About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ένα απλό τεστ δείχνει πόσο θα... ζήσετε!!!

Από τους μαθητές του ΣΤ 2 Αγγελική Π. και Θωμά Α.

«Σήκω-κάτσε», «κάτσε-σήκω» το μυστικό της μακροζωίας. Αυτές οι απλές κινήσεις -ένας πολύ απλός τρόπος μέτρησης της ευελιξίας και της δύναμης- μπορούν να προβλέψουν ποιος θα ζήσει περισσότερο και ποιος... όχι. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η μελέτη του βραζιλιάνου γιατρού Claudio Gil Araujo. Ο ίδιος το χρησιμοποιεί τόσο σε αθλητές, όσο και στους υπόλοιπους ασθενείς του, στους οποίους λέει ότι αν θέλουν να ζήσουν περισσότερο, πρέπει να αρχίσουν να κινούνται, να έχουν καλή ισορροπία και να διατηρούν «ζωντανό» το μυϊκό τους σύστημα. Ο ίδιος είχε παρατηρήσει εδώ και πολύ καιρό ότι οι ασθενείς του, κυρίως οι ηλικιωμένοι, δυσκολεύονταν να εκτελέσουν συνηθισμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα το να σκύψουν για να σηκώσουν κάτι από το πάτωμα (ένδειξη έλλειψης ευελιξίας). Καθώς ο άνθρωπος γερνάει, χάνει μυική δύναμη και την αίσθηση της ισορροπίας, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο... επικίνδυνων πτώσεων.
Προκειμένου να εφιστήσει την προσοχή των ασθενών του, για να διατηρούνται σε φόρμα, προσπάθησε να βρει ένα τρόπο για να τους δείξει σε ποιους τομείς έπρεπε να βελτιωθούν. Έτσι, ανέπτυξε μαζί με συναδέλφους του το τεστ «SRT» (sitting-rising)... με απλά λόγια το «κάτσε-σήκω». Δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό, ή διαδρόμους για να μετρά ο γιατρός την αντοχή των ασθενών του. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος χώρος στο πάτωμα και ένας πρόθυμος ασθενής. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Cardiology. Εκείνοι που έπιασαν λιγότερους από 8 πόντους στο τεστ, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, συγκριτικά με εκείνους που έπιασαν υψηλότερο σκορ. Όσοι έπιασαν τρεις ή λιγότερους πόντους, είχαν πάνω πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν το ίδιο διάστημα με εκείνους που έπιασαν πάνω από 8 πόντους. Γενικά, κάθε επιπλέον πόντος στο τεστ SRT συνδεόταν με 21% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Άλλωστε είναι θέμα υγείας! Δοκιμάστε το τεστ:1. Σταθείτε ξυπόλητοι, όρθιοι σε ένα καθαρό χώρο, φορώντας άνετα ρούχα. 2. Χωρίς να ακουμπάτε πουθενά, χαμηλώστε και καθίστε στο πάτωμα. 3. Προσπαθήστε να σηκωθείτε χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια, τα γόνατα, τους βραχίονες ή το πλαϊνό μέρος των ποδιών σας.
Σκορ
Οι δύο βασικές κινήσεις του τεστ «κάτσε-σήκω» βαθμολογούνται με μια κλίμακα από 1 έως 5, με ένα πόντο να αφαιρείται κάθε φορά που ένα χέρι ή γόνατο χρησιμοποιείται υποστηρικτικά, και 0,5 πόντους να αφαιρούνται για την απώλεια της ισορροπίας.
Συνολική άριστη βαθμολογία για τις δύο κινήσεις είναι το 10.
Θα θέλαμε κι εμείς να κάνουμε αυτό το τεστ!!!

πηγή:newsbeast.gr






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου