About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το μπλε φως ''ξυπνάει'' τον εγκέφαλο

Από το μαθητή του ΣΤ1, Εμμανουήλ Α.
Σ' αυτό το κείμενο θα μάθετε για το μπλε φως και τις δυνατότητες του. 
Μπορείτε να ξυπνήσετε πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό καφέ ή τρώγοντας κάτι άλλο όμως το μπλε φως σε ξυπνάει ολοκληρωτικά και κρατάει το εαυτό σου σε εγρήγορση υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Σουηδία όπου μετά από μελέτη διαπίστωσαν ότι το μπλε φως εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου ωστόσο η ώρα που θα είστε εκτεθειμένοι στο μπλε φως πρέπει να είναι περιορισμένη για να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό σας.

Ξυπνήστε με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ, ή ανάβοντας... το μπλε φως! Αυτό υποστηρίζουν σουηδοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Mid Sweden, οι οποίοι μελέτησαν τη δράση της καφεΐνης και του μπλε φωτός στον εγκέφαλο.
Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι εθελοντές που εκτίθεντο σε μπλε φως εμφάνιζαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ έχαναν δυσκολότερα την προσοχή τους συγκριτικά με άλλους.
«Το μπλε φως φάνηκε να επηρεάζει θετικά μια σειρά από ''ρυθμίσεις'' του οργανισμού, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και η κατάσταση εγρήγορσης» αναφέρουν οι επιστήμονες. Ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι η ώρα έκθεσης στο μπλε φως θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη, καθώς αν κάτι τέτοιο συμβεί κατά τις νυχτερινές ώρες μπορεί να διαταράξει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, προκαλώντας προβλήματα ύπνου.'Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προηγούμενων μελετών σύμφωνα με τα οποία το μπλε φως μπορεί να βελτιώσει γνωστικές ικανότητες όπως π.χ. η μνήμη, η εγρήγορση και ο χρόνος αντίδρασης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μπλε φως είναι ικανό να πυροδοτήσει βιολογικές αλλαγές στον οργανισμό και για τον λόγο αυτόν ήδη χρησιμοποιείται στο πλαίσιο ιατρικών θεραπειών.
Πρόσφατα, επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης, ανέπτυξαν ένα τεχνολογικά προηγμένο επίθεμα το οποίο μεταδίδει μπλε φως στο σημείο του πόνου, περιορίζοντάς τον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου