About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ιπασσία.. ένα άθλημα δεξιοτεχνίας, ταχύτητας, αντοχής.. αλλά και θεραπείας !!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Μιχαέλα Χ. και Ράνια Κ.
Η Ιππασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα. Η εφαρμογή ίδιων κανόνων αξιολόγησης και βαθμολόγησης ανδρών και γυναικών, καθώς επίσης και η επιβράβευση όχι μόνο του ιππέα ή της αμαζόνας αλλά και του αλόγου, καθιστούν την Ιππασία μοναδική ως άθλημα.
Ο ιππέας ή η αμαζόνα και το άλογο θεωρούνται μια ομάδα. Απαιτούνται χρόνια συστηματικής προσπάθειας προκειμένου να μπορούν να εκτελούν ασκήσεις δεξιοτεχνίας, ταχύτητας, αντοχής και υπερπήδησης εμποδίων. Τα τρία αγωνίσματα της ιππασίας αποτελούν πλέον τα μοναδικά αγωνίσματα στους Αγώνες στα οποία επιτρέπεται σε άντρες και γυναίκες να αγωνίζονται επί ίσους όρους ο ένας ενάντια στον άλλο, και ιδιαίτερα στην ιππική δεξιοτεχνία οι γυναίκες έχουν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες. 
Τα Ολυμπιακά ιππικά αγωνίσματα είναι τα εξής: Ιππική δεξιοτεχνία, Υπερπήδηση εμποδίων και Ιππικό τρίαθλο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες ιππασίας απονέμεται μετάλλιο τόσο στον αναβάτη όσο και στο άλογό του. Μπορούν όλοι να ασχοληθούν με το άθλημα αυτό. Ακόμη και ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί από μικρό με την ιππασία. Είναι ένα άθλημα που δεν είναι απαγορευτικό για κανένα. Στους μικρούς, το άλογο μαθαίνει τι σημαίνει ευθύνη, τι σημαίνει πειθαρχία, κοινωνικότητα, τους τραβάει το ενδιαφέρον. 
Η ιππασία επίσης είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τις γυναίκες και μάλιστα η σχέση που αναπτύσσει μια γυναίκα με το άλογο σφυρηλατείται από έντονα συναισθήματα αγάπης. Το άλογο είναι ένα ζώο που επιστρέφει την αγάπη που του δίνεις. 
 Το να ασχοληθεί κάποιος έστω και σαν χόμπι με την ιππασία έχει πολλά οφέλη. Καταρχήν μαθαίνει να ισορροπεί και να ελέγχει το κορμί του. Το σώμα διατηρεί μια φυσική ανόρθωση.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης το άλογο χρησιμοποιείται από ψυχοθεραπευτές κατά τη διάρκεια των συνεδριών τους. Μπορούν να καταλάβουν καλύτερα μέσω του αλόγου, τα συναισθήματα του θεραπευόμενου. Εάν νιώθει άγχος, εάν έχει κατάθλιψη, εάν είναι χαρούμενος ή λυπημένος, τα συναισθήματα αυτά περνάνε στο ζώο και το άλογο θα το νιώσει και θα το δείξει. 
Υπάρχει και η θεραπευτική ιππασία που βοηθάει άτομα με
σωματικές ή ψυχικές υστερήσεις. Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματος τους βοηθώντας τα να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου, μιας βόλτας στην ύπαιθρο και κυρίως, της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση. Έτσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση, ενώ, παράλληλα, το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή τους. 
 Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με την ιππασία αυτό που πρέπει να κάνει είναι να σέβεται και να αγαπά το άλογο του και όχι απλά να το χρησιμοποίει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου