About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ρόδι: Ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας..

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Ένα από τα πιο αγαπημένα μου φρούτα, το ρόδι, προσφέρει κάτι περισσότερο από απίστευτη γεύση. Έχει θεραπευτικές υπερδυνάμεις και φυσικά είναι και… γούρικο. 
Είναι όμως και από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα, γιατί αν και είναι νόστιμο και έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, αγνοείται επιμελώς από τους περισσότερους απλώς επειδή δυσκολεύονται να το καθαρίσουν….
Από την αρχαιότητα έως σήμερα
Είναι ο καρπός που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη και το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. 
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Bουδισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη.
Μάλιστα, έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα.
Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας, καλοτυχίας και αιωνιότητας, γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. 
Μυηθείτε κι εσείς στα μυστικά του ροδιού και μάθετε γιατί τόσοι πολιτισμοί και τόσες θρησκείες έχουν το ρόδι ως σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας. 
Οι αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες του χυμού του μαζί με την ισχυρότερη αντιοξειδω­τική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, ( σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν ) καθιστούν το ρόδι ένα πολύτιμο «φάρμακο». 
14 θεραπευτηκές ιδιότητες του ροδιού
1.Επιβραδύνει τη γήρανση 2. Προστατεύει τα νεφρά 3.Αναζωογονεί το ήπαρ 4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα 5.Έχει αντιαλλεργική δράση 6. Αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις 7. Προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη 8. Δρα κατά του καρκίνου μαστού 9. Δρα προστατευτικά στον καρκίνο του δέρματος 10. Προστατεύει το DNA 11. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση 12. Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο 13. Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ 14. Προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα
Υγεία μέσα κι έξω
Εν συντομία, προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην ­επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη. 
Και το σημαντικότερο; Πλούσιος σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό
οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, αυτός ο κόκκινος καρπός, έχει λίγες θερμίδες.
Είναι εύκολο να διατηρήσετε τα ρόδια. Αντέχουν αρκετές ημέρες εκτός ψυγείου αλλά στο κάτω μέρος του μπορούν να συντηρηθούν για αρκετούς μήνες. Όμως ακόμα κι αν η σάρκα τους συρρικνώνεται, το εσωτερικό δεν χαλάει εύκολα και μπορεί να καταναλωθεί. Για να τα διατηρήσετε ακόμη περισσότερο, μπορείτε να τα καθαρίσετε και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, κλεισμένα σε ειδικό δοχείο ή σακουλάκι για τρόφιμα. Έτσι, όποτε χρειάζεστε σπόρους, παίρνετε απλά όσους θέλετε.
Μάθατε λοιπόν τόσα πολλά για το ρόδι. Ελπίζω τώρα εκτός από το να το… σπάτε για γούρι, να το βάλετε στη διατροφή σας και να φέρετε καλοτυχία στην υγεία σας.
Μιαμ…μιαμ …σαν να μου ’ρθε όρεξη για ένα ροδάκι!!

πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου