βυζαντινή και αραβική τεχνοτροπία. Τα κτίρια τους δεν άντεξαν στο χρόνο και η αρχιτεκτονική τους δεν είχε τίποτα το ξεχωριστό. Γενικά ο πολιτισμός της οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν έδωσε τίποτα στην Ελλάδα. Η βαρβαρότητα τους μας πήγε πίσω σε θέματα όπως Επιστήμη, Τεχνολογία,Ελευθερία κ.ά..                                                                                                                                                       πηγή: http://www.patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου